Momentul pe care nu doar caransebeşenii, ci toţi gugulanii, de toate vârstele, l-au aşteptat cu mare nerăbdare s-a petrecut miercuri, 18 mai, atunci când a avut loc inaugurarea Cinematografului „Luna”, cunoscut, până acum, sub denumirea de „Tineretului”. La acest adevărat eveniment cultural-artistic au luat parte primarul municipiului, Marcel Vela, Episcopul Caransebeşului, P.S. Lucian Mic, consilieri locali, reprezentanţi ai clerului, conducători de instituţii din localitate, precum şi foarte mulţi elevi, cu toţii olimpici ai şcolilor caransebeşene, cadre didactice, precum şi reprezentanţi ai firmei bucureştene care se va ocupa, de acum înainte, de aducerea filmelor şi de proiectarea lor la Caransebeş.
După ce P.S. Lucian Mic a binecuvântat noua clădire a cinematografului şi pe ctitorii ei, amfitrionul manifestării, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestei zile în viaţa culturală şi edilitară a Caransebeşului. „Am încercat să dăm sens, modernitate şi culoare unei vechi dorinţe a omului, născută în secolul XIX – arta cinematografului. Noi, cei de azi, i-am prelungit viaţa, după 100 de ani de la inaugurarea acestui edificiu, gândindu-l pentru încă 100 de ani de-acum înainte. Poate nu vor rezista atâta scaunele sau podelele, dar va rezista spiritul întru care noi am slujit. Această sală s-a numit «Tineretului», dar înainte de asta i s-a spus «Luna», pentru că Luna creează acel mister de lumini şi umbre, şi doar în el putem vedea aşa ceva, aşa că înaintemergătorii noştri au considerat că astrul nopţii este simbolul pe care trebuie să-l pună pe frontispiciu. Noi, azi, am avut datoria să ne întoarcem la ce au gândit înaintaşii noştri. Sala s-a numit şi «Tineretului», dar pe vremea aceea şi ştrandul, şi clubul purtau acelaşi nume, şi nu erau ale tinerilor. Noi vrem ca ea să aparţină, de-acum, cu adevărăt tineretului, indiferent de vârstă”, a spus Ioan Cojocariu. Managerul Casei de cultură a ţinut să mulţumească, în final, tuturor celor care şi-au adus contribuţia la realizarea noului cinematograf, de la proiectanţi, până la cei care, timp de patru luni, au muncit niciodată mai puţin de zece ore pe zi, fără sâmbete şi fără duminici, sfidând şi depăşind toate obstacolele pe care alţii le-au aşezat în calea lor.
Prezent la inaugurare, criticul de film Emanuel Lăzărescu şi-a exprimat regretul că cinematograful îşi găseşte tot mai puţin timp în viaţa oamenilor şi că aceia care ar trebui să se ocupe cu adevărat de acest domeniu fac cu totul şi cu totul altceva. „Mă bucur, în schimb, că această clădire, cu o vechime de 116 ani, arată aşa cum arată astăzi. Filmele care vor rula aici nu vor fi toate 3D. În săptămânile şi lunile următoare vom încerca să echilibrăm proporţia între filmele 2D, cele obişnuite, şi cele 3D. Pentru început, avem o ofertă interesantă, chiar filmul care rulează primul, «X-Men: Apocalypse», urmând să aibă premiera în Statele Unite abia în 27 mai. Avem, aşadar, bucuria şi onoarea să vă oferim această producţie pe care o s-o vedeţi chiar înaintea americanilor”, a spus Emanuel Lăzărescu.
Emoţionat, Marcel Vela, cel care, aşa cum se ştie, va părăsi fotoliul de primar al municipiului pentru a candida la preşedinţia Consiliului judeţean, a vorbit despre felul în care, timp de patru luni, toţi cei implicaţi în acest proiect au trecut prin întâmplări hazlii sau au depăşit probleme, lăsând în urmă poveşti care, odată şi-odată, poate vor fi scrise. „Dacă nu era Ioan Cojocariu, această lucrare n-ar fi fost gata azi, fiindcă el a ştiut să armonizeze «instrumentele», a fost dirijorul care a ştiut să pună în operă această simfonie frumoasă, lucru pentru care îi mulţumesc”, a spus edilul. Marcel Vela a mai adăugat că, deoarece evenimentul se suprapune cu campania electorală, tocmai pentru a nu da naştere la interpretări, el şi echipa care s-a ocupat de redeschiderea cinematografului au hotărât să invite la inaugurare olimpicii de la şcolile din Caransebeş. „Transformarea Cinematografului «Tineretului» este o revenire la tradiţie. Acest loc reprezentativ pentru Banatul Montan a avut o istorie deosebit de frumoasă. Are o arhitectură specifică cinematografelor de la începutul secolului XX şi a găzduit o mulţime de evenimente culturale şi istorice care au avut loc în această perioadă, şi aş aminti, acum, doar faptul că în această sală, acum 85 de ani, a concertat George Enescu. Iar eu îmi doresc ca povestea aceasta frumoasă să continue. Voi, tinerii din această sală, o veţi duce mai departe. Scenariul de film e viaţa fiecăruia dintre noi, iar regizor este timpul, care tace şi trece”, a mai spus edilul municipiului.
După tăierea panglicii inaugurale, spectatorii au urmărit un scurt film care a surprins etapele în care a fost realizat noul Cinematograf „Luna”, după care au vizionat „X-Men: Apocalypse”.
Tot miercuri, de la ora 21, acelaşi film a putut fi urmărit de cinefilii dornici să vadă, pentru prima oară în Caransebeş, un film 3D.
Joi, 19 mai, de la ora 18, este programată producţia „Căpitanul America: Război Civil” – 3D, iar de la ora 21 „X-Men: Apocalypse”.
Vineri, 20 mai, de la ora 14, rulează „Cartea Junglei” – 3D, dublat, de la ora 16 – „Căpitanul America: Război Civil”, de la ora 19 „Vecini de coşmar 2” (Premieră), iar de la ora 21 „X-Men: Apocalypse”.
Sâmbată, 21 mai, de la orele 10 şi 12, este programat „Angry Birds: Filmul” – 3D, dublat, de la ora 14 „Cartea Junglei”, de la ora 16 „Căpitanul America: Război Civil”, de la 19 „Vecini de coşmar 2”, iar de la ora 21 „X-Men: Apocalypse”.
Duminică, 22 mai, de la orele 10 şi 12, este programat „Angry Birds: Filmul”, de la ora 14 „Cartea Junglei”, de la ora 16 „Căpitanul America: Război Civil”, de la 19 „Vecini de coşmar 2”, iar de la ora 21 „X-Men: Apocalypse”.
Preţul unui bilet este de 15 lei pentru filmele 2D şi 3D, şi de 20 de lei pentru blockbuster. O pereche de ochelari pentru reprezentaţiile 3D costă 5 lei şi se cumpără de la bufetul cinematografului.
Sonia BERGER
Pingback: După o lungă „eclipsă”, la Caransebeş a răsărit iarăşi „Luna”… - Casa de Cultura "George Suru"