Cu ocazia prăznuirii Înălţării Domnului, atunci când se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor, la Caransebeş au avut loc o serie de acţiuni prin care administraţia locală a ţinut să marcheze acest moment deosebit din viaţa poporului român. Astfel, joi, 9 iunie, de la orele dimineţii, au avut loc depuneri de coroane şi au fost oficiate slujbe de pomenire la Cimitirul Eroilor, situat pe Str. Muntele Mic, la Monumentul Luptătorilor din Rezistenţa Anticomunistă, de pe Calea Orşovei – Intersecţia BCR, manifestarea cea mai amplă desfăşurându-se la statuia Gen. Ioan Dragalina, din parcul care poartă numele Eroului de pe Jiu, din Primul Război Mondial. La momentul festiv au fost prezenţi primarul Marcel Vela, precum şi primarul proaspăt ales al municipiului, Felix Borcean, consilieri locali, reprezentanţi ai administraţiei caransebeşene, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Jandarmeriei, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Locale, ai partidelor politice, ai unor instituţii din oraş, veterani de război, cadre didactice şi elevi.
După oficierea unui Te Deum, de către un reprezentant al Episcopiei Caransebeşului, a luat cuvântul comandantul Garnizoanei, mr. Mircea Mureşan. „Eroii Neamului se bucură astăzi de o atenţie deosebită din partea tuturor. Să nu le uităm jertfa, să le cinstim memoria, nu doar prin vorbe, ci mai ales prin faptele noastre viitoare, şi să nu uităm niciodată principiile care i-au mânat pe ei în luptă – credinţă, libertate şi dreptate!”, a spus mr. Mircea Mureşan.
În continuare, a luat cuvântul deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, care s-a referit la tradiţia care s-a născut la Caransebeş de Ziua Eroilor, când toţi cei care simt româneşte se adună în jurul statuii celui mai mare erou pe care l-a dat oraşul, cinstind în acest fel memoria tuturor celor care şi-au jertfit viaţa pentru ca România să fie o ţară demnă de respect. „De fiecare dată cinstim aceşti eroi şi ne mândrim cu ei, şi o facem tocmai fiindcă cine nu-şi cinsteşte eroii, înseamnă că nu există. Cinste Eroilor Neamului Românesc!”, şi-a încheiat discursul parlamentarul caransebeşean.
În ultima sa participare publică în calitatea de primar al municipiului, Marcel Vela a ţinut să precizeze că, pentru el, aceasta este cea mai importantă sărbătoare, deoarece a fost martorul unei situaţii unice în Caransebeş – aceea ca doi primari, cel în funcţie, şi noul edil ales, să fie prezenţi, în acelaşi timp, la un eveniment, ineditul situaţiei constând în faptul că aceştia, pentru prima oară în istoria recentă a oraşului, nu s-au găsit pe poziţii ostile. „Prin aceasta, municipiul dă dovadă că a intrat în normalitate. Că, după 12 ani de dezvoltare, avem înţelepciunea şi capacitatea să fim împreună, cei doi primari, la predarea ştafetei, la schimbul de generaţii, şi cred că această premieră poate fi un mesaj şi un model pentru toate oraşele din România”, a spus Marcel Vela.
Referindu-se la momentul comemorativ, edilul a vorbit despre datoria morală şi obligaţia civică de a arăta respect înaintaşilor. „Spunea Nicolae Iorga că eroismul este cu neputinţă să-l porunceşti, darămite să-l mai și răsplăteşti… Această răsplată este atât de mică faţă de sacrificiul lor atât de mare… În timpul celor 12 ani în care am avut onoarea, privilegiul şi bucuria să fiu primarul municipiului, Caransebeşul a ştiut să-şi omagieze eroii. Am fost în Slovenia, la Konstanjevica, unde au murit, în Primul Război Mondial, elevi de la Liceul «Traian Doda», cărora le-am ridicat acolo o troiţă. Am fost în Cehia, unde 65.000 de români – 40.000 de morţi şi dispăruţi, şi 25.000 de răniţi – au fost victime în cel de Al Doilea Război Mondial. Caransebeşul a donat Ambasadei României la Praga, în numele ţării noastre şi al românilor, cel mai frumos simbol în amintirea lor. De aceea cred că noi, cei de azi, trebuie să lăsăm un mesaj copiilor, celor care vor veni – acela de a învăţa şi a şti să-şi cinstească eroii, fiindcă o ţară care nu-şi cinsteşte trecutul, nu poate avea un viitor”, a mai spus Marcel Vela.
Pe acordurile muzicii intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la statuia Gen. Ioan Dragalina, reprezentanţii Episcopiei Caransebeş, Primăriei municipiului, Garnizoanei Caransebeş, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Luptătorilor 21 Decembrie 1989, Asociaţiei Răniţilor în Revoluţie şi a Urmaşilor celor Răniţi în Decembrie 1989, Poliţiei municipiului Caransebeş, ai Detaşamentului de Jandarmi, Detaşamentului de Pompieri, ai Poliţiei Locale, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Obştea Lugoj-Caransebeş, precum şi ai Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Social-Democrat şi ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor – ALDE, şi ai unităţilor de învăţământ din municipiu – Colegiile Naţionale „Traian Doda” şi „C.D. Loga”, şi ai Liceelor Tehnologice „Decebal”, „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”.
Momentul comemorativ din Parcul „Gen. Ioan Dragalina” s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, un moment extrem de gustat de caransebeşenii prezenţi la eveniment.
În cadrul aceleiaşi manifestări de omagiere a Eroilor Neamului, Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” a găzduit prezentarea volumului „Regimentul 18 Mecanizat «Ecaterina Teodoroiu», 1881-2002”, din seria „Restituiri”, semnat de col. (r) Andrei Ghidarcea şi col. (r) Iosif Andronescu (Zipcsek). În cocheta sală de expoziţii de la parterul instituţiei culturale caransebeşene au fost prezenţi Marcel Vela şi Felix Borcean, cadre din M.Ap.N şi M.A.I., precum şi prieteni ai autorului.
După ce s-a păstrat un moment de reculegere pentru col. (r) Iosif Andronescu, care, între timp, a decedat, directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, a vorbit despre carte şi despre co-autorul prezent la această acţiune. „Colonelul Ghidarcea a fost şef al Casei Armatei din Caransebeş, un om al armelor care a trecut în domeniul culturii, el fiind şi profesor la Liceul «Traian Doda»… Acest ofiţer de artilerie a ajuns să conducă, şi la Turda, şi la Caransebeş, destinele culturale ale Armatei. Această dragoste a lui pentru cultură, indiferent de forma în care s-a manifestat ea, s-a manifestat plenar, aş putea spune, fiindcă el n-a refuzat niciodată pe nimeni, nu cunoştea expresia «nu se poate». Aşa a scris 11 cărţi monografice şi, pentru că în ultima vreme a servit în acest Regiment 18 «Ecaterina Teodoroiu», s-a gândit, împreună cu col. (r) Andronescu, să umble prin arhive, prin ordine de zi, găsind documente încă din 1880, care să spună de-a fir a păr istoria acestei unităţi militare. Un mare spaţiu a acordat în carte Primului Război Mondial, şi bine a făcut, pentru că avem doi eroi acolo – pe Generalul Ioan Dragalina şi pe Ecaterina Teodoroiu –, aceştia întâlnindu-se la un moment-dat pe front, generalul dându-i mantaua sa tinerei sanitare îmbrăcate doar într-o bluziţă, ca s-o apere de frig”.
Ioan Cojocariu a povestit, emoţionat, epopeea Regimentului 18 Mecanizat „Ecaterina Teodoroiu”, cel care a luptat pentru eliberarea Ardealului, trecând prin Aiud, Turda, Cluj, Carei, unde s-a luptat extraordinar, ajungând până în Munţii Tatra, eliberând Budapesta şi oraşe din Slovacia, ultima victimă din cadrul unității căzând împuşcată cu doar două ore înainte de semnarea armistiţiului, în apropiere de Praga.
„Pentru gloria cu care a luptat, la sfârşitul războiului, Regimentul a fost invitat să participe, prin reprezentanţi, la Marea Defilare de sub Arcul de Triumf, drapelul său de luptă fiind decorat, în mai multe rânduri, cu ordine atât germane, cât şi româneşti şi sovietice”, a mai spus Ioan Cojocariu.
În încheiere, col. (r) Andrei Ghidarcea a oferit autografe celor care au dorit să aibă acasă un crâmpei din istoria militară a Caransebeşului.
Sonia BERGER