Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, s-a declarat dezamăgit de situația în care a ajuns Aquacaraș. Operatorul județean de apă și canal a rămas fără utilajele și mașinile din dotare, după ce acestea au fost vândute la licitație de ANAF, licitația desfășurându-se în ciuda discuțiilor purtate anterior de reprezentanții forului județean și cei ai Ministerului de Finanțe. În această situație, o parte a băncilor care erau dispuse să acorde societății Aquacaraș creditul necesar pentru continuarea proiectului de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare s-au arătat mult mai reticente.
„Am un gust amar. Am considerat că dacă la o masă stăm mai multe instituții și reprezentanți ai acestora și hotărâm ceva, fiecare trebuie să facă partea la care s-a angajat, în așa fel încât acest proiect să fie în continuare derulat, pentru că eu încă sunt optimist și cred că singura soluție de rezolvare a acestei situații este cea de a face un efort comun, toți acționarii, să putem scoate societatea Aquacaraș din această situație. Se pare că unii dintre noi, deși au fost la acea masă, și aici mă refer chiar la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor, ANAF-ul și reprezentanții Consiliului Județean, Consiliului Local și ANAF-ului Caraș-Severin, spre surprinderea mea am aflat că de fapt lucrurile nu au decurs așa cum trebuie”, a declarat recent Ilie Iova.
În urma situației create și a diferitelor declarații apărute în presă – a mai adăugat vicepreşedintele Consiliului judeţean –, o parte a băncilor care păreau dispuse să acorde un credit societății Aquacaraș, pe baza garanțiilor oferite de Consiliul județean și de Consiliul Local Reșița, par să se fi răzgândit: „Ceea ce vă pot confirma, pentru că am aflat asta de la Aquacaraş, este că două dintre băncile care inițial își exprimaseră dispoziția de acordare a acelui credit pe care operatorul de apă şi canal este obligat, prin finanțare, să îl ia până la sfârșitul lunii noiembrie, respective BCR și Banca Transilvania, citind aceste minunate articole de presă, au spus că ei nu mai vor să participe la această acțiune”.
De remarcat faptul că la prima licitație la care au fost scoase la vânzare utilajele societății Aquacaraș, nu s-a prezentat nimeni. În schimb, la a doua licitație, la care bunurile companiei au fost oferite la prețuri mult mai scăzute decât prima dată, toate au fost vândute dintr-un foc unei singure companii. Licitația, în urma căreia ANAF-ul a recuperat doar 0,01% din banii pe care îi reclamă de la Aquacaraș, s-a desfășurat fără știința Consiliului județean, spune Iova.
„Mie mi se părea firesc, dacă am stat la aceeași masă, împreună cu cei de la Ministerul Finanțelor, în momentul în care dânșii au considerat că există imposibilitatea de a opri această licitație, să ne anunțe pe anumite căi și să discutăm cum o putem rezolva. Anumite primării, cu anumite posibilități, ar fi considerat poate că la prețurile la care s-au vândut utilajele, iar ele chiar au nevoie de aceste utilaje și puteau să ajute ulterior Aquacarașul cu aceste utilaje în activitate, le-ar fi cumpărat. Fără utilaje, operatorul ce altceva va putea să facă, decât să încheie niște contracte de prestări servicii cu cei care le-au cumpărat, şi asta nu cred că e normal. S-au stabilit niște lucruri care ulterior nu s-au respectat”, a mai spus Ilie Iova.
Sonia BERGER