Coloraţi-vă viaţa… altfel!


Duminică, 25 iunie, în Parcul Teiuş din Caransebeş a fost marcată Ziua internaţională a luptei împotriva consumului şi traficului de droguri, prin activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, organizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, în parteneriat cu Primăria Caransebeş, Poliţia Caransebeş şi ONG-uri locale.

Consumul de droguri este o problemă şi în Caraş-Severin, a declarat Sorin Andriţoi, subcomisar CPECA Caraş-Severin, ca de altfel la nivelul întregii ţări, şi am ales să facem şi noi activităţi de prevenire a consumului ilicit de droguri. Politicile antidrog în judeţul Caraş-Severin şi în ţară se fac în special pentru tineri, pentru că ei sunt categoria vulnerabilă care, uneori, nu ştie să facă faţă presiunii societăţii. An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care o reprezintă drogurile ilicite pentru societate, şi încurajează derularea în lumea întreagă a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen. Tema din acest an are ca mesaj «Întâi ascultă! Ascultându-i pe copii şi tineri realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătoşi şi în siguranţă». Campaniile şi proiectele noastre viitoare se vor realiza pentru educarea părinţilor în special, pentru că un părinte informat este egal cu un copil protejat”.

Cu participarea membrilor Clubului Impact Vox din Caransebeş, a avut loc un flashmob, finalizat de compunerea, din trupuri şi litere, a mesajului UNODC şi al campaniei naţionale ,,Colorează-ţi viaţa… altfel!”.

Paralel, în parcarea Parcului Teiuş a fost organizat un poligon auto, unde conducători auto sau elevi ai şcolilor de şoferi au testat, la volanul unui autoturism prevăzut cu dublă comandă şi copilotat de un instructor auto, ochelarii care simulează vizual efectele consumului de alcool şi droguri, pe un traseu organizat şi supravegheat de lucrători din cadrul Poliţiei rutiere, activitate care marchează finalul proiectului Conduită Rutieră ANTIDROG!”, sub sloganul Fără riscuri! Alege viaţa!”. Aceşti ochelari au fost achiziţionaţi prin intermediul sponsorului TMD Friction Caransebeş, partener în proiectul CPECA, şi Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, ochelari care au fost prezentaţi, în acest an şcolar, şi elevilor din clasele terminale de liceu din municipiu, dar şi din alte oraşe, într-o campanie de prevenire a consumului de droguri şi alcool în rândul tinerilor.

Asociaţia „Sim.Ţim la fel” şi voluntari de la Centrul Casa noastră” Zăgujeni au desfăşurat ateliere de lucru pentru copii, confecţionare de zmeie, desene pe asfalt, jocuri interactive şi sportive, demonstrând practic publicului prezent la acţiunea Antidrog că se poate colora viaţa şi altfel, creativitatea, sportul, jocul fiind alternative sănătoase la nocivitatea consumului de droguri.

Intenţia CPECA de a face ceva pentru binele tinerilor e de apreciat. Se vede că se vrea o schimbare. Societatea se implică şi încearcă să deschidă nişte ochi. Demonstraţiile cu acei ochelari mi s-au părut cea mai educativă activitate pentru tinerii curioşi, care au experimentat «în siguranţă» modul în care drogurile ne afectează creierul la volan şi nu numai. Mulţi au rămas cu ideea că nu e normal şi că trebuie să accepte viaţa, nu drogurile”, ne-a spus Anamaria Olteanu, lider junior Club Impact Vox.

A fost un eveniment care m-a ajutat, atât prin cele spuse de cadrele abilitate prezente, cât şi prin experienţele oferite de ochelarii pentru simularea stărilor de mahmureală/beţie/consum de droguri, să conştientizez efectele negative ale consumului de alcool sau droguri asupra contactului cu realitatea şi, în acelaşi timp, să văd cum aş reacţiona în cazul în care aş fi un consumator. Celelalte ateliere organizate cu tinerii şi copiii sunt, de fapt, o bună contraofertă pentru tentaţia de a consuma substanţe nocive pentru creier şi organism. Oferind copiilor alternative, prin activităţi creative sau sportive, le arătăm o cale corectă de urmat pentru propria lor viaţă” a declarat Alexandru Ciortan, voluntar „SIm.Ţim la fel”.

Mihaela PRAL