Cea mai longevivă locuitoare a Banatului, Tanti Margit, din Caransebeș, sărbătorită la 108 ani!


Caransebeşeanca Margit Szemenyei, care a împlinit luni, 10 august, vârsta de 108 ani, este cel mai longeviv locuitor al judeţului Caraş-Severin. La începutul acestei săptămâni, Tanti Margit, aşa cum îi spun cei apropiaţi, a fost felicitată de rude, vecini şi prieteni, printre cei care i-au trecut pragul numărându-se şi primarul Marcel Vela, cel care a fost alături de aceasta în fiecare an pe care bătrâna l-a adăugat peste sută, precum și viceprimarul Filip Strejariu. Edilul municipiului Caransebeş i-a dăruit din partea administraţiei locale un buchet mare de flori, o diplomă „Premium 108” şi un plic cu 8.000 de lei, banii urmând să fie folosiţi de nepoţi pentru a-i cumpăra lui Tanti Margit ce-şi doreşte ea.

„Pentru noi, Tanti Margit este un exemplu pozitiv. Are un spirit optimist și un fel de a fi care, pentru mulți, este un model de viață. Pe lângă faptul că în Caransebeş se trăiește bine, în sensul că există un exces în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, municipiul nostru dovedește că aici se trăiește şi frumos, prin tot ceea ce facem, pentru că se vede o schimbare în bine a orașului, prin lucrările edilitare, prin parcuri și toate acțiunile culturale care au loc, iar Tanti Margit, iată, ne arată că la Caransebeș se poate trăi și mult. Asta deoarece 108 ani reprezintă o vârstă venerabilă, este cetăţeanul cel mai longeviv din Banat şi cred că puţini oameni mai există în ţară care să aibă această vârstă, motiv pentru care noi îi dorim multă sănătate, la mulţi ani şi îi mulţumim pentru că de-a lungul vieţii a fost mereu un exemplu pentru acest cartier şi pentru tot Caransebeşul”, a spus Marcel Vela.

Tanti Margit a fost extrem de bucuroasă de vizită, oferindu-le musafirilor din tortul pe care l-a primit cadou de la familie. În ciuda celor 108 ani, ea nu se plânge de nimic, spune că e sănătoasă, doar picioarele şi vederea fiindu-i afectate de trecerea anilor. Marcel Vela a fost surprins de tonusul sărbătoritei, cu care a discutat despre evenimentele importante din istoria României la care Tanti Margit a fost martor – cele două războaie mondiale, revoluţia, schimbarea regimurilor politice în ţara noastră.

Conform declarațiilor șefului Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Caransebeș, col. (r) Marius Frățilă, la Constanța mai există un bătrân care a împlinit vârsta de 108 ani și se mai știe de că ar mai fi un cetățean din Covasna care are 110 ani, însă acest lucru nu este dovedit cu documente.

De religie catolică, Tanti Margit s-a născut într-o familie de maghiari, la Chişinău Criş, în anul răscoalei din 1907, iar cele şase clase pe care le-a parcurs, le-a absolvit la Ineu. În 1933, când tatăl ei a fost transferat ca maistru la Întreprinderea de prelucrare a lemnului Mundus, familia s-a stabilit la Caransebeş şi a muncit timp de 30 de ani în Secţia lustruiri a fabricii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soţul ei a fost prizonier în Rusia, de unde a plecat în Germania. Chiar dacă aveau împreună un copil, Tanti Margit nu vrut să plece din ţară şi şi-a crescut singură băiatul. Mama ei a murit la 52 de ani, iar tatăl i-a supravieţuit încă 40. Până la 92 de ani, au rămas unul lângă celălalt, îngrijindu-se reciproc. Din păcate, şi fiul ei a murit în urmă cu 13 ani, iar nora, despre care bătrâna susţine că a fost o femeie extraordinară, a murit acum 23 de ani, în urma unui accident. Bătrâna are doi nepoţi şi patru strănepoţi. La cei 108 ani, Margit Szemenyei este singura supravieţuitoare, pentru că ceilalţi trei fraţi ai ei au murit cu mulţi ani în urmă.

Sonia BERGER