Despre problemele pe care primarul din Ezeriş, Ioan Rusu, le-a avut cu transportatorii de lemn, care, din cauza camioanelor de mare tonaj folosite, au distrus drumurile comunei, am mai relatat în ziarul nostru în urmă cu un an şi jumătate. Scriam atunci, în ianuarie 2014, că, pentru limitarea prăpădului făcut pe drumuri de autovehiculele cu remorci a căror masă depăşea uneori chiar şi 40 de tone, cu toate că arterele rutiere fuseseră proiectate pentru maşini uşoare, edilul a montat câteva porţi agabaritice, lucru care nu a fost pe placul Instituţiei Prefectului – judeţul Caraş-Severin, care a atacat în contencios Hotărârea 35, din iunie 2013, a Consiliului Local Ezeriş, care prevedea construirea celor patru porţi.
Se pare însă că nici acum lucrurile nu s-au îndreptat aici. Drumul comunal care face legătura între satul aparţinător Soceni şi comuna Târnova este făcut praf şi pulbere, motivul, după cum declară Ioan Rusu, fiind acelaşi de acum un an şi jumătate – transportatorii de lemn şi de fier-vechi care folosesc maşini cu tonaj peste cel admis, pentru a tranzita localitatea.
Conform afirmaţiilor edilului, în anul 2013 au fost accesate fonduri europene de 900.000 de euro pentru deschiderea şi modernizarea celor 7,2 km de drum care leagă Soceniul de Târnova. Tratamentul bituminos aplicat atunci nu permitea rularea pe acest tronson a maşinilor cu masa mai mare de 8 tone, restricţie de care cei care transportau fier-vechi şi lemn nu au ţinut cont, aşa că drumul trebuie din nou modernizat. Din cei 7,2 km, 1,5 sunt în intravilanul comunei Ezeriş, iar 2 în extravilan, restul fiind pe teritoriul administrativ al comunei Târnova. „Tronsonul de intravilan îl dorim asfaltat, sens în care am întocmit şi documentaţia tehnică pentru refacerea sa. Lucrarea va costa aproximativ 500.000 de lei, foarte mult pentru o comunitate mică, așa cum este a noastră”, a spus Ioan Rusu.
Pentru a-i descuraja pe aceşti transportatori, Consiliul local a hotărât să impună o taxă de tranzit pentru autovehiculele cu masa mai mare de 8 tone. „Până să ni se aprobe proiectul şi să obţinem finanţare de la Uniunea Europeană, am cheltuit mulţi bani din bugetul local pe studii tehnice, avize şi ridicări topo. Banii colectaţi din aceste taxe îi vom folosi pentru asfaltarea drumului. Am fost acuzat că am stabilit taxe nesimţite, dar nu am făcut altceva decât să protejez investiţiile europene şi liniştea comunităţii mele, fiindcă pe strada principală din Soceni multe case au pereţii fisuraţi din cauza acestor maşini”, a spus Ioan Rusu.
Edilul ne-a mai informat că, pentru a nu avea probleme cu legea, administraţia locală a obţinut avizul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, şi a montat pe acest drum indicatoare de restricţie pentru maşinile cu masa mai mare de 8 tone.
Sonia BERGER