Într-o informare privind acordarea serviciilor de îngrijire social-medicale la domiciliul persoanelor vârstnice şi la Punctul de lucru al Federaţiei CARITAS, Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş, prezentată în cadrul recentei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, se precizează că acest serviciu a fost înfiinţat în anul 1994, sub denumirea de Centrul de îngrijire medicală şi socială Caransebeş, din 2015 având denumirea actuală, şi este situat pe strada Nicolae Titulescu, nr. 1.
Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş are în evidenţă 40 de persoane.
În cadrul serviciului îşi desfăşoară activitatea şase persoane, dintre care trei asistenţi medicali, două îngrijitoare bătrâni şi un asistent social care face voluntariat 4 ore pe zi.
Serviciul dispune de trei maşini pentru deplasarea la domiciliul beneficiarilor.
Programul este de la ora 8 la 16, de luni până vineri. Programul la sediul serviciului este de luni până vineri, între orele 8 şi 9, restul programului fiind la domiciliul beneficiarului. Tot la sediul serviciului se completează actele necesare dosarului fiecărui pacient şi se oferă cărucioare, ajutoare de mers, cârje, paturi pentru bolnavi etc., pentru persoanele cu dizabilităţi. La sediu se prezintă şi persoanele care necesită ajutor, pentru întocmirea actelor şi luarea în evidenţa serviciului.
Centrul oferă servicii de bază ale vieţii zilnice – ajutor pentru igienă corporală (baie generală/parțială, îmbrăcare/dezbrăcare, schimbarea lenjeriei de pat, schimbarea scutecului), igiena eliminărilor; servicii instrumentale ale vieţii zilnice – efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activităţi de petrecere a timpului liber, procurare hrană caldă şi transportul la domiciliul bolnavului; servicii sociale – efectuarea anchetelor sociale la domiciliul fiecărui beneficiar, informare şi consiliere socială oferită atât acestora, cât şi aparţinătorilor, cadouri la sărbătorile mari de peste an, respectiv Crăciun şi Paşte; servicii de îngrijire medicală (pe baza prescripţiei medicale) – monitorizarea parametrilor fiziologici, injecţii, pansamente, prevenirea şi tratamentul escarelor de decubit, prevenirea complicaţiilor venoase, pulmonare şi osteo-musculo-articulare.
De serviciile Centrului pot beneficia persoanele vârstnice cu domiciliul/reşedinţa în municipiul Caransebeş şi comunele apropiate, persoanele cu probleme sociale, cu probleme de abuz şi neglijare, persoanele bolnave, precum şi cele dependente şi cu dizabilităţi.
Finanţarea Serviciului de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice din Caransebeş se realizează prin donaţii din partea partenerilor din Germania şi a Surorilor Franciscane din Caransebeş, subvenţii de la stat pentru 30 de pacienţi – 32.400 de lei pentru anul 2018, prin colaborarea cu Primăria Caransebeş, anul acesta fiindu-i alocată suma de 35.000 lei de la administraţia locală, prin contribuţia beneficiarului, respectiv doar a pacienţilor care au venituri mai mari de 700 de lei şi care plătesc 1% pe lună, sau a celor care depăşesc 1.200 de lei, care plătesc 2%.
În informare se mai arată că majoritatea pacienţilor nu plătesc nimic, deoarece sunt persoane care au venituri mici.
Mădălina DOMAN
Pingback: CARITAS-ul şi serviciile caritabile oferite la Caransebeş | Caransebeș