Zece zile de frumuseţi subpământene la Constantin Daicoviciu



În perioada 5-14 iulie, a avut loc cea de a cincea ediţie a Taberei de speologie în zona Constantin Daicoviciu, Peştere, Maciova, iniţiată de către Florin Petru Horak, de la Clubul Speologic Prusik Timişoara, în colaborare cu Ocolul Silvic Caransebeş, reprezentat de Cornel Florescu, Primăria comunei Constantin Daicoviciu, primar Daniel Boambeş, şi Mihai Spetco, pădurarul de la Cantonul de la Maciova. Primele trei ediţii s-au desfăşurat la Peştere, iar anul trecut şi anul acesta tabăra s-a ţinut la Maciova. Acţiunea a avut ca scop continuarea cartografierii cavităţilor rămase nefinalizate anul trecut, dar şi descoperirea altor galerii noi.
„Pentru noi, acesta este un hobby, aşa cum este pescuitul pentru împătimiţii acestei îndeletniciri, dar include multă muncă. Când se implică şi persoane din zona unde ne desfăşurăm activitatea, mulţumirea noastră este şi mai mare. Ne bucurăm că, începând de anul trecut, avem un membru Prusik şi este din Peştere, se numeşte Andrea Alexe, care a adunat un grup de copii din localităţile Peştere şi Prisaca, în scopul de a-i familiariza cu lumea peşterilor şi a face cunoscut acest lucru prin intermediul tinerilor din această zonă. Din Prisaca, la tabără au participat Larisa Meilă, Roxana Meilă, Răzvan Meilă, Alexia Românu şi Ramona Meilă, din Peştere, Daniel Sorin Alexe, Dorina-Melisa Cut, Alexandru-Fedor Cut, Daniela Alexe, iar din Caransebeş a venit Raluca Nicoleta Răbuşanu, cu fiica, Maria Răbuşanu, şi nepoata ei, Emma Muntean, fetele de 10 şi 11 ani petrecând mai mult de trei ore în peşteră, unde au vizitat cavităţile subterane împreună cu echipa Prusik. Întrebate cum a fost în peşteră, fetele au spus că erau foarte nerăbdătoare să vadă şi să cunoască această activitate inedită, iar după aceea s-au arătat extrem de încântate de ceea ce au văzut şi trăit acolo”, ne-a spus Tiberiu Trif, membru al Clubului Speologic Prusik Timişoara.
În perioada taberei s-au făcut ridicări topografice în Avenul Zânelor, avenul de lângă Ponorul cu Ţug şi peştera din Ponorul cu Ţug. În Avenul Zânelor s-au topografiat 300 de metri de galerie, iar în avenul de lângă Ponorul cu Ţug şi în Ponorul cu Ţug 600 de metri de galerie. La ridicările topografice din Ponorul cu Ţug au participat Adriana Naicu, Begonia Martinez, Cristian Claudiu Bejinariu şi Florin Petru Horak, iar în avenul de lângă Ponorul cu Ţug ridicările topografice s-au făcut de către Iosif Morac, Radu Puşcaş şi Tiberiu Trif. Din alte cluburi de speologie au mai participat Iosif Morac, de la Clubul Exploratorii Reşiţa, şi Dragoş Ognean, de la Speo Timiş.
„În această perioadă, au trecut prin tabără peste 40 de persoane care ni s-au alăturat în activităţi, sau doar au venit în vizită. Atmosfera în tabără a fost mai mult decât frumoasă şi destinsă… În fiecare seară am gătit la ceaun, pe focul de tabără, iar când ne întorceam din peşteră înfulecam două sau chiar trei farfurii, dovadă că mâncarea făcută la ceaun e mult mai bună, şi tot la foc povesteam cum a fost la ridicările topografice, celelalte echipe povestind şi ele ce au făcut, după care Radu Puşcaş introducea în calculator datele din tabelele făcute în peşteră folosind aparatul de măsurat. Era un motiv de bucurie pentru toţi să vedem cum continuă cavităţile subterane. După introducerea datelor în calculator ne întorceam la foc şi continuam poveştile până când noaptea ne îmbia la somn. Ca o pată de culoare, aş vrea să mai spun că în tabără şi-au serbat ziua de naştere Cristina Popescu şi Valentina Varlan, amândouă membre ale Clubului Prusik. În încheiere, cu toţii dorim să mulţumim tuturor celor care au făcut ca tabăra să fie aşa faină, fiind cea mai reuşită din cele cinci de până acum, şi mulţumim în aceeaşi măsură şi celor care au vrut să vină şi nu au reuşit, pentru că au fost măcar cu gândul lângă noi”, a mai spus Tiberiu Trif.
Bogdan NAUM