Parcul „General Ioan Dragalina” a găzduit luni, 30 iulie, deschiderea celei de a doua ediții a manifestării intitulate generic „Caransebeș Film Festival”.
„Acest festival este consacrat celor 100 de ani de cinematografie românească. Demersurile ca să primești filmele, să nu te coste nimic, să primești drepturile de autor, sunt multe și dificile. Îi mulțumesc maestrului Cărmăzan, care a mers cu mine la văduva lui Sergiu Nicolaescu, iar aceasta ne-a permis să difuzăm filmul «Carol I – Un destin pentru România» fără să ne coste nimic, pentru că am vrut să avem o pată de istorie în anul Centenarului. Frumusețea acestui festival constă tocmai în faptul că e în aer liber. Sunt filme pe care probabil că ne dorim să le revedem, generația tânără probabil nu ar mai avea nicio șansă să vadă aceste capodopere fără acest festival. Scrieți-ne pe Facebookul Casei de Cultură ce filme vreți să vedeți la anul, până în primul trimestru al anului viitor spuneți-ne ce filme românești preferați, pentru ca noi să facem demersurile necesare”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, unul dintre organizatorii evenimentului. Acesta a mai adăugat că festivalul este unul itinerant, după Caransebeş urmând Moldova Nouă și la Băile Herculane.
La rândul său, primarul Felix Borcean a spus că municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului e un oraş care promovează artele, în cadrul acestei manifestări proiectându-se filme vechi, pe care copiii şi tinerii nu le-au văzut. De asemenea, a mai precizat edilul, a venit rândul cinematografiei să reînnoade tradiţia «Cinematecii de marţi», de pe vremuri.
Reprezentantul Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, Valentin Alexandru, crede că filmul românesc încă are un cuvânt de spus: „Festivalul a pornit de la o idee a lui Ioan Cărmăzan, pe care a prezentat-o primarului Felix Borcean și lui Ioan Cojocariu, dânsul fiind foarte legat de Banat. Încercăm să reînviem atmosfera acelor grădini de vară de pe vremuri, unde erau momente savuroase cu comentariile spectatorilor la diferite faze. La ediția aceasta am convenit ca filmul de forță să fie cel cu Sergiu Nicolaescu”.
Gazda festivalului este Ana Maria Cizler, actriţă la Teatrul de Vest din Reşiţa, ea prezentând programul complet al manifestării.
Luni, de la ora 21, a rulat filmul „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, marţi – „Felix şi Otilia”, regia Iulian Mihu, miercuri, 1 august, „Carol I, un destin pentru România”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, joi iubitorii de film vor putea urmări producţia „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, vineri va rula filmul de animaţie „Despicable Me 3”, sâmbătă – „Crima din Orient Expres”, după best-seller-ul Agathei Christie, iar duminică, 5 august, în ultima seară a festivalului, va avea loc proiecţia filmului „Thor: Ragnarok (American superhero film)”. Totodată, miercuri, 1 august, de la ora 11, la Cinematograful Luna a rulat „Când pământul vorbeşte”, primul film documentar despre istoria românilor. De asemenea, sâmbătă, 4 august, de la ora 17, Casa de Cultură „George Suru” din municipiu va găzdui Simpozionul „100 de ani de cinematografie românească”, cu participarea prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, regizor şi directorul artistic al festivalului.
Organizatorii evenimentului sunt Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru”, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română şi Dacin Sara.
Mădălina DOMAN