Lavinia Călina s-a născut revoluționară, în decembrie ’89. A urmat cursuri pedagogice și de filologie în Caransebeș. În 2008 s-a mutat la Timișoara și a studiat limbi străine la Facultatea de litere. În 2012 s-a înscris la Școala Sanitară „Carol Davila” din Caransebeș, cu gândul că poate într-o zi se va schimba ceva în sistemul sanitar, iar în paralel se ocupă de fotografie și filmări video, ca o ocupație de familie.
Prima carte publicată de Lavinia se numeşte „Ultimul avanpost”, şi a apărut în februarie 2014. Romanul e o distopie, iar acțiunea se petrece în România anului 2046. Redăm în cele ce urmează câte ceva din ceea ce s-a scris pe diverse site-uri despre acest roman: „«Ultimul avanpost» are toate datele să devină pentru noua generație de tineri o carte «la modă». Adică exact genul de carte care poate convinge un școlar că lectura e o delectare, divertisment, iar nu învățătură, neapărat. Mă bucur că asemenea cărți încep să fie scrise şi de autori români”. (Mircea Pricăjan, „Revista de suspans”). „Trăirile şi sentimentele Dianei sunt redate foarte viu, autoarea reuşind să descrie în detaliu orice zbucium interior al eroinei noastre, având avantajul ca acţiunea să fie redată la persoana întâi. Vedem şi simţim prin intermediul Dianei o lume crudă, multă violenţă şi dorinţa cu orice preţ de a obţine libertate şi dreptate”. (amdoar18ani.ro). „«Ultimul avanpost» m-a făcut să meditez la limitele pe care le poate depăși omul și cadavrele peste care poate călca pentru a-și depăși condiția și a deveni invincibil, dar şi la capacitatea noastră de a ne regăsi eul, pe noi înșine, atunci când ne simțim pierduți şi deznădăjduiți. M-a cucerit de la primul cuvânt și pot afirma cu mâna pe inimă că în prezent este romanul meu contemporan românesc preferat”. („walking-on-letters”, blog).
Al doilea roman a venit la doar câteva luni după primul și a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus – „Neamul Corbilor, vol. 1: Copiii întunericului”, şi a văzut lumina tiparului în luna noiembrie 2014. Cartea redă povestea a două adolescente cu personalități aparent diferite, ce devin cele mai bune prietene după o noapte în care viața li se va schimba complet. Împărtășind același secret, ele vor încerca timp de mai mulți ani să ducă împreună o existență cât mai banală, cotidiană, pentru a se ascunde de cei care le doresc, probabil, moartea. Devenite pioni în mijlocul unei confruntări seculare între cele mai puternice neamuri de vrăjitori, cele două tinere au de ales între a fugi mereu sau a-și înfrunta adversarii. Iată şi câteva păreri despre cartea „Copiii întunericului”: „Lavinia Călina începe o serie care are mare potențial să pună fantasy-ul românesc contemporan pe hartă. Rămâne de văzut cât de mare va fi harta și cum se va juca Lavinia cu elementele și cu personajele pe care le-a introdus în «Copiii întunericului». Momentan am mare încredere în povestea ei”. (Ana Mănescu, scriitoare). „Un roman asemenea unui amalgam de gânduri, de sentimente. Frică, magie, iubiri neașteptate, acțiune, intrigi tensionate, putere, libertate – toate sub același acoperiș, adică într-un singur roman”. („The land of books”, blog). „Cartea e o lectură captivantă, care mai adaugă o mică piesă în puzzle-ul pe care noi îl știm sub numele de «imaginație»”. („SemneBune”).
În aprilie 2015 s-a lansat al doilea volum din seria „Ultimul avanpost” – „Vânătoarea”. Lansarea oficială a avut loc la Târgul de carte Bookfest din București, dar au mai fost organizate lansări și întâlniri cu publicul din Caransebeș, Timișoara și Iași.
Primul volum din „Ultimul avanpost” a fost nominalizat, de curând, la Premiile RomCon pentru cel mai bun debut.
În prezent, Lavinia Călina lucrează la un nou roman, care, speră autoarea, va fi gata până în luna noiembrie. Acțiunea volumului se va concentra pe viața unui mic grup de persoane care a supraviețuit unei epidemii ce a transformat mai bine de jumătate din populație în zombie.
Sonia BERGER