Foarte mulţi caransebeşeni au ţinut să fie mai aproape de România, joi, 1 Decembrie, venind să asiste la manifestările organizate de administraţia locală a municipiului în Piaţa Revoluţiei, cu ocazia Zilei Naţionale.
După slujba religioasă oficiată de P.O. Liviu Mihai Drăgan, Protopopul Caransebeşului, a luat cuvântul comandantul Garnizoanei, lt.-col. Sorin Avram, care a vorbit despre faptele înaintaşilor noştri, care au creat cadrul pentru ca Sărbătoarea naţională a românilor să se poată desfăşura, azi, în pace şi armonie. „În primul rând, ne îndreptăm gândurile spre Armata Română, cea care a creat premisele actului de la 1 Decembrie, prin eliberarea teritoriului ţării, pentru ca mai apoi poporul, societatea civilă din toate provinciile româneşti să se adune în Sala Unirii din Alba Iulia şi să consfinţească, prin semnarea documentului, reîntregirea şi revenirea României în trupul său sfânt”, a spus lt.-col. Sorin Avram.
Adresându-se celor prezenţi, primarul Felix Borcean a vorbit despre faptul că nicio ţară din lume nu îşi sărbătoreşte Ziua naţională ca urmare a unui eveniment similar cu cel al României. „Ceea ce sărbătorim noi, astăzi, este ceva unic. Unirea nu este sărbătorită în alte ţări, care marchează fie independenţa, fie trecerea la o altă orânduire, fie ziua unui monarh… Suntem un popor unic, unic pentru patriotismul de care am dat dovadă în timp. Patriotism înseamnă – conform dicţionarelor – iubire de ţară. Această iubire de ţară are însă o conotaţie mult mai complexă. Patriotism înseamnă să ne respectăm, în primul rând, pe noi înşine, pe cei din preajma noastră, să ne facem datoria aşa cum trebuie acolo unde suntem şi, nu în ultimul rând, să suspinăm sau să ne bucurăm atunci când auzim limba noastră dragă într-un colţ al acestui pământ. La mulţi ani, prieteni, la mulţi ani, România!”, a mai spus Felix Borcean.
După ce, printre zecile de copii prezenţi, reprezentanţii municipalităţii – viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur şi consilieri locali – au depus câte o floare la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1810, sutele de caransebeşeni aflaţi în Piaţa Revoluţiei au aplaudat defilarea Dispozitivului de Gardă, care, pe acordurile Fanfarei municipiului, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, a trecut pe sub Arcul Spiritualităţii Creştine.
Aşa cum s-a împământenit deja obiceiul, de la Sărbătoarea Naţională nu putea lipsi tradiţionala masă oferită de administraţia locală, care a pregătit peste 1.500 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar pe scena instalată în apropiere, Ansamblul „Doina Banatului” a susţinut un spectacol de muzică populară.
Cel de al doilea moment prin care municipalitatea a ţinut să marcheze actul de la 1 Decembrie 1918 a fost organizarea, în Aula Primăriei, a expoziţiei intitulate „Caransebeşul şi Marea Unire”, cu documente aparţinând reputatului istoric Liviu Groza. „Ceea ce s-a întâmplat acum 98 de ani a fost un act naţional, care s-a săvârşit prin voinţa poporului român, iar caransebeşenii au fost pătrunşi cu sute de ani în urmă de sentimentul unităţii naţionale. În perioda premergătoare Unirii, Reuniunea Română de Cântări şi Muzică, împreună cu celelalte societăţi culturale caransebeşene, n-au făcut altceva decât să-i pregătească pe locuitori pentru Marea Adunare Naţională. Aşa se face că, pe lângă delegaţia cu drept sau fără drept de vot, 154 de cetăţeni din Caransebeş au participat la Marea Unire. Expoziţia nu este una foarte complexă, pentru că vrem să edităm o carte în 2018, care va avea câteva sute de pagini legate de oraş şi marele act istoric din 1 Decembrie 1918”, a adăugat reputatul istoric caransebeşean.
Tot la iniţiativa col. (r) Liviu Groza, cei prezenţi în sală au ascultat Imnul municipiului Caransebeş, adoptat în anul 2003, pe versurile lui Gheorghe Băltean, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia, muzica aparţinându-i compozitorului Antoniu Sequens.
Cel de al treilea moment prin care Ziua Naţională a fost marcată la Caransebeş l-a constituit vernisarea expoziţiei „130 de ani de cântec sub Steagul «Reuniunii Române de Cântări şi Muzică» din Caransebeş”, prilej cu care a fost lansat şi un volum dedicat acestei societăţi culturale, apărut sub egida Primăriei municipiului şi a Casei de Cultură „George Suru”. „Am considerat că este timpul să arătăm lumii Steagul Reuniunii Române de Cântări şi Muzică, drapel care a însoţit delegaţia bănăţenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Este un steag încărcat de istorie, şi ca să putem spune lumii ce a însemnat această societate culturală, această mişcare patriotică, s-a tipărit şi o carte, un volum care conţine scrierile a trei autori. Vrem ca tineretul de azi, în primul rând, să ştie cum s-a făcut Marea Unire şi cine au fost ostenitorii acestui mare eveniment istoric. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar steagul nostru are 130 de ani acum, este, aşadar, cu 32 de ani mai bătrân decât Unirea. Aceşti 32 de ani l-au găsit matur, în plenitudinea forţelor sale. Şi, nu întâmplător, din delegaţia caransebeşeană care a fost la Alba Iulia, 40 dintre membri s-au dus acolo ca să cânte şi să preamărească marele eveniment, societatea fiind una dintre pârghiile care la 1 Decembrie au desăvârşit, practic, Unirea” a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.
Steagul a fost descoperit în anul 2011, în spatele unor coşuri de fum din podul Casei de cultură, şi, după ce a stat câteva luni la Episcopie, fără să fie băgat în seamă de cineva, Ioan Cojocariu l-a dus pentru restaurare la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Făcând o paralelă între cele două expoziţii, Liviu Groza a adăugat: „Reuniunea Română de Cântări şi Muzică a fost liantul care a făcut legătura între populaţia oraşului şi marea intelectualitate. Aşa se face că, în momentul în care în Primărie se definitivau lucrurile privind participarea caransebeşenilor la Adunarea de la Alba Iulia, jos, în stradă, membrii Reuniunii cântau, împreună cu toată populaţia adunată acolo, «Pe-al nostru steag e scris Unire» şi «Trei culori cunosc pe lume». Pe străzile oraşului, cetăţenii nu se mai salutau cu «Bună ziua», ci cu «Trăiască România Mare!»”.
Despre cele două expoziţii au mai vorbit Constantin Brătescu, care s-a referit la mişcarea culturală bănăţeană în istoria poporului român, precum şi fostul city-manager al municipiului, Nicolae Borcean.
Tot joi, 1 Decembrie, la Caransebeş a fost aprins şi iluminatul ornamental de Sărbători.
Sonia BERGER