În vara anului trecut, ziarul nostru scria despre faptul că Master Planul Ministerului Transporturilor a fost refăcut la cererea Comisiei Europene, care considera prioritare coridoarele europene, şi nu autostrăzile pe care Guvernul de la acea vreme intenţiona să le construiască în zona Moldovei. Oficialii Comisiei Europene de la Bruxelles erau de părere că reprezentanţii Ministerului Transporturilor ar fi trebuit să se axeze cu prioritate pe proiectele bazate pe performanţe economice şi sociale şi apartenenţa la reţeaua de transport europeană. Concret, era vorba despre axa de autostrăzi Igoumenitsa – Atena – Sofia – Budapesta, care includea şi Autostrada A6 Banat, denumită a „Sudului”, care urma să fie o alternativă prin sudul României la A1 și care ar fi trebuit să lege municipiul Lugoj de București, prin Caransebeş, Turnu Severin şi Craiova, dar care în planurile Guvernului fusese transformată în Drum Expres Modern, cu un termen de finalizare foarte îndepărtat. Acest lucru nu a fost însă pe placul Bruxellesului, şi cu atât mai puţin autostrăzile moldoveneşti din Master Planul Ministerului Transporturilor.
Autostrada A6 a revenit în actualitate odată cu recenta semnare, la Varșovia, a Tratatului pentru realizarea rutei „Via Carpatia”, „o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est”, conform strategiei gândite de oficialii europeni. Astfel, reprezentanții unui număr de şapte ţări – Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Turcia – au dat undă verde realizării acestui traseu de transport rutier, care include și Autostrada A6.
Şoseaua de mare viteză și capacitate va face legătura între nordul și sudul Europei, din Lituania până în Turcia. Pe teritoriul României, un prim tronson din A6, în lungime de 11 kilometri, între Balinț și Lugoj, unde se află un nod rutier cu Drumul Național 6, a fost inaugurat deja la finele lui 2013. Urmează ca traseul, cu o lungime totală estimată de aproape 260 de kilometri, să fie dus mai departe de la Lugoj, unde porneşte din Autostrada A1, spre Caransebeş, Băile Herculane, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Craiova și Calafat, acolo unde va trece Dunărea spre Bulgaria pe podul Calafat-Vidin.
Potrivit Master Planului General de Transport al României, dat publicității în iulie 2015, restul traseului până la Calafat se află în faza de proiect de Drum Expres Modern de tip 2X2. Până în prezent nu a fost stabilită o dată precisă pentru demararea proiectului sau cât va costa întreaga investiție, însă, potrivit aceluiași Master Plan General de Transport, costurile pentru finalizarea celor 260 de kilometri ar putea depăși 2 miliarde de euro.
Sonia BERGER