Vineri, 20 septembrie, la Casa culturală „Ciobănașul” din comuna Băuțar s-a desfășurat a VII-a ediție a Festivalului folcloric „Ciobănașul”. Organizatorii manifestării au fost Primăria și Consiliul Local al comunei Băuțar, Școala Gimnazială Băuțar și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
În deschiderea manifestării a vorbit Romulus Barbescu, primarul comunei, care a adresat tuturor invitaților un cuvânt de bun-venit și spectatorilor vizionare plăcută. Au luat, apoi, cuvântul viceprimarul Petru-Tudor Stăncioni și prof. Sofica Ciobanu, directoarea Școlii Gimnaziale Băuțar.
Preotul Trandafir Silvășan, paroh în Băuțarul Inferior, a vorbit despre însemnătatea păstrării și transmiterii din generație în generație a tradițiilor și obiceiurilor locale, ca formă de perpetuare a specificului valorilor spirituale locale, în contextul declarării acestui an în Patriarhia Română ca „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”.
Dintre oficialitățile invitate și prezente enumerăm pe Nicolae Novăcescu, primarul comunei Cornereva, Ion Peia – primar la Obreja, Grigore Goja – viceprimarul orașului Oțelu Roșu, prof. Avram Boța din Cireșa, Oțelu Roșu, prof. univ. dr. Marcu Mihail Deleanu – filolog, prozator, lingvist, folclorist și traducător din Reșița, şi ing. Nicolae Preda, scriitor și poet din Marga.
Pe scena Casei culturale „Ciobănașul” din localitate au evoluat formațiile „Florile Bârzavei” – Gătaia, judeţul Timiş, „Ansamblul Şcolii Gimnaziale Cornereva”- Cornereva, „Busuiocul” – Sântana, judeţul Arad, „Doina Bistrei” din Măru, „Ritmuri Zărăndene” – Băiţa, judeţul Hunedoara, „Obrejana” din Obreja, „Mureşul” – Ilia, judeţul Hunedoara, „Sânzâiene zorlenţene” din Zorlenţul Mare, „Mărgana” din Marga şi „Ciobănaşul” din Băuţar-Bucova.
De asemenea, şi-au dat concursul soliștii vocali Leonard Stoian – Ansamblul „Busuiocul” din Sântana, Maria Barbesc și Romina Barbesc, de la Ansamblul „Ciobănașul” din Băuțar, Patricia Bonțescu și Denisa Scrofan – Ansamblul „Florile Bârzavei” din Gătaia, precum și Nicola Botoș de la Ansamblul „Obrejana” din Obreja, şi instrumentiștii Lucian Barbesc – saxofon, de la Ansamblul „Mărgana” din Marga, şi formația instrumentală a Ansamblului „Busuiocul” din Sântana.
Prezentatoarea festivalului a fost domnişoara Maria Ciobanu din Bucova.
Localnicii interesați de folclorul autentic au avut bucuria de a viziona o serie de tradiții și obiceiuri frumoase, provenite din diferite zone ale țării, ceea ce a făcut ca și această manifestare de înaltă ținută să se bucure de un real succes.
La final, se cuvine evidențiată excelenta organizare a acestei ediții, datorită implicării și efortului depus de către toți angajații Primăriei Băuțar, a întregului colectiv de cadre didactice de la școlile și grădinițele de pe raza comunei, precum și al SVSU Băuțar.
Romulus FRÎNCU