Luni, 16 ianuarie, consilierii locali caransebeşeni au fost convocaţi în şedinţă extrordinară, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind cel referitor la ajustarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare prestat de SC Transal Urbis SRL. Întrunirea a fost convocată deoarece, conform Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 31/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, chiar în prima zi a acestui an a intrat în vigoare Taxa pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Operatorul de salubritate din municipiu, Transal Urbis, depozitează deşeurile la Oradea, cei 80 de lei pentru fiecare tonă însemnând, automat, costuri mai mari pentru această societate, ceea ce ar duce, implicit, la majorarea tarifului de salubritate, respectiv creşterea preţului pe care cetăţenii municipiului vor trebui să-l achite pentru acest serviciu.
Situația nu se înregistrează doar la Caransebeș, în foarte multe localități din țară procedându-se deja în aceste zile la majorarea tarifelor de salubritate.
Proiectul de hotărâre nu a fost însă discutat în şedinţa de luni, el fiind retras de pe ordinea de zi de iniţiatorul acestuia, primarul Felix Borcean, şi, conform înţelegerii dintre grupul liberal şi cel social-democrat, va fi supus aprobării într-o viitoare şedinţă de Consiliu local, însă nu înainte ca aleşii municipali să aibă o serie de discuţii pe această temă cu reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari şi ai agenţilor economici de pe raza oraşului.
Trebuie precizat că Transal Urbis doar colectează această taxă de deponeu şi o dă mai departe la Administraţia Fondului pentru Mediu, care, teoretic, o va cheltui pe investiţii şi proiecte pentru protecţia mediului. (S. Berger)