Caransebeşul, o săptămână ca-n filme


Duminică, 5 august, s-a încheiat cea de a doua ediţie a maratonului cinematografic „Caransebeş Festival Film”, manifestare care a debutat în data de 30 iulie. Pe parcursul acestei săptămâni, pe ecranul amenajat în Parcul „Gen. Ioan Dragalina” au rulat filmele „Cuibul de viespi”, „Felix şi Otilia”, „Carol I, un destin pentru România”, „Filantropia”, filmul de animaţie „Despicable Me 3”, „Crima din Orient Expres” şi „Thor: Ragnarok (American Superhero Film)”, Cinematograful „Luna” găzduind, la rândul său, miercuri, 1 august, primul film documentar despre istoria românilor – „Când pământul vorbeşte”.

Un reper important pe agenda festivalului l-a constituit Simpozionul intitulat „100 de ani de cinematografie românească”, desfăşurat sâmbătă, 4 august, în Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu. Pe lângă cinefilii caransebeşeni, la acţiune au luat parte şi Vlad Leu, prorectorul Universităţii Hyperion şi fiul celebrului scriitor Corneliu Leu, precum şi o parte a membrilor Grupului de la Timişoara, care, după simpozion, au avut o şedinţă în care s-a discutat despre „Interferenţe”, revista care apare sub egida Casei de Cultură „George Suru”.

Manifestarea a debutat cu proiectarea documentarului „Un secol de film românesc”, o producţie prezentată în anul 2014 la Cinemateca din Lisabona. „În capitala Portugaliei a fost atunci o manifestare intitulată «Luna filmului românesc», asociaţiile cineaştilor de la noi – Dacin Sara, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, Cinemateca Română – întâlnindu-se pentru a hotărî ce filme reprezentative din cei 100 de ani de cinematografie românească să trimită, oprindu-se la un număr de 25 de pelicule, ale celor mai importanţi regizori. Producţia vizionată azi conţine, pe generaţii, filmografia fiecăruia dintre cei 25 de regizori, care, individual, a avut patru minute de prezentare, cu secvenţe din cel mai renumit film al său. E un omagiu adus celor 100 de ani scurşi de la primul film de lungmetraj românesc, «Independenţa României», realizat în 1912”, a spus directorul Casei de cultură, Ioan Cojocariu.

Directorul artistic al festivalului, regizorul Ioan Cărmăzan, a vorbit despre faptul că 100 de ani de cinematografie românească au trecut foarte repede. „Un veac de cinema înseamnă un bilanţ, documentarul pe care l-aţi vizionat conţine două sau trei filme făcute în libertate, restul fiind realizate în perioada comunismului, mai puţin cele ale tinerei generaţii. Filmele rezistă, stau în picioare, spre cinstea regizorilor, care, deşi puşi sub lupa comunismului şi a vremurilor pe care le-au trăit, au reuşit să facă nişte filme care să dureze, care să traverseze timpul. Ele toate sunt reprezentative şi toate au un anume grad de responsabilitate a regizorului, şi în acelaşi timp sunt nişte filme care reprezintă aceşti 100 de ani de cinematografie românească. În perioada din 1912 până în anul 2000, să zic, s-au făcut câteva sute de filme. Dintre acestea, s-au ales 25, care sunt reprezentative şi din care azi aţi putut urmări şi dv. câteva crâmpeie”, a spus Ioan Cărmăzan.

Despre festivalul care s-a încheiat duminică ne-a vorbit din nou Ioan Cărmăzan. „Suntem la cea de a doua ediţie, iar lucrurile, zic eu, au intrat în normal. Spre deosebire de anul trecut, am mutat manifestarea la începutul lui august, pentru că atunci, la sfârşitul lunii, a fost răcoare seara. La ediţia aceasta am diversificat puţin oferta, în sensul că am avut şi un film de desen animat şi două filme străine, pe lângă cele patru româneşti, dintre toate «Despicable Me 3», filmul de desen animat, având, se pare, cel mai mare succes, probabil fiindcă cei mici şi-au adus părinţii în parc, toate scaunele fiind ocupate. Studiem posibilitatea de a face câteva proiecţii de film doar pentru copii, eventual la Casa de cultură”, a spus directorul artistic al festivalului.

Manifestarea – a adăugat acesta – este o premieră nu doar pentru Caransebeş, ci pentru întreg Banatul Montan, iar conducerea administrativă a oraşului şi oamenii lui s-au dovedit receptivi la această idee, înţelegând că un asemenea festival poate fi important pentru municipiu. „Pentru viitor, selecţia filmelor o vom face împreună, vom încerca să găsim soluţii pentru a aduce în fiecare an producţii care să trezească interesul publicului”, a mai spus Ioan Cărmăzan.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru”, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română şi Dacin Sara.

Sonia BERGER