Cum Legea Nr. 153/2017, a salarizării unitare, a intrat în vigoare de la 1 iulie, astfel încât salariaţii din sectorul bugetar îşi vor lua primele lefuri mărite începând din această lună, şi consilierii locali caransebeşeni s-au întrunit în şedinţă vineri, 28 iulie, pentru a aproba noile salarii de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Aparatului de specialitate al primarului, Aparatului permanent al Consiliului local şi din Serviciile publice subordonate acestuia.
Astfel, conform legii, primarul municipiului Caransebeş are un salariu brut de 9.425 de lei. Tot în funcţie de numărul de locuitori se stabilesc şi salariile viceprimarului şi city-managerului, în cazul de faţă acestea fiind de 7.975 de lei.
Consilierii locali liberali au aprobat, vineri, noua grilă de salarizare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual, în timp ce colegii lor social-democraţi au preferat să se abţină de la vot. Conform acesteia, angajaţii cu funcţii de conducere vor avea următoarele salarii brute: secretarul Primăriei – 7.830 de lei, arhitectul-şef 7.685 de lei, directorii executivi 5.800 de lei, şefii de servicii 4.495 de lei, iar un şef de birou 4.060 de lei.
Salariile pentru funcţiile de execuţie depind de gradaţii, care, la rândul lor, sunt acordate după vechimea în muncă. Astfel, un auditor superior va primi în luna august un salariu brut cuprins între 3.611 lei (gradaţie 0) şi 4.500 de lei (gradaţie 5). Consilierii, consilierii juridici, experţii şi inspectorii superiori vor avea între 2.770 de lei şi 3.450 de lei, referenţii de specialitate – între 1.860 de lei şi 2.316 lei, iar un referent simplu între 1.850 de lei şi 2.304 lei. Conform aceleiaşi grile, un muncitor calificat va avea un salariu cuprins între 1.550 de lei (gr. 0) şi 1.930 de lei (gr. 5), un muncitor necalificat – între 1.450 şi 1.806 lei, iar un şofer între 1.700 şi 2.117 lei.
Aşa cum spuneam, consilierii social-democraţi, cu rândurile rărite la această şedinţă, patru dintre ei fiind absenţi, s-au abţinut de la vot. Motivul ni l-a spus Valentin Dascălu, care a afirmat că salariile nu s-au acordat în funcţie de pregătirea angajaţilor. „Primăria n-o să aibă niciodată salariaţi serioşi, bine pregătiţi, oameni cu experienţă, dacă îi ţin la o grilă mică de salarizare. Când s-a făcut aceasta, nu s-a ţinut cont de unele aspecte, diferenţa dintre directori, să zicem, şi ceilalţi fiind foarte mare, de la coeficientul de mărire de 4,6, la 2,2. Degeaba am un director cu 5 ani vechime, cu grilă de 4,5, şi inginerul care lucrează în subordine are 2,2 şi e poate mai bine pregătit decât şeful lui”, a spus consilierul PSD.
Referindu-se la atitudinea aleşilor social-democraţi, primarul Felix Borcean a declarat că aceasta i s-a părut firească, deoarece o grilă de salarizare va suscita întotdeauna discuţii. „Cel puţin pentru această lună, noi am încercat să facem o grilă cât mai funcţională şi care să trezească cât mai puţine discuţii în rândul salariaţilor, lucru care s-a şi întâmplat, de altfel. Dar, cu siguranţă, orice variantă propusă de noi ar fi trezit discuţii dintr-o parte sau alta a aparatului propriu”, a spus edilul.
În ceea ce priveşte resursele şi măsurile care ar putea fi luate, având în vedere că această creştere salarială reprezintă o presiune în plus pe bugetul Primăriei Caransebeş, şi aşa destul de sărac anul acesta, Felix Borcean a spus că îşi doreşte o restructurare, una pe servicii, pe departamente, cum ar fi renunţarea la anumite posturi de conducere sau comasarea mai multor servicii, modificându-se doar organigrama, nu şi numărul de angajaţi. „Modificarea aceasta ar putea să însemne şi punerea în ordine a unor inadvertenţe care există în momentul de faţă în relaţiile de muncă din Primărie, deoarece sunt angajaţi care sunt detaşaţi sau se găsesc în diferite alte situaţii. Oricum, grila pe care am propus-o este pentru luna aceasta, poate pentru alte câteva luni de-acum înainte, după care vom proceda la aceste modificări. Acest lucru va genera unele economii şi eficientizări pe unele segmente. Dar totul nu e decât un proiect, deocamdată”, a spus primarul.
Vorbind despre sursele care vor acoperi aceste majorări salariale, Felix Borcean a declarat că probabil se va renunţa la alte lucruri, deoarece asigurarea salariilor reprezintă o prioritate pentru orice administraţie locală. „Dacă mă întrebaţi pe mine dacă aş vrea să stea lucrurile altfel, aş răspunde că da, aş vrea ca ele să stea altfel. Mi-aş dori, dacă ar fi după mine, însă trebuie făcută o analiză atentă, mi-aş dori, aşadar, o micşorare a personalului din Primăria Caransebeş, şi cred că orice unitate administrativ-teritorială ar trebui să se preocupe de astfel de lucruri, de la cea mai mică comună, până la Consiliul judeţean. Noi avem 170 de angajaţi, evident că fiecare are atribuţiile sale, doar că se poate proceda la o restructurare a aparatului administrativ. Dacă ar fi să avansez o cifră, de la 170, am putea ajunge la 120, 130 de persoane. Poate chiar 100. Poate atunci s-ar munci mai atent, salariile ar fi mai mari, s-a putea aplica şi alte grile de salarizare, deci ar fi o măsură care ar nemulţumi o bună parte dintre angajaţi, ar crea o presiune în primul rând pe umerii primarului, dar ar crea satisfacţii salariale celor care rămân şi, bineînţeles, economii la buget”, a mai adăugat edilul, care a mai spus că excedentar este personalul din birouri.
Felix Borcean a mai declarat că, pe lângă efectele de presiune asupra bugetelor locale, Legea salarizării unice urmăreşte tocmai eficientizarea activităţii în unităţile administrativ-teritoriale. „Legea lasă la pixul primarului o anumită grilă de salarizare, care poate să fie una extrem de motivantă, în condiţiile în care primarul sau administraţia locală respectivă îşi doresc şi eficientizarea activităţii, şi, implicit, stimularea salarială a angajaţilor”.
Sunt şi câteva situaţii în care salariile au fost reduse, dar nu din cauza acestei grile, ci datorită unor sporuri care acum nu mai există.
În ceea ce priveşte sursele din care vor fi efectuate aceste majorări salariale, la capitolul încasări de taxe şi impozite lucrurile stau bine, acestea fiind în creştere faţă de anul trecut, atât la agenţii economici, cât şi la persoanele fizice, a mai spus Felix Borcean. „În plus, încasări mai vin şi din parcările pe care le-am amenajat, şi cred că eficienţa va fi şi mai mare odată cu introducerea aparatelor automate de taxat, care vor fi amplasate în trei puncte din zona centrală şi în Parcul Teiuş”, a mai spus edilul.
Adrian CRÂNGANU