Joi, 21 februarie, în preziua împlinirii a şapte decenii de la confruntarea dintre grupul de rezistenţă anticomunistă Ionescu-Blănaru şi organele de securitate pe dealurile din împrejurimile Teregovei, la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din centrul de comună s-a desfăşurat un program special închinat celor care au s-au opus cu arma în mână regimului opresiv bolşevic. În deschidere, Simion Bica, preotul paroh, împreună cu Ioan Smultea, coslujitor, şi diaconul Gabriel-Mihail Bica au oficiat un parastas de pomenire a celor peste 30 de partizani anticomunişti care au luat parte la lupta de la Pietrele Albe, dintre care unii au căzut atunci răpuşi de gloanţele militarilor aflaţi în acţiune, şi anume, Petru Anculia, zis Miloi, şi Gheorghe Urdăreanu, iar alţii au fost capturaţi – Nicolae Ghimboaşă, zis Micluţi, şi Gheorghe Smultea, zis Crişu. În continuare, elevii din clasele gimnaziale au prezentat sceneta „Chemarea libertăţii”, care, inspirată din evenimentele dramatice petrecute în anul 1949, a conectat auditoriul la pulsul unei istorii care încă emoţionează, dar şi incită la discuţii.
Elevii din clasele de liceu, reprezentaţi de Patricia Grozăvescu, Valentin Gabor şi Iosif Tudor, vorbind despre represiunea şi rezistenţa anticomunistă, au descris momentele de cumpănă prin care au trecut locuitorii Teregovei în urmă cu 70 de ani – formarea, prin depunerea unui jurământ de credinţă, în faţa pr. Alexandru Nicolici, a organizaţiei anticomuniste conduse de notarul Gheorghe Ionescu, atacul asupra Postului de Jandarmi din Teregova, din 12/13 ianuarie 1949, lupta de la Pietrele Albe, din 22 februarie 1949, dar şi consecinţele resimţite de familiile celor implicaţi în acţiuni, precum şi de comunitatea teregoveană, în ansamblu. Apoi, incursiunea cronologică în detaliile zilei de 22 februarie 1949, realizată de prof. Gabriela Bica, susţinută de fragmentele din mărturiile participanţilor direcţi la evenimente, în lectura elevilor din clasa a VI-a, a urmărit să reconstituie înlănţuirea faptelor petrecute în acea zi istorică.
Emoţionantul eveniment a adunat laolaltă întreaga comunitate. Astfel, alături de Viorica Damian, reprezentantul doamnei primar, Maria Damian, de directorul-adjunct, prof. Petrică Alexa, de profesoarele Ioana Banda, Ana Jompan Codilă, Ana Moacă şi Claudia Berzescu, la evenimentul comemorativ au luat parte, în calitate de invitaţi speciali, Elena Ionaşcu, Solomia Roşeţ, Ana Cica, Stana Berzescu, urmaşele unor luptători anticomunişti din Teregova, dar şi Nicolae Ciurică, unul dintre puţinii foşti partizani şi deţinuţi politici care mai sunt în viaţă. Acesta a împărtăşit celor din generaţiile mai tinere ce a însemnat regimul comunist şi care au fost urmările acestuia asupra evoluţiei ţării şi neamului nostru românesc.
În partea de final a întâlnirii comemorative sunt de remarcat intervenţiile unor foşti elevi ai şcolii din Teregova, care în timpul anilor de şcoală au contribuit, prin implicarea lor în diverse proiecte de cercetare a istoriei locale, la recuperarea trecutului perioadei comuniste, dar şi la cinstirea memoriei înaintaşilor, prin colectarea de mărturii orale şi valorificarea informaţiilor sub forma unor lucrări sau eseuri istorice: Teodor-George Damian, Lanţurile comunismului – 2007, Gabriel-Mihail Bica, Eroii de la Pietrele Albe – 2007, Iliana Berzescu, Familia mea: destine printre gratii – 2010, şi Cătălina Lungu, Momente ale rezistenţei anticomuniste din Teregova –2017).
În semn de omagiu şi recunoştinţă pentru eroii de la Pietrele Albe, şi nu numai, a fost depusă o coroană de flori la crucea-monument ridicată pe locul unde, în iarna anului 1949, au zăcut trupurile neînsufleţite ale luptătorilor anticomunişti Petru Anculia, zis Miloi, Gheorghe Urdăreanu, zis Tunariu, Ioavan Berzescu, zis Micşescu, şi Horia Smultea, zis Crişu, care, după ce au fost ucişi de trupele de securitate, au fost expuşi de autorităţile comuniste, în centrul localităţii, pentru ocara publică. Dar acum, după şapte decenii, noi le preţuim jertfa şi mărturisim cu lacrimi de credinţă: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a acelora este împărăţia cerurilor!”.
Prof. Gabriela-Violeta BICA