Locul fosilifer de la Delineşti reprezintă un monument al naturii aflat pe teritoriul administrativ al comunei Păltiniş. A fost declarat Arie protejată de interes naţional în anul 2000, întinzându-se pe o suprafaţă de 4 ha.
Este situat în zona colinară a dealurilor interioare, pe Valea Ogaşul Ursului (din Bazinul hidrografic Pogăniş). Prezintă importanţă paleontologică, în dealul de la Delineşti găsindu-se resturi fosilifere tortoniene de melci, foraminifere, briozoare, viermi, alge, corali şi peşti, depozitate în roca sedimentară (în pietrişuri, argile, gresii şi marne). Au fost identificate circa 72 de specii fosile.
Aici se poate ajunge pe Drumul Naţional Reşiţa – Caransebeş, la circa 1 km după localitatea Brebu, spre dreapta – ramificaţia Drumului Judeţean Brebu – Delineşti.
Locul fosilifer de la Apadia reprezintă un monument al naturii situat pe teritoriul administrativ al comunei Brebu. A fost declarat Arie protejată de interes naţional în anul 2000. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 1 ha.
Prezintă importanţă din punct de vedere paleontologic, în zonă aflându-se resturi fosilifere tortoniene de vertebrate şi nevertebrate (miriapode, arahnide, odonate, heteroptere, coleoptere, lepitoptere, diptere, moluşte), depozitate în rocile sedimentare alcătuite din argile, nisipuri şi gresii. (B. Meteş)