Miercuri, 4 aprilie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a avut loc lansarea cărţii „Cântări necântate”, scrisă de cunoscuta solistă de muzică populară Nicoleta Voica, în colaborare cu prof. Alin Bagiu, volum apărut anul acesta la Editura PAVCON din Bucureşti. La manifestare au participat iubitori de folclor, cadre didactice, tineri care activează în ansambluri de dansuri, prieteni, precum şi oameni de cultură din oraş.
În deschidere, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” şi amfitrionul acestei manifestări, a făcut o scurtă prezentare a îndelungatei cariere artistice a „Doamnei cântecului bănăţean”, aşa cum a numit-o pe Nicoleta Voica, precizând că, deşi Caransebeşul este un oraş relativ mic, el are o istorie foarte bogată, fiind un important centru socio-cultural al Banatului de Munte. „Deşi distinsa autoare s-a născut la Reşiţa, faptul că o mare parte din viaţă şi-a trăit-o aici, la Caransebeş,
activând în cadrul Orchestrei profesioniste «Doina Banatului», o face să fie de-a noastră, ori de câte ori are ocazia şi dânsa venind aici, să fie alături de admiratorii ei. Mulţi dintre cei prezenţi o ştiţi şi o iubiţi încă de acum 45 de ani, de când a debutat ca dansatoare şi solistă la Casa de cultură din Reşiţa, sau când, la Caransebeş, la vârsta de doar 18 ani, a câştigat concursul «Floarea din grădină», sau, de ce nu, datorită celor peste 25 de albume solo sau colective pe care le-a lansat. Mai vreau să amintesc că, datorită talentului său artistic nativ, a ajuns în prim-planul scenei româneşti şi a excelat în mai multe domenii, dintre care aş aminti cariera de succes în televiziune, de asemenea domnia-sa pictează foarte frumos, a lansat o colecţie de decoraţiuni interioare care a debutat cu un obiect de mobilier unic în România, pe care l-a numit «sufletar» şi care reprezintă o ladă de zestre modernă, şi, bineînţeles, compune texte şi linii melodice atât pentru ea, cât şi pentru alţi interpreţi. Această ultimă preocupare a artistei constituie şi pretextul pentru care ne-am adunat azi, aici, la Caransebeş, întrucât volumul «Cântări necântate» este o carte de poezii care, probabil, îşi are originea în această îndeletnicire a maestrei, de a scrie texte muzicale. Eu simt că muzica textelor incluse în această carte, care aparţin Nicoletei Voica şi lui Alin Bagiu, va reverbera în sufletele dv., ale tuturor bănăţenilor şi românilor, şi va trezi emoţii şi amintiri plăcute” a spus Mircea Moscovici.
Prezent la această manifestare de înaltă ţinută artistică, primarul municipiului, Felix Borcean, i-a urat autoarei „Bun-venit acasă”, deoarece o bună parte – şi poate cea mai frumoasă – a carierei a petrecut-o la Caransebeş, alături de Orchestra „Doina Banatului”. „Venind aici, pe lângă faptul că ne-aţi făcut o mare onoare solicitând ca această lansare să se facă în municipiul nostru, m-aţi făcut să mă întreb de ce nu am aflat mai demult acest lucru şi să vă fi invitat noi mai întâi. Mă simt copleşit de emoţii, şi am citit în carte că aţi debutat înainte ca eu să mă nasc, aşa că nu cred că sunt în măsură să vorbesc despre Nicoleta Voica. Eu doar am să vă ofer un buchet de flori”, a spus edilul municipiului, adăugând că poeziile din carte, dacă vor încăpea pe mâini bune, se vor transforma în perle ale folclorului.
Îndrăgitul interpret de folclor Ştefan Isac, coleg cu autoarea cărţii la Ansamblul „Doina Banatului”, a povestit câteva lucruri mai puţin ştiute din copilăria Nicoletei Voica, amintind că aprilie este luna în care s-a născut cea care a scris această carte atât de frumoasă. „La naştere, ursitoarele i-au prezis că va ajunge o mare cântăreaţă, o cântăreaţă de fală a Banatului Montan. Dumnezeu i-a dat un dar, dar pe lângă acesta un artist trebuie să muncească mult. Ea a muncit de mică, bunicul ei fiind cantor de biserică, ei cântau împreună, iar când era «momentul apostolului», acesta era interpretat de Nicoleta. Acasă îl avea pe străbunicul, pe Moş Tie, care a îndrumat-o spre dans şi spre muzica populară. La şcoală, era foarte mândră când era solicitată să cânte pe scenă… Vremea a trecut, şi la 15 ani şi jumătate, a vrut să intre în Ansamblul «Reşiţeana». S-a dus la Casa de cultură de acolo, a intrat să asiste la o repetiţie a muzicanţilor, dirijor era pe atunci Bariu’, aşa îi spuneau gugulanii marelui maestru Nicolae Perescu, care se pensionase de la «Doina Banatului», preluând «Reşiţeana». Fiind tânără şi văzând comportarea mai aspră a acestuia, care mai trăgea şi câte-o înjurătură, Nicoleta s-a speriat, a plecat şi a intrat în sala alăturată, unde se făcea repetiţie la dansuri. Aici a întâlnit un om cu suflet, un mare coregraf şi folclorist, pe Afilon Laţcu, de la Glimboca, el fiind un artist care vorbea foarte frumos cu dansatorii lui, ca şi cu nişte fraţi. Nicoleta a rămas acolo timp de şase luni, până când, într-un turneu, a început să cânte în autobuz. Bariu’, care stătea în faţă, lângă şofer, a auzit-o, a chemat-o la el şi i-a spus că de a doua zi va cânta în ansamblu. A fost titularizată solistă, a fost şi dansatoare, ba, mai mult, a fost şi prezentatoarea spectacolelor pe care le susţinea «Reşiţeana». A urmat apoi câştigarea concursului «Floarea din grădină», moment din care a început să fie căutată de realizatori de emisiuni de radio şi televiziune, unde a făcut înregistrări, a înregistrat şi la Electrecord, primul disc fiind «Eu mi-s floarea florilor», cântecul ei de debut, după care a fost nelipsită din emisiunile de televiziune. La ora actuală, pe lângă faptul că este cea mai bună interpretă a Banatului, Nicoleta este şi o actriţă deosebită, şi pictoriţă înzestrată. Aş putea spune că, în cazul Nicoletei Voica, prezicerile ursitoarelor s-au adeverit”, a spus Ştefan Isac. În încheiere, cunoscutul interpret a mai spus că autoarea este o fire ambiţioasă, puternică şi plină de vivacitate, care impresionează prin simpla ei apariţie, o solistă pentru care viaţa a fost şi este un adevărat tur de forţă şi care a făcut faţă cu succes celor mai mari provocări ale destinului.
Câteva cuvinte a spus şi Petru Albai, prieten foarte bun şi foarte vechi al Nicoletei Voica. „Ei i-a mers bine întotdeauna. Şi acum îi merge bine, şi mă bucur pentru fericirea ei, îi sunt alături, ne cunoaştem de peste 40 de ani, şi ne-am simţit întotdeauna bine împreună. Are doi copii, pe Andreea şi pe Andy, la care ţine foarte mult, de-acolo pleacă şi melodia «Am crescut fecior şi fată», fiind cu inima-mpăcată. Şi mă bucur că, alături de Alin, şi-a găsit fericirea”.
Prof. Alin Bagiu, co-autor al cărţii, fost dansator la „Doina Timişului” şi realizator de emisiuni folclorice la Terra Sat, compozitor de texte pentru mulţi solişti de muzică populară, a mărturisit că prima sa pasiune a fost muzica populară, aceasta fiindu-i inoculată de părinţi, o altă mare iubire fiind poezia. „Reîntâlnirea cu Nicoleta a fost o binecuvântare pentru mine şi sufletul meu. Văzând-o că pictează, a apărut ideea de «sufletar», iar când am văzut că scrie texte pe care nu are cum să le cânte nici într-o mie de vieţi, şi înţelegând că în aceste texte stă mare parte din bucuria ei de a se adresa celor care iubesc muzica populară, am văzut o oportunitate de a le face cunoscute. Am luat acel material şi am vorbit cu editorul de la Bucureşti, fiindcă am considerat că Nicoleta merită să aibă măcar o carte, şi sunt sigur că vor urma şi altele, dar, ca s-o încurajez, am pus şi eu jumătate din textele pe care le scrisesem şi pe care, din diverse motive, nu le cântase încă nimeni. Aşa a apărut «Cântări necântate»”.
„Dragii mei ai dragi, în primul rând vreau să-i mulţumesc domnului primar că ne-a primit aici, în casa lui, a voastră, şi apoi a noastră, a tuturor, un loc atât de frumos, de special, şi de încărcat de atâta bunătate… Sunt atât de fericită să fiu azi, aici, încât nu vă vine să credeţi. Pentru mine, într-adevăr, Caransebeşul înseamnă a doua casă. N-am fost încă în primă casă, la Reşiţa, pentru că am ţinut să lansăm cartea aici. Ea nu ar fi existat dacă nu era Alin, perechea sufletului meu, căruia niciodată nu i-am refuzat nimic. Darul pe care mi l-a dat Dumnezeu mi l-a dat ca să-l împart cu voi, să vă alin sufletele. Cei ce vor veni mă vor cunoaşte din scris, pentru că vreau să imortalizez câteva lucruri, deoarece mă consider bogată prin ceea ce am trăit. Dacă ar fi să mă nasc de o sută de ori, aş vrea să fiu tot Nicoleta Voica. Şi sper să mă mai ţină Dumnezeu în viaţă să pot să mai scriu cărţi ca aceasta. Eu zic că este o carte cu foarte multă încărcătură sufletească. În fiecare silabă, în fiecare cuvânt, e parte din sufletul meu, din sufletul lui Alin”, a spus autoarea.
În încheiere, Nicoleta Voica şi Alin Bagiu au dat autografe celor care au dorit să păstreze o urmă a trecerii lor prin Caransebeş, cei prezenţi cumpărând, de asemenea, CD-uri ale interpretei, precum şi obiecte de artizanat confecţionate de artistă.
Sonia BERGER