În şedinţa Consiliului Local Caransebeş din 28 martie, Georgel Ilcu, cel a cărui soţie a decedat în data de 20 februarie a.c. la Spitalul Municipal de Urgenţă, a ţinut să facă publică notificarea adresată acestui for, în care a vorbit despre „medicii criminali” care, conform spuselor sale, fac ca „la Caransebeş să moară oameni cu zile”.
El a cerut ca, în cinci zile, să i se comunice măsurile pe care Consiliul local le va lua împotriva doctorilor Aida Zenovica Bîldea, de la Secţia de Urgenţe a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Gheorghe Borcean, medic de gardă la Secţia Chirurgie, Dumitru Marinescu, de la Secţia Chirurgie, şi Eduard Hana, medic anestezist, de gardă la Secţia ATI, care, în viziunea sa, se fac vinovaţi de moartea Marianei Ilcu, internată în 18 februarie şi decedată două zile mai târziu.
Georgel Ilcu a adăugat că, la solicitarea sa, nu i s-au comunicat date legate de decesul soţiei, iar Comisia de Etică şi de Disciplină a spitalului nu s-a întrunit. În faţa acestor refuzuri, a hotărât să facă respectiva notificare, pentru instituirea sechestrului asigurator asupra fondurilor Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, până la suma pentru care s-a constituit parte civilă vătămată. El a mai solicitat ca, în termen de cinci zile, Consiliul local să se sesizeze şi să cerceteze disciplinar medicii pentru întocmirea în fals a Foii de observaţie a pacientei decedate Ilcu Mariana, pentru fals intelectual şi fals sub semnătură privată, pentru motive pe care le va dezvolta la momentul întrunirii comisiei de cercetare; să-i îndepărteze din serviciul de gardă a spitalului caransebeşean precum şi din Secţiile ATI, Urgenţe şi Chirurgie, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, pe cei patru medici, ceea ce, a spus el, nu înseamnă să le fie luat dreptul de a profesa; să dispună suspendarea Comitetului Director al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş până la pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti definitive şi executorii în dosarul penal de omor calificat deschis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 86 din Codul de Procedură Penală, privitor la dispoziţiile din Legea Nr. 136/1995, care instituie răspunderea exclusivă a asigurătorului pentru prejudiciile cauzate de asigurat, afirmând – după ce înşiră poliţele de asigurare de răspundere civilă ale medicilor, precum şi a spitalului – că „aceste persoane (medicii – n.r.) şi SMUC nu mai pot funcţiona şi nu mai au dreptul la liberă practică până la încheierea altor poliţe de asigurare şi până la soluţionarea proceselor penale prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie. Şi mai cerea Georgel Ilcu în aceeaşi notificare „Să îmi comunicaţi dacă SPITALUL MUNICIPAL DE URGENŢĂ CARANSEBEŞ este autorizat pentru cercetări medicale pe subiecţi umani, sau de practice de vivisecţie umană”. Documentul poartă data de 27 martie a.c.
Iată însă că, în 20 aprilie, Georgel Ilcu a mai depus la Registratura Primăriei Caransebeş o „Iniţiativă Cetăţenească”, pentru convocarea unei „Adunări Cetăţeneşti”, pentru destituirea conducerii Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, „ca urmare a refuzului de a discuta de către Consiliul Local Caransebeş a Notificării Nr. 5 din 27.03.2017 a subsemnatului (…), pentru sesizarea de malpraxis şi ucidere din culpă practicate de medici ai SMU Caransebeş pe pacienta decedată ILCU MARIANA”.
Dorinţa lui Georgel Ilcu a fost ca această „Adunare Cetăţenească” să aibă loc în Aula Primăriei municipiului, în 28 aprilie, şi în cadrul ei să se discute situaţia deceselor pacienţilor decedaţi în SMU Caransebeş, în Serviciile de Urgenţă, Chirurgie, Interne şi ATI, şi măsurile de responsabilizare a medicilor care au dosare penale deschise pentru ucidere din culpă, dar şi despre destituirea conducerii spitalului, având în vedere că „actualul primar şi consiliu local nu i-a numit, pentru lipsa de răspundere şi profesionalism în faţa pacienţilor din Caransebeş, cei care plătesc cu viaţa şi cu bani această stare de fapt”.
Asta vrea şi susţine Georgel Ilcu. Anterior, însă, acestei „Iniţiative Cetăţeneşti”, adică în data de 6 aprilie, conducerea spitalului caransebeşean depunea şi ea la Registratura Primăriei un document în care se spune: „Prin prezenta, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş vă aduce la cunoştinţă faptul că s-a răspuns la toate solicitările numitului Ilcu Georgel, în condiţiile legii”. Mai departe, conducerea unităţii medicale spune că, referitor la solicitarea de a lua măsuri disciplinare sau suspendare a unor angajaţi ai spitalului, nu s-a primit nicio comunicare din partea instituţiilor abilitate, respectiv Parchet, Poliţie, Judecătorie, Asigurător, şi că Georgel Ilcu, în calitate de persoană fizică, nu poate dispune sancţionarea sau suspendarea anumitor angajaţi ai spitalului. Şi, se mai spune în document, „vom răspunde cu promptitudine tuturor instituţiilor abilitate să cerceteze cazul, dar până în prezent noi nu am luat la cunoştinţă oficial despre existenţa dosarului penal la care face referire numitul Ilcu Georgel”.
Punând cap la cap toate acestea, Consiliul Local Caransebeş a răspuns, în şedinţa din data de 25 aprilie, solicitărilor lui Georgel Ilcu, document cu care toţi aleşii municipiului au fost de acord. Scrie acolo: „Având în vedere Adresa dumneavoastră înregistrată la Consiliul Local cu Nr. 10749/138/20.04.2017, privind convocarea unei «Adunări Cetăţeneşti», vă comunicăm următoarele: Solicitările dumneavoastră nu fac obiectul Ordonanţei 53/2002. În cazul confirmării săvârşirii unor fapte penale, măsurile se dispun de către organele abilitate. În ceea ce priveşte destituirea conducerii Spitalului, precizăm că modalităţile de eliberare din funcţie sunt reglementate prin Legea Nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, această măsură neputând fi luată prin consultare cetăţenească. Referitor la aspectele sesizate prin Notificarea Nr. 5/27.03.2017, transmisă prin executor judecătoresc, potrivit Adresei Nr. 9620/06.04.2017 a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, nu există nicio comunicare din partea instituţiilor abilitate, respectiv Parchet, Poliţie, Judecătorie, Asigurător, cu privire la luarea unor măsuri privind aspectele sesizate.”
Când în plenul şedinţei din 25 aprilie s-a pus problema nu a aprobării răspunsului, ci a acordului cu ceea ce scrie în document, singurul consilier solidar cu cererile lui Georgel Ilcu a fost Gavrilă Ardelean, care a afirmat că are cunoştinţă că în spital sunt saloane închise şi că se face comerţ cu parfumuri. În replică, dr. Eugen Muntean, până la acea şedinţă coleg cu consilierul social-democrat Gavrilă Ardelean, i-a răspuns, în noua sa calitate de director medical al spitalului, că statistica arată că în unitatea medicală caransebeşeană, la 13.000 de internări anual, se înregistrează 0,2 la sută decese, ceea ce se înscrie în media la nivel naţional. În plus, a mai explicat Eugen Muntean, populaţia din zonă este îmbătrânită, dar un aspect pozitiv este acela că ministrul Sănătăţii a cerut mai nou ca fiecare secţie din spitale să aibă un registru de activităţi şi tot pe fiecare secţie să se facă o şedinţă lunară de analiză. Pe modelul „Adunărilor Cetăţeneşti” sau nu, rămâne de văzut…
Adrian CRÂNGANU