Un om, un nume: Felicia-Beatrice Quint, medicul cu familie frumoasă


Felicia-Beatrice Quint s-a născut la Caransebeș, în anul 1953, într-o primăvară, în 17 martie, într-o familie alcătuită din: tata – Pavel, mama – Dosia, și fratele Carol. Clasele I-IV le-a făcut la Caransebeș, sub îndrumarea învățătoarei Minerva Suru. Școala gimnazială și liceul le-a urmat la Liceul Nr. 2 din Caransebeș (în prezent Colegiul Naţional „C.D. Loga”), Secția reală, pe care l-a terminat în anul 1972. În clasele V–VIII a urmat cursurile Școlii de Muzică și Arte Plastice din Caransebeș, Secția pian.

Este absolventă a Facultății de Medicină Generală din Timișoara, pe care a frecventat-o între 1972 şi 1978. După terminarea facultății, a urmat 3 ani de stagiatură medicală la Spitalul Orășenesc Caransebeș, făcând în ultimele 6 luni și un stagiu medical la țară, în localitatea Prigor. După terminarea stagiaturii obligatorii, a lucrat 6 luni la Dispensarul medical Mehadica. În urma susținerii examenului de intrare în oraș, a acordat asistenţă medicală în Policlinica Balneară din Băile Herculane, apoi, ca medic generalist, a lucrat la Dispensarul medical din Băile Herculane din vara lui 1982 până la sfârşitul anului 1983. În urma concursului de secundariat, a optat pentru specialitatea oftalmologie în Spitalul Județean Reșița. A urmat cursuri de specializare și a susținut examenul de medic specialist la Clinica Oftalmologică Timișoara, în perioada 1984-1986. Tot atunci a urmat și trei cursuri intensive de acupunctură, organizate la Timișoara. Din decembrie 1986 este medic specialist oftalmolog la Spitalul Județean de Urgență Reșița. După 5 ani de specializare în oftalmologie, în urma unui examen la Timișoara, a devenit medic primar oftalmolog, iar din 1992 este medic-șef al Secției oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița. A urmat o serie de cursuri postuniversitare în București, sub îndrumarea prof. Mihai Pop. În 1990 a făcut un curs de două luni la Insbruck, în Clinica prof. Wolfgang Gottinger. A avut deosebita plăcere să lucreze cu acesta, de la care a învățat tehnica implantului de cristalin și multe alte noutăți în domeniul oftalmologiei. A primit foarte repede de la acest profesor instrumente chirurgicale, microscop operator și toată aparatura medicală, pentru a se putea opera și la Reșița, în 1990, implantul de cristalin, spitalul din oraş fiind printre primele din țară unde se efectua această operație. A mai avut o șansă să petreacă două luni într-o clinică oftalmologică foarte mare, la Caen, în Normandia, unde a făcut un stagiu de pregătire chirurgicală, punându-se în 1993 la punct cu alte noutăți în oftalmologie. A repetat vizitele la Clinica din Insbruck, unde a învățat și s-a perfecționat în tehnica implantului de cristalin, retinopatia diabetică, laser etc.

Participă anual la simpozioane în țară și străinătate. În fiecare an merge la Congresul Oftalmologic de la Paris, pentru că este membră a Societății Franceze de Oftalmologie. Este de ani de zile șefa Secției de oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița, unde lucrează cu 20 de persoane. Este un colectiv bun, competent, atent cu bolnavii, și împreună formează o adevărată familie, pentru că timpul petrecut împreună este mai mare decât cel petrecut cu familia.

Face consultații și operează, pentru că munca de chirurg îi este foarte dragă și are condiții în Secția oftalmologie (sală de operație, aparatură, instrumentele chirurgicale necesare, microscop operator). Are un cabinet oftalmologic privat, unde lucrează din 1991 și până în prezent. Și pentru dotarea acestuia, îi mulțumește profesorului Wolfgang Gottinger, care a ajutat-o să aibă dotarea completă (inclusiv Laser Yag), la care a mai adaugat Fudus camera, tec.

Ca și pasiuni, în timpul liber îi place să călătorească, să schieze, să înoate, să meargă la teatru, la concerte, la patinoar, să cânte la pian, să citească. În ultimii 4-5 ani s-a implicat și în alt gen de activități, fiind membră a Clubului LIONS. A fost președinta Clubului Lions Onix Reșița timp de 3 ani, frecventat de doamne, unde, împreună cu „leoaicele” din club, s-a implicat în mai multe proiecte și acțiuni de binefacere. Unul dintre proiectele Clubului Lions Onix Reșița este „Ochi frumoși, ochi sănatoși”, care se derulează de ani de zile, prin care se face screening oftalmologic copiilor din clasele I, pentru ca problemele oftalmologice să fie remediate în totalitate.

„Ca să fii un medic bun, trebuie să-ți faci meseria cu drag, cu suflet și competență, și să ai un soț înțelegător, care să te susțină în ceea ce faci”, mai spune Felicia Quint. Soțul domniei-sale este Generalul Dr. Ing. Ion Ion, născut la Focșani, care a urmat Academia Militară între 1972-1977, la București. A lucrat la U.M. Reșița, a fost Secretar de Stat în Ministerul Apărării, iar în prezent este pensionar și se ocupă de plăcerile personale – citit, muzică, istorie, artă, schi, ciclism, excursii.

Tatăl, Pavel Quint, provenea dintr-o familie cu 4 copii, din Lugoj, bunicul fiind mecanic de locomotivă. A absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, a urmat Şcoala de muzică și a cântat la vioară. I-a plăcut să patineze, să asculte muzică, să citească, cunoștea 3 limbi străine și, în timpul studiilor la Cluj, frecventa des teatrele și sălile de concerte. A fost dedicat trup și suflet meseriei sale, fiind șeful Stației CFR Caransebeș aproape 25 de ani, și aici merită amintit că sub conducerea lui s-a făcut electrificarea stației (s-au înlocuit locomotivele cu aburi, cu cele diesel-electrice și s-a construit noua gară). Dorea mult să cânte împreună cu fiica sa, ea la pian și el la vioară. Mergeau întotdeauna în concediu 10-15 zile, la București și la Mare, unde cumpăra bilete la concerte sau la teatre, apoi 10 zile la munte, unde organiza întotdeauna un frumos traseu turistic.

Mama, Dosia Quint, provine din familia Grigorovici, din Slatina-Timiș, o familie cu trei copii. În perioada Şcolii primare și gimnaziale, mergea cu bicicleta, înota şi schia. A terminat Liceul de fete din Lugoj, a lucrat ca învățătoare, apoi ca funcționară în Oțelu Roșu și Caransebeș. Mama i-a dezmierdat pe toți cei din casă, fiind o bună gospodină, care și astăzi îi răsfață cu diverse specialități și dulciuri, după poftele fiecăruia. Părinții au stat în Caransebeș până la pensionarea tatălui, după care s-au mutat în Lugoj, în casa părintească a tatălui, și apoi la Timișoara.

Fratele, Carol Quint, este cu 15 ani mai mare decât Felicia. A fost un foarte bun chirurg la Spitalul Clinicile Noi din Timișoara. A doua mare pasiune a fost acupunctura, numărându-se printre pionierii acestei discipline la noi în țară. Din 1990, el a continuat să practice medicina și acupunctura în Germania.

Ştefan ISAC