„Când auzim Marşul Radetzky, să ne amintim că generalul a trecut şi prin Caransebeş!”


La mijlocul săptămânii trecute, Cercul Militar din Caransebeş a găzduit vernisajul expoziţiei cu titlul „Hărţi vieneze ale Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13”, din Colecţia Liviu Groza. La eveniment au participat cadre militare, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, istorici, oameni de cultură, precum şi un grup de cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, prieteni apropiaţi ai venerabilului istoric.

Prezentarea expoziţiei a fost făcută de amfitrionul acestei manifestări, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, instituţie care, alături de Primăria municipiului, Cercul Militar şi Biblioteca „Mihail Halici”, s-a implicat în organizarea acestui eveniment.

Domnul colonel Liviu Groza deschide azi un ciclu de expoziţii, care se va încheia anul viitor cu comemorarea centenarului generalului Ioan Dragalina, eroul nostru naţional, care s-a jertfit în anul 1916. Chiar dacă sunt mulţi cei care au citit cărţile lui Liviu Groza, ne-am zis că suntem totuşi datori să venim, din nou, cu câteva expoziţii. Se află în faţa dumneavoastră rezultatul unei prietenii a istoricului caransebeșean cu dr. Alexander Krischan, care i-a pus la dispoziţie acestuia un catalog al documentelor care se găsesc la Arhivele de la Viena şi Budapesta, parte dintre acestea – hărţile, în speţă – fiind azi aici. Daţi-mi voie să citesc pasaje din scrisoarea pe care dr. Alexander Krischan i-a trimis-o lui Liviu Groza în 22 ianuarie 1999, la zece ani de la momentul în care şi-au strâns pentru prima oară mâinile: «Pentru mine a fost întotdeauna o satisfacţie să vă pot servi cu material de izvoare din fondurile bogate ale arhivelor şi bibliotecilor din Viena, dar şi din Budapesta şi Bologna, pentru lucrările Dvs. referitoare la istoria Banatului de Sud, ţinutul Timiş-Cerna, legate îndeosebi de evenimentele militare din secolul al XVIII-lea. Hărnicia şi competenţa Dvs. au fost apreciate în repetate rânduri de cercurile ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, de mine, care pot să estimez aceste lucrări, deoarece şi eu mă ocup, de decenii, de istoria Banatului, ştiind câtă energie şi abnegaţie sunt legate de un asemenea proiect»”.

În continuare, Liviu Groza, cel care a adunat, cu migală şi perseverenţă, mii de documente militare de-a lungul vremii, şi-a început discursul amintind că, în 1941, un elev de la Şcoala Normală din Caransebeş a lăsat creta lângă tablă şi a pus mâna pe armă. „Învăţătorul nu mai auzea cântecele copiilor, pentru că auzea gloanţele de pe front. Acel elev a făcut parte din Detaşamentul Păuliş, care a spus «Nici pe aici nu se trece!». Este vorba despre profesorul Nicolae Streian, în vârstă de 92 de ani, care în momentul de faţă trăieşte la Lugoj, iar azi a ţinut să fie prezent la această sărbătoare”.

Liviu Groza a mai spus că organizarea acestei expoziţii a pornit de la cadoul primit de la Alexander Krischan, din Viena, care i-a oferit un catalog care conţinea toate hărţile existente în Arhivele de Război, referitoare la Banat. „De aici a pornit ideea. Am studiat acest catalog şi am comandat, am plătit, iar după aceea mi s-au trimis toate documentele pe care le-am cerut. Ce se află acum, aici, este o infimă parte din ceea ce aş mai putea să expun, fiindcă sunt foarte multe documente care merită să fie scoase în evidenţă. Aici nu se află decât 60 de documente, acelea pe care le-am considerat mai importante din punct de vedere al simţământului românesc. Asta am urmărit. Pentru că cei 25 de generali şi peste 200 de ofiţeri superiori pe care i-a dat Graniţa au slujit cu credinţă Curtea de la Viena, dar n-au uitat niciodată că sunt români. Ei au făcut minuni, toţi generalii au slujit Biserica, au făcut donaţii pentru ea, au donat bani pentru şcoli, pentru înfiinţarea lor. De pildă, generalul Trapşa a spus să se înfiinţeze în Caransebeş o şcoală de fete cu predare numai în limba română. Au fost momente în care guvernul de la Budapesta punea problema ştergerii României de pe faţa pământului, a dispariţiei limbii române, or aceşti grăniceri, educaţi de Curtea de la Viena, au ţinut sus steagul naţiunii române, al păstrării fiinţei naţionale şi păstrării limbii române”, a adăugat Liviu Groza.

Reputatul istoric caransebeşean a prezentat auditoriului istoria fiecărei hărţi, pentru ca la un moment-dat să arate celor prezenţi un document referitor la retragerea trupelor din Culoarul Timiş-Cerna, adăugând: „În această perioadă, printre ostaşii care se retrăgeau, se afla şi Radetzky, care pe atunci era locotenent. Aşadar, el a fost la Ilova, la Slatina-Timiş, şi apoi a venit, împreună cu armata, spre oraşul nostru. De aceea, atunci când auzim Marşul Radetzky, al lui Johann Strauss, să ne amintim că generalul a trecut şi prin Caransebeş!”.

Odată cu încheierea discursului, Liviu Groza i-a înmânat şefului Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, dr. Ovidiu-Laurenţiu Roşu, câteva hărţi aduse de la Viena, donaţia lui către această instituţie.

Despre domnul colonel Liviu Groza se pot spune multe. Ca militar, şi-a desfăşurat activitatea sub deviza ostăşească «Patrie şi Onoare». Asupra onoarei domnului colonel, nu sunt persoana potrivită să susţină o pledoarie. Asupra patriei, aş spune că, în afară de patria propriu-zisă, România, pe care, indiferent unde a fost, a slujit-o, Liviu Groza cred că mai are o patrie – Istoria. Numai devotamentul faţă de aceasta a făcut să vorbim azi de zeci de cărţi pe care domnul colonel a reuşit să le scrie”, a spus generalul Ion Ion.

Poate cel mai emoţionant şi impresionant moment al manifestării l-a constituit discursul veteranului Nicolae Streian, răsplătit cu numeroase distincţii civile şi militare, printre care Crucea Comemorativă pentru serviciile aduse patriei în cel de Al Doilea Război Mondial. Cel care, în 1941, lăsa în urmă Şcoala Normală din Caransebeş şi pleca pe front a povestit, emoţionat, luptele pe care le-a dus cu eroicul Detaşament Păuliş în toamna anului 1944, el fiind unul dintre cei doi veterani supravieţuitori ai acelui grup. Într-o linişte încărcată de respect, el a spus simplu: „Tot ceea ce avem şi suntem astăzi, datorăm Armatei Române!”.

Prezent la manifestare, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, cel care l-a sprijinit pe Liviu Groza în cercetările sale, a vorbit despre premisele care au condus la organizarea acestei expoziţii. „Pentru domnul colonel, aceste documente sunt icoane de suflet, pe care, cu generozitatea-i binecunoscută, ni le pune la dispoziţie pentru a ne încărca, la rândul nostru, sufleteşte, din ele”.

Pentru viitor, reputatul istoric caransebeşean Liviu Groza intenţionează să organizeze expoziţii cu temele „Cetăţile de pe Culoarul Timiş-Cerna”, „Războaiele Austro-Otomane în Culoarul Timiş-Cerna”, „Tratatele de pace dintre Austria şi Înalta Poartă referitoare la Culoarul Timiş-Cerna”, precum şi un eveniment comemorativ dedicat împlinirii unui secol de la moartea Eroului de pe Jiu, generalul Ioan Dragalina.

Sonia BERGER