Când clopotul din turla Catedralei Episcopale a bătut de ora 19, Mircea Diaconu a apărut de după treptele lăcașului de cult, simplu și singur, și s-a îndreptat, de parcă se afla la plimbare, doar cu o geantă pe umăr, spre Arcul Unității Spritual-Creștine din Centrul civic al municipiului, acolo unde își dăduse întâlnire duminică, la o cafea, cu simpatizanții săi din Caransebeș. Îndrăgitul actor și actualul europarlamentar își continuă, după o întrerupere de aproape o lună, datorată participării la diverse activități în Parlamentul European, ocolul României prin 60 de orașe, în lungime de 5.394 de kilometri, pentru a răspunde solicitărilor primite de la simpatizanții și susținătorii săi, dar și pentru a-și onora promisiunea făcută în urmă cu un an, pe timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, când s-a clasat al patrulea dintre cele 15 partide și 8 candidați independenți înscriși în cursă, obținând 379.582 de voturi, ceea ce a reprezentat 6,81% din sufragiile valabil exprimate.
În cea de-a treia și ultima etapă a turneului său, Mircea Diaconu a ajuns la Caransebeș după ce a vizitat orașul Drobeta Turnu Severin. Cu naturalețea și simplitatea obișnuite, Mircea Diaconu a împărțit pliante cu activitatea depusă de el la Parlamentul European, unde este vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură şi Educație (CULT) și membru al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), grup politic în care a fost ales ca membru al Biroului de conducere, s-a fotografiat cu simpatizanții prezenți la întâlnire, după care i-a invitat pe toți la o cafea, la una dintre terasele din Centrul civic. Totul firesc și simplu, neconvențional, pentru că, așa cum a spus-o deschis, „nu-i plac băile de mulțime”.
La o cafea, pe care a insistat să o plătească el, şi într-o atmosferă amicală, Mircea Diaconu le-a vorbit comesenilor despre proiectele sale de viitor şi le-a povestit întâmplări inedite trăite la Bruxelles și Strasbourg. Apoi, s-a vorbit despre aproape orice, de la condiția artistului în ziua de azi, teatru şi cinematografie, subiectele cele mai dragi sufletului actorului Mircea Diaconu, până la situaţia musulmanilor în Europa, legislaţia muncii, depopularea ţării şi exodul creierelor tinere, dar şi al altor categorii de români, spre Occident, despre economie, învăţământ şi sănătate, dar cel mai mult s-a bătut monedă pe Justiţie, oaspetele povestind despre problemele pe care a trebuit să le depăşească până să ajungă să poată candida pentru Parlamentul European, şi concluzionând că „în România este un haos bine controlat, cu ape tulburi, în care lucrurile se văd mult mai puţin clar decât în cele limpezi”. El a mai adăugat că „aici s-a creat un stat poliţienesc” şi că „Problemele României nu la Bruxelles trebuie rezolvate. Sunt problemele noastre şi noi, aici, în ţară, trebuie să le dăm de capăt”.
Unul dintre interlocutori i-a atras atenția lui Mircea Diaconu asupra faptului că, la Băile Herculane, de pildă, centrul istoric se naruie și, pe tristul model al clădirilor istorice din București, dar nu numai, proprietarii le lasă să cadă pentru a construi kitsch-uri moderne, lipsite de gust și de stil, ceea ce face săpierdem istorie și identitate.
Întrebat ce impresie i-a făcut acum Caransebeşul, municipiu pe care l-a vizitat în mai multe rânduri, Mircea Diaconu a răspuns: „E un oraş foarte frumos, are ceva copilăresc… S-a schimbat, primarul Marcel Vela mi-a spus multe din intenţiile pe care le are pentru dezvoltarea lui, despre reţelele de apă, despre drumuri… Dar am mai fost pe aici şi, odată, m-am dus până la Piaţa centrală. Aveţi la Caransebeş o brânză de capră…”.
Înainte de a se despărţi de simpatizanţii săi, după două ore şi jumătate de discuţii, Mircea Diaconu le-a recomandat acestora să citească „Adevăr dureros”, scrisoarea deschisă adresată de Ilie Şerbănescu bucureştenilor şi tuturor românilor.
De la Caransebeș, europarlamentarul a plecat spre Reșița, unde a doua zi s-a întâlnit cu simpatizanții din municipiul reședință de județ.
Sonia BERGER