La mulți ani, România, oriunde te-ai afla!


                În ciuda vremii ploioase de marţi, caransebeşenii au ţinut să-şi sărbătorească aşa cum se cuvine Ziua Naţională, 1 Decembrie, venind în număr extrem de mare în Piaţa Revoluţiei din Centrul civic al municipiului. Dintre oficialităţi, au ţinut să fie prezente la marea sărbătoare a românilor primarul Marcel Vela, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, viceprimarul Filip Strejariu, city-managerul Nicolae Borcean, consilieri locali, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ai Clerului.

După un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului a vorbit celor prezenţi, aducând şi cuvântul Episcopului Lucian Mic, care nu a putut fi prezent la eveniment. „De Ziua Naţională a României, când prăznuim 97 de ani de când românii de pretutindeni s-au unit într-un Stat naţional şi unitar, Biserica vine să-şi aducă şi să înalţe rugăciune de cinstire şi prinos de recunoştinţă către Dumnezeu, pentru jertfa acelora ce-au contribuit la realizarea Unirii, pentru jertfa tuturor ostaşilor români care au căzut pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră şi pentru credinţa noastră creştină şi ortodoxă. Trebuie să ne amintim cu pioşenie că cele două mari principii teologice pe care s-a clădit România Mare au fost Biserica şi Naţiunea. Astăzi, când se încearcă din răsputeri să li se ia românilor cele două principii, să se spună că Naţiunea nu mai contează şi Biserica este ceva de prisos, noi, oamenii Bisericii, trebuie să afirmăm cu tărie că Biserica şi Naţiunea sunt două realităţi ce nu se pot desprinde una de cealaltă. Pentru că Naţiunea Română fără Biserica Ortodoxă nu ar mai fi ceea ce este, iar Biserica Ortodoxă Română, fără Naţiune, nu ar mai avea sens. De aceea, astăzi, la Ziua Naţională a României, noi, oamenii Bisericii, vă îndemnăm pe toţi să conştientizaţi şi să susţineţi cu tărie cele două realităţi care ne fac să fim români – Naţiunea şi Biserica. Acesta este şi mesajul pe care îl transmitem din partea Preasfinţitului nostru Părinte Episcop Lucian, care, din binecuvântate pricini, nu a putut fi de faţă, dar, prin noi, urează tuturor românilor, şi în special credincioşilor din Eparhia Caransebeşului, să trăiască întru mulţi şi fericiţi ani! Pentru toţi românii de pretutindeni, mulţi şi fericiţi ani!”.

Primarul Marcel Vela a spus că, din cauza vremii neprielnice, discursul său nu va fi lung. „Aş fi vrut să vorbesc cu gândul de a ne mobiliza, ca români, într-un context complicat internaţional şi european, într-o situaţie în care Europa are probleme, rugându-vă să vă gândiţi fiecare la ceea ce simţiţi atunci când vine vorba despre România, ţara noastră. Că România merită să fie apreciată, să aibă un loc special, acolo unde au dus-o înaintaşii noştri. Din aceste motive, vreau să spun acum doar că, pentru toţi românii, din ţară şi din afara graniţelor ei, pentru ţara noastră, pentru România, trebuie cu toţii să fim uniţi, trebuie să fim fraţi şi să ne gândim că ceea ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918 a fost un exemplu pentru noi toţi. Ceea ce s-a petrecut atunci este diferit de ceea ce se petrece la 1 Decembrie 2015, pentru că din România Mare avem astăzi români care suferă în Ucraina, în Moldova, în Bulgaria, în Serbia. Dincolo de a ne ura nouă «La mulţi ani» şi a ne veseli cu ocazia unei aniversări, trebuie să transmitem un gând bun şi celor din Valea Timocului, şi celor din Basarabia, din Cadrilater, românilor cărora istoria le-a întors spatele după cel de Al Doilea Război Mondial”, a spus Marcel Vela.

După discursul edilului, cei prezenţi au depus flori la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1810. După acest moment, pe marşul intonat de Fanfara Municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, Dispozitivul de onoare a defilat în faţa oficialităţilor, pe sub Monumentul Înfrăţirii Spiritual-Creştine.

Participanţii la eveniment au „atacat” apoi farfuriile cu fasole şi cârnaţi oferite de organizatori – Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru” –, putând urmări în acelaşi timp spectacolul „Cântec, joc şi voie bună”, cu Taraful „Olanii” şi invitaţii lor, recitaluri de cântece populare din Banat şi cântece patriotice din Ardeal, cu Daniela Ştefan din Timişoara, precum şi o suită de dansuri populare prezentată de Ansamblul „Junii Gugulani”.

Seara, Casa de Cultură „George Suru” a găzduit un concert extraordinar cu arii din opere şi operete de mare popularitate susţinut de Daniela Vlădescu, prim-solistă la Teatrul de Operetă şi Balet „Oleg Danovschi” din Constanţa, şi Toni Zidaru, tenor la Teatrul de Operetă din Bucureşti.

Sonia BERGER