La finalul şedinţei Consiliului Local Caransebeş de vineri, 26 octombrie, cei prezenţi în Aula „1 Decembrie 1918” au asistat la o prezentare făcută de o echipă condusă de Adrian Dumbravă, din Piteşti, manager de proiect, reprezentantul unui grup de firme care se ocupă de antreprenoriat, construcţii şi dotări şi care, la Mioveni, a ridicat de la zero primul spital public construit în România după 1989.
Referitor la acea prezentare, primarul Felix Borcean a spus atunci că, încă în urmă cu ceva timp, a fost el însuşi la Mioveni pentru a vedea cum se desfăşoară lucrurile acolo şi a avut discuţii preliminare în acest sens, edilul arătându-se deschis la ideea construirii şi la Caransebeş a unei astfel de unităţi medicale, considerând că, atât pentru locuitorii Caransebeşului, cât şi pentru cei din zona adiacentă municipiului, un spital este o prioritate.
În urmă cu o lună, edilul municipiului a adăugat că proiectul nu trebuie gândit pe doi sau trei ani, deoarece la posibilităţile financiare de acum ale administraţiei locale acest lucru nu ar fi posibil, însă trebuie făcută o proiecţie multianuală şi, în plus, nu exclude posibilitatea de a se recurge la un credit bancar.
Joi, 15 noiembrie, primarul Caransebeşului s-a deplasat cu Adrian Dumbravă la Spitalul Municipal de Urgenţă, pentru a vedea terenul pe care, în cazul în care intenţia administraţiei locale s-ar materializa, ar urma să fie construită noua unitate medicală. „Deocamdată tatonăm, deşi dorinţa de a face un spital nou există din ambele părţi. Astăzi a venit chiar şi persoana care a proiectat spitalul de la Mioveni, este un arhitect care lucrează şi la Bruxelles, şi în Timişoara, în cadrul unei mari firme de proiectare şi execuţie, cea mai mare problemă fiind cea a finanţării, sens în care ne zbatem să găsim o soluţie, respectiv buget propriu, credit, Banca Europeană de Investiţii, PNDL 3, care, din câte înţeleg, se va deschide din primăvara anului viitor, sau eventuale parteneriate public-private care ar putea să ni se alăture în acest demers. Oricum, procesul va fi destul de lung. Dacă ar fi să fac o comparaţie cu modul în care s-au mişcat lucrurile la Mioveni, dar aici vorbim despre un alt buget şi o altă strategie, eu cred că în cinci ani putem avea un spital nou la Caransebeş”, a spus Felix Borcean.
În ceea ce priveşte terenul identificat pentru construirea obiectivului, acesta este lipit de actualul amplasament al spitalului şi are o suprafaţă de 8.500 de metri pătraţi. „În momentul în care se va începe construirea noului spital pe acest amplasament, spitalul vechi va fi demolat. Vom păstra însă policlinica, ea fiind ceva mai nouă, restul zonei urmând să fie amenajat ca parc şi zone de parcare. În total ar fi nevoie de 10.000 de metri pătraţi, dar suprafaţa rezultată în urma unirii celor două terenuri ar fi la final de aproximativ 21.000 de metri pătraţi, deci mai mult decât suficient pentru un proiect de o asemenea anvergură. După demolarea clădirii, va rămâne aparatura, care ne va scuti de cheltuieli. O construcţie nouă, doar clădirea în sine, ar presupune aproximativ 30 de milioane de euro, iar dotarea încă 30 de milioane, dar, având în vedere că mai avem aparatură, şi foarte nouă, şi foarte performantă, costurile mai pot scădea în acest domeniu. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că spitalul va fi recalibrat, am discutat cu proiectantul că ar fi nevoie de un format P+4 sau P+5, deci puţin mai mic decât actualul spital, dar mai versatil, în formă de H sau de U, aşa cum sunt spitalele cele mai noi, probabil că şi costurile, comparativ cu cele de la Mioveni, care are formatul P+6 şi unde e vorba de 64 de milioane de euro, vor scădea. Ei mai au şi o zonă de decontaminare de care noi nu avem nevoie, spitalul fiind calibrat pe necesarul zonei noastre, pe impactul pe care îl au anumite boli, pe necesarul de secţii, de paturi etc., dar toate acestea vor fi prevăzute într-un studiu de fezabilitate care va fi foarte atent întocmit, pentru a nu exista ulterior costuri suplimentare”, a adăugat Felix Borcean.
În ceea ce priveşte fostul Spital Bora, acesta este oricum o secţie externă, care e cuprinsă într-un proiect de finanţare pe fonduri europene, fiind prevăzute reabilitări energetice – anvelopare, reabilitarea acoperişului şi a instalaţiilor electrice şi sanitare.
Costul, în cazul noului spital, se va ridica la 1.400 de euro/metrul pătrat construibil, excluzând aparatura. De asemenea – a adăugat edilul – se află în plină desfăşurare un audit extern la actualul spital, ceea ce va ajuta, în sensul că, în funcţie de concluzii, se va şti de ce se va ţine cont la construirea noii unităţi medicale.
Sonia BERGER