O delegație din care, printre alții, au făcut parte primarii Marcel Vela și Mihai Stepanescu, precum și cei doi directori ai Aquacaraş, Anatoli Liber şi Dan Petrescu, s-a deplasat luni, 2 noiembrie, la Bucureşti, pentru a încerca să deblocheze situația mai mult decât gravă în care a ajuns operatorul de apă și canal din județ, purtând în acest sens discuții cu ministrul Finanțelor și cel al Fondurilor Europene. Prezența edililor celor două municipii, Caransebeș și Reșița, se datorează faptului că acţionarii societății Aquacaraş sunt Consiliul Judeţean Caraș-Severin şi cele opt primării de oraşe din judeţ, iar atunci când operatorul nu poate garanta pentru datoriile pe care le are, obligaţia revine acţionarilor.
Așa cum am mai informat în ziarul nostru, Aquacaraş are o datorie de peste 1,3 milioane de euro, bani pe care nu-i poate achita într-o singură tranşă, fiind nevoie de o reeşalonare a acestui debit. În acest sens, s-au cerut garanţii la primăriile orașelor şi, cum procedurile s-au derulat greoi, Agenția Națională de Administrare Fiscală a trecut la vânzarea cu bucata a unei părți a bunurilor societății. Recent, Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa au oferit garanţii, un teren aparținând unei foste Unități militare din Șesu Roșu și unul la Kilometrul 7, lângă reședința de județ, astfel încât Aquacaraș să poată obține împrumuturi de la bănci şi, astfel, să nu piardă viitoarele finanţări pentru POS Mediu 2. În urma discuțiilor purtate luni la București, singura garanţie acceptată de către autorităţile centrale este cea a Primăriei Reşiţa, respectiv terenul de la Km 7, cea a Consiliului Judeţean urmând să fie acceptată doar dacă se lămureşte problema juridică şi cea a evaluării clădirilor cu care se garantează.
Primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, a declarat că, dacă va fi nevoie, va susţine, la rândul său, societatea Aquacaraş cu garanţii.
Bogdan NAUM