Pictorul Mihai Vintilă, un Senior al culturii cărăşene


[slideshow_deploy id=’27229’]

Printre alte titluri şi premii obţinute de-a lungul carierei sale artistice, venerabilul pictor de artă naivă Mihai Vintilă a fost recompensat şi cu distincţia de „Senior al Culturii Caraş-Severinene”. Titlul i-a fost conferit de Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

Reputatul pictor naiv Mihai Vintilă s-a născut la Caransebeş, în data de 10 martie 1932, fiind absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti. În domeniul artistic este autodidact, are studii libere de pictură. Pictează din anul 1979 şi este un autor extrem de prolific.

În plus, Mihai Vintilă a publicat numeroase volume dedicate picturii, printre care celebrul „Dicţionar al artei naive din România” apărut în anul 2001.

A avut expoziţii personale şi de grup în toate localităţile importante ale ţării. Printre desele apariţii pe simezele din străinătate se remarcă cele de la Royal Hall – Londra (1983), Halle Saint Pierre – Paris (1985), Arles şi La Vallette du Var Caen (1991), Madrid şi Bonn (1993), Montreal şi New York (1995), Viena (1996), Beirut şi Tokyo (1997), ocazii cu care a obţinut distincţii importante. De altfel, artistul român are lucrări în muzee şi colecţii particulare din toată lumea.

A participat la peste 30 de tabere de creaţie în ţară şi străinătate. Reputatul artist plastic este iniţiatorul şi coordonatorul manifestării denumite „Tabăra Internaţională de Creaţie de Artă Naivă”, derulată în staţiunea cărăşeană Poiana Mărului. O parte a picturilor realizate cu prilejul acestor tabere, mai exact 47 de tablouri, au fost donate Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, îmbogăţind astfel patrimoniul cultural al municipiului.

Mai trebuie adăugat şi faptul că alte două personalităţi din urbea de pe Timiş şi Sebeş deţin importantul titlu de „Senior al Culturii Caraş-Severinene” – solistul vocal şi publicistul Ştefan Isac, precum şi de istoricul şi scriitorul Liviu Groza.

Vasi POPESCU