Într-una din primele şedinţe ale Comisiei românilor de pretutindeni, din cadrul Senatului României, senatorul cărăşean Marcel Vela, care este membru al acestei structuri, a supus spre dezbatere vechea problemă legată de nerespectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. Aceştia sunt cunoscuţi sub numele de „vlahi” şi au susţinut întotdeauna că nu au niciun drept legat de identitatea lor culturală şi naţională.
Ca răspuns la iniţiativa fostului edil al Caransebeşului, toţi senatorii au decis ca în această primăvară să fie demarate o serie de acţiuni legate de stabilirea unui calendar de întâlniri şi analize într-o comisie mixtă cu reprezentanţi ai Parlamentului Serbiei, care să facă propuneri concrete de modificări legislative pentru recunoaşterea „vlahilor” ca minoritate românească. De asemenea, s-a mai hotărât ca, împreună cu cele două ministere de resort, să se stabilească legături şi conexiuni cu fundaţiile, asociaţiile şi bisericile din Valea Timocului, astfel încât comunităţile româneşti din această zonă să fie ajutate prin programele guvernamentale de susţinere a românilor de pretutindeni.
„În Valea Timocului trăiesc 300.000 de români, numiţi «vlahi», şi sunt 154 de sate cu populaţie sută la sută românească, 48 de localităţi cu populaţie mixtă, însă nu există nicio şcoală şi nicio grădiniţă în limba română, iar în cele existente nu se predă limba română. Cred, despre ce am hotărât, senatori de la toate partidele, că a fost un lucru simplu, logic şi firesc. Pe scurt, ar însemna ca aceleaşi drepturi pe care la au sârbii şi maghiarii din România să le aibă şi românii din Serbia, şi asta cu atât mai mult cu cât şi ţara prietenă şi vecină doreşte să fie membră a Uniunii Europene, iar Tratatul de aderare va trebui votat şi în Parlamentul României”, a declarat Marcel Vela.
Sonia BERGER