În organizarea Muzeului Naţional Brukenthal, a Primăriei Caransebeş, Casei de Cultură „George Suru” şi Brukenthal von Studio, vineri, 5 aprilie, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante „Sibiu 100”. La manifestare au luat parte Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, primarul municipiului, Felix Borcean, Ioan Cojocariu, managerul Casei de Cultură „George Suru”, Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, oameni de cultură, reprezentanţi ai clerului, cadre didactice şi elevi.
Aceasta este una dintre expoziţiile realizate anul trecut, cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin care autorii ei doresc să arate mai multe etape ale vizualizării unei zone şi a unui oraş, şi va fi deschisă până în data de 24 aprilie. „De la fotografii făcute de Emil Fischer la începutul secolului XX, se ajunge la fotografii realizate de Adrian Luca în 2018, filtrate printr-un mod de a vedea lucrurile, realizat de pictorii restauratori din Muzeul Brukenthal, unii dintre ei având şi aptitudini artistice. Sunt, dacă vreţi, mai multe tipuri de a vedea lumina, pentru că, la 100 de ani, noi am sărbătorit, totuşi, o străfulgerare fericită pentru poporul român. Ideea generală este aceea că istoria se compune întotdeauna din trecut, prezent, dar şi viitor”, a spus Sabin Luca.
Principalul organizator a declarat că a inclus Caransebeşul în itinerariul expoziţiei deoarece el este bănăţean, iar municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului este „Oraşul” în care a ţinut conferinţe, a proiectat filme şi a adus şi alte expoziţii. „Din nefericire, în România, Ministerul Culturii nu organizează niciun fel de acţiuni de promovare culturală naţională de multă vreme, iar noi am imaginat axele culturale Brukenthal încă de acum 7-8 ani, avem 15 muzee din România în interiorul acestor axe, unde ducem şi aducem expoziţii, facem schimburi culturale, conferinţe, simpozioane, şi de anul acesta şi Casa de Cultură din Caransebeş, care, pentru mine, e o realizare deosebită, pentru că în România rar se mai creează câte ceva, a intrat în aceste axe culturale, acesta fiind un program naţional. La nivel internaţional, promovăm zone întregi ale Europei, prin patrimoniul pe care îl avem, din fericire Muzeul Brukenthal fiind cel mai mare din România şi al treilea muzeu public ca vechime din Europa, după Brtish Museum şi Luvru”, a mai spus Sabin Luca.
Totodată, prin această expoziţie, organizatorii au încercat să prezinte un oraş care, spre dezamăgirea multora, după cum a afirmat Sabin Luca, s-a autorenovat în proporţie extrem de mare. „Au fost, în perioada 2005-2007, când Sibiul se pregătea să fie Capitală Culturală Europeană, investiţii din bani publici, dar după aceea, prin acţiuni ale Primăriei, ale proprietarilor, au început să fie restaurate clădirile. Anul acesta suntem Capitală Gastronomică Europeană, apoi, în 6 mai, va fi Summit-ul NATO, care, într-o ţară ca România, va mai fi doar peste câteva zeci de ani, la Sibiu urmând să se înfiinţeze un mare Centru NATO stabil, cu 800 de ofiţeri din toate ţările, care ne va aduce un plus de siguranţă în lumea de azi, care e aşa cum e”, a mai spus Sabin Luca.
De menţionat că Brukenthalul împlineşte anul acesta 202 ani de funcţionare ca muzeu public şi 250 de ani ca muzeu privat.
Sonia BERGER
Pingback: Caransebeşul, la 100 de ani de Sibiu - Casa de Cultura "George Suru"
Pingback: Caransebeşul, la 100 de ani de Sibiu | Caransebeș