Chiar dacă în ultima perioadă s-a tot vorbit despre posibilitatea ca județul Caraș-Severin să fie străbătut de Autostrada A6 Banat, denumită a „Sudului”, care urma să fie o alternativă prin sudul României la A1 și care ar fi trebuit să lege municipiul Lugoj de București, prin Caransebeş, Turnu Severin şi Craiova, iată că despre acest proiect nu se mai suflă o vorbă. În schimb, în Master Planul General de Transport, document esențial pentru ca Ministerul Transporturilor să poată atrage fonduri europene în perioada următoare, există un alt proiect, respectiv Drumul Expres Drobeta Turnu Severin – Lugoj, cu o lungime de 142 de kilometri, care va trece și prin Caraș-Severin, prin apropierea municipiului Caransebeș. Lucrările la acest obiectiv ar urma să înceapă în anul 2025, și să se finalizeze în 2032.
În ceea ce privește infrastructura feroviară, în Caraș-Severin proiectele vor demara în același an 2025. Este vorba de modernizarea a 98 de kilometri de cale ferată Caransebeș – Timișoara, cu perioadă de realizare de 4 ani, și alți 226 de kilometri pe tronsonul Craiova – Caransebeș, perioada de realizare în acest caz fiind cuprinsă între 2026-2030. De asemenea, datorită sistemului cu cremalieră, calea ferată dezafectată Caransebeș – Subcetate este considerată de oficialii Ministerului Transporturilor ca având mare potențial turistic, astfel că lucrările de reabilitare a celor 77 de kilometri ai acestei rarități tehnice feroviare vor începe anul viitor și se vor termina în 2018.
În ceea ce privește sectorul aerian, Master Planul nu cuprinde și modernizarea Aeroportului din Caransebeș, aflat într-o situație juridică destul de complicată.
Bogdan NAUM