Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean a găzuit recent Caravana Fondurilor Europene, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în cadrul căreia au fost prezentate primarilor şi reprezentanţilor instituţiilor publice deconcentrate oportunităţile de finanţare în perioada de programare 2014-2020.
Prezentarea oportunităţilor de finanţare cu fonduri europene nerambursabile şi a oportunităţilor de finanţare a investiţiilor în Regiunea Vest a fost însoţită de prezentarea aspectelor generale privind Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, semnat de Comisia Europeană şi Guvernul României.
De asemenea, cei prezenţi au fost familiarizaţi cu Planul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest corespunzător aceleiaşi perioade şi cu portofoliul de proiecte al Regiunii Vest pentru această nouă perioadă de finanţare.
„Suntem într-o caravană de prezentare, în faza finală de aprobare a programelor care se pare că nu vor mai suporta mari modificări, deja ghidurile sunt în consultare. Astăzi suntem într-o prezentare centrată în special pe zona de administraţie publică, vom avea prezentări şi pe zona de IMM-uri. Încercăm să luăm şi informaţii de la auditoriu, pentru că vrem să ştim care sunt preocupările lor, cum văd ei lucrurile şi proiectele, urmând ca ceea ce nu putem lămuri noi să transmit la nivel central. În zona de drumuri şi educaţie nu sunt foarte multe schimbări şi sperăm să se poată pregăti proiectele cât mai curând. Sperăm că va fi mai uşor cu noile modificări. Se va merge pe o abordare competitivă, în ideea în care se vor concura proiectele între ele şi vom încerca să le alegem pe cele mai bune, pentru că strategia de primul venit – primul servit nu a generat tot timpul cele mai bune proiecte din punct de vedere strategic”, a declarat Sorin Maxim, director general al ADR Vest.
Cu toate că modificările aduse politicii de finanţare nu schimbă cu mult modul în care se accesau până acum fondurile europene, există unele cazuri în care noile schimbări pot fi considerate un dezavantaj. Este vorba aici despre Întreprinderile Mici şi Mijlocii, acolo unde procentul de cofinanţare va fi mai mare începând cu noul Program operaţional 2014-2020. „S-a schimbat procedura de cofinanţare pe zona de IMM-urilor, mai ales la nivel de regiune, din cauza faptului că în momentul în care o regiune depăşeşte 50 la sută din media UE la produsul intern brut, se trece la un alt palier de cofinanţare, considerându-se că deja regiunea are un alt statut de dezvoltare. Astfel, cei care beneficiau de 30 la sută cofinanţare, vor avea 40 la sută, pentru întreprinderile mici şi cele mijlocii acest procent va creşte la 45, şi la cele mari se va ajunge până la 65 la sută”, a mai spus Sorin Maxim.
Din cele 140 de proiecte depuse pe măsurile mari în Regiunea de Vest, cele mai multe se regăsesc în Caraş-Severin, după cum a anunţat Margareta Rodica Roicov, director general-adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 5 Vest. „Din 140 de proiecte pe măsurile mari, peste 40 sunt ale judeţului Caraş-Severin. Sunt proiecte care vizează în primul rând alimentarea cu apă, drumuri, canalizare, în general partea de infrastructură rutieră, şi pe domeniul agricol şi silvic”, a declarat Margareta Rodica Roicov.
În perioada care urmează, la nivelul judeţului Caraş-Severin, atenţia va fi îndreptată tot spre infrastructură. Astfel, Programul Operaţional de Infrastructură Mare preia o mare parte din axele prioritare ale Programului Sectorial de Mediu. Prin noul program vor fi finanţate proiectele de infrastructură rutieră şi energetică, precum şi cele de mediu. Programul continuă şi investiţiile mari care vizează alimentarea cu apă şi introducerea sistemului de canalizare, unde beneficiari sunt autorităţile locale organizate în asociaţii de dezvoltare intercomunitară. Noutatea apare pentru comunele cu până la 2.000 de locuitori, care, în următorii şase ani, vor putea accesa prin acest program banii necesari pentru apă şi canalizare. De asemenea, se vor continua şi proiectele cu gestionarea deşeurilor, dar şi axa prioritară pentru proiectul de mediu referitor la elaborarea şi aprobarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate şi pentru Natura 2000.
De investiţii va beneficia şi partea de combatere a riscurilor de inundaţii la nivel de judeţ.
Sonia BERGER