Zeci de voluntari ajutaţi de Rangerii Juniori din Munţii Ţarcu au pregătit sâmbătă, 26 mai, 15 ateliere, destinate în special elevilor de gimnaziu, pentru a sărbători Ziua Munţilor Ţarcu. La manifestare au fost prezenţi peste 200 de elevi de la şcoli din Timișoara și din localitățile învecinate Munţilor Ţarcu – Caransebeș, Oțelu Roșu, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Glimboca, Vârciorova, Armeniş și Teregova.
În cadrul acestor ateliere, elevii au învăţat prin joc şi cu voie-bună despre biodiversitatea din Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, despre reciclarea și refolosirea obiectelor, despre importanța surselor de energie alternativă, despre pregătirile necesare unei drumeții la munte, manevre de prim-ajutor în situații de urgență, sau despre dresajul câinilor folosiți în operațiuni de salvare montană, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, coordonator de proiect „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu” şi preşedinte al Asociaţiei Altitudine – Filiala Banat.
Pentru că Munții Țarcu oferă posibilități variate de a petrece timp de calitate în natură, voluntarii au pregătit diverse activităţi în aer liber în Poiana Mărului, încurajând dezvoltarea unui turism durabil în această zonă. Astfel, copiii au parcurs Traseul Tematic La Mesteceni din Poiana Mărului, unde au fost provocați să găsească mici comori în natură, au experimentat plimbarea cu caiacul pe lac, au efectuat jocuri-lecţii de supraviețuire în sălbăticie, au făcut experimente cu elemente din natură, au tras cu arcul şi s-au dat pe tiroliană etc.
Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat de Asociația Altitudine – Filiala Banat, cu susținerea financiară a sponsorului principal RESTART ENERGY și a sponsorilor Baustern și Vila Dor. În cele șase ediții ale acestui proiect, peste 1.700 de elevi au participat la lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură, 320 de elevi au participat la diferite concursuri, 170 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, unii dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc anual, în mai multe parcuri naționale din Europa (2013 Germania, 2014 Cehia, 2016 Letonia și 2017 Elveția).
Partenerii care au contribuit la organizarea acestui eveniment sunt: Asociația de Ecoturism din Poiana Mărului, Clubul de Turism Concordia Lugoj, echipa „Păpușile Bunicii”, echipa „Câinii de salvare Gugulania Caransebeș”, precum şi Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Zăvoi, Școala Gimnazială Măru, Școala Gimnazială Glimboca, Școala Gimnazială Rusca Montană, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Turnu Ruieni și Școala Gimnazială Borlova.
Manifestarea a făcut parte din evenimentele European Day of Parks, organizate de organizațiile din cadrul Federației Europarc, sărbătorind în acest fel înființarea primelor parcuri naționale din Europa (în 24 mai 1909, în Suedia).
Mădălina DOMAN