Aşa cum am relatat în ediţia trecută a ziarului nostru, unul dintre punctele cele mai fierbinţi ale şedinţei extraordinare a Consiliului Local Caransebeş de luni, 16 septembrie, a fost cel referitor la modificarea structurii existente, completarea şi actualizarea Organigramei şi modificarea Statului de personal din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă. Aceasta a fost pentru a doua oară când aleşii municipali au luat în discuţie subiectul, după ce în şedinţa ordinară din data de 30 august proiectul a fost respins, toţi consilierii, indiferent de culoarea politică, abţinându-se la vot.
Respectivul proiect de hotărâre se referă la transformarea a trei posturi vacante de medic specialist, în medic primar, la Secţiile Medicină internă, la Chirurgie generală şi la Psihiatrie, la transformarea celor două posturi vacante de medic specialist, în medic primar, la Secţia Pediatrie, mutarea unui post la Secţia Neurologie şi a celuilalt post la Secţia ATI+UTS, precum şi transformarea postului vacant de portar în medic specialist şi mutarea acestui post la Secţia cardiologie.
La fel ca şi în şedinţa precedentă, şi în şedinţa extraordinară discuţiile au fost deosebit de încinse şi purtate în termeni strict tehnici şi medicali de către Dana Drăgoi, de la Biroul Resurse Umane, liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Marius Posipal, şi o angajată a spitalului, Gabriela Coşoveanu, astfel încât cei prezenţi au înţeles prea puţin motivele pentru care ar trebui să aprobe această nouă organigramă şi, prin urmare, s-au abţinut din nou la vot. Prezent la şedinţă, managerul spitalului, Octavian Dena, nu a intervenit în discuţii.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după şedinţă, primarul Felix Borcean a spus că, dincolo de toate explicaţiile „încrucişate” din Aula „1 Decembrie 1918”, consilierii locali au plecat tot nelămuriţi în privinţa acestui subiect.
„Mărturisesc că nici eu nu sunt foarte în clar cu aceste propuneri, doar că există un caz, un singur caz, cred, în jurul căruia s-a centrat toată această propunere de organigramă, care îl vizează pe dr. Octavian Şuşailu, de la Secţia interne, unul dintre medicii actualmente şef de secţie cu delegaţie din Spitalul municipal, care, în situaţia în care ar veni un contracandidat pentru această funcţie de şef de secţie, el ar rămâne pe dinafară, pentru că în organigramă nu mai există postul lui. Probabil că în funcţie de acest caz s-au făcut şi restul propunerilor de transformări de posturi. Şi eu am purtat discuţii cu doamna director economic, cu managerul spitalului şi cu directorul medical, şi eu am pus întrebarea firească de ce să transformi un post de portar în medic, şi mi s-a răspuns, zic eu, pertinent, că atât permite organigrama, pentru că ea nu permite să aduci posturi noi, ci «te joci» cu cele pe care le ai. Se poate face transformarea, dacă Consiliul local aprobă, la fel ca şi la Primărie, se poate transforma un post, în alt post”, a spus edilul.
Felix Borcean a adăugat că liderul sindical Marius Posipal a declarat că posturile sunt cu dedicaţie, însă el crede că ceea ce îi deranjează pe medici este tocmai iminenţa concursului. Edilul a mai spus că problema cea mai mare a spitalului nu constă în cine este sau nu şef de secţie, ci sunt alte probleme de care liderii sindicali nu sunt preocupaţi, cum ar fi şpaga, faptul că nu există ambulatoriu, că medicii lucrează în timpul programului în ambulatoriul privat şi au venituri pe care le fac în timpul programului de lucru, legându-se, în schimb, de înfiinţarea posturilor de fochist.
Conform datelor puse la dispoziţie de directorul medical, în Organigrama spitalului există 549 de posturi, din care, în prezent, sunt ocupate 477, respectiv 56 de medici, 207 asistenţi, 73 de infirmiere, opt brancardieri, 37 de îngrijitori, 20 de registratori, 28 de angajaţi TESA, chimist, farmacist şi 36 de muncitori, inclusiv cinci portari şi doi fochişti.
„Dacă e să dăm cărţile pe faţă, problema la spital este tot a medicilor, pentru că sunt medici performanţi, care au cazuri şi aduc bani la spital, dar sunt şi medici care nu au cazuri, ba, mai mult, pe lângă aceşti medici lucrează şi mulţi asistenţi care nici ei nu au cazuri, dacă medicul nu are. Şi atunci, dacă vrem să aducem spitalul pe linia de plutire şi măcar să se stopeze rostogolirea aceasta a datoriilor, ar trebui regândit totul cu personalul existent în prezent – duse asistente în secţiile care sunt pline de pacienţi, diminuat numărul de asistenţi pe secţiile în care nu există foarte multe cazuri şi, bineînţeles, înfiinţarea ambulatoriului. Şi vreau să văd corectitudine din partea medicilor, pentru că este casa lor până la urmă, ce facem, ajungem în situaţia de a închide spitalul? Vreau să văd ce se întâmplă atunci cu ei! Acum, da, sunt mulţumiţi, salariile sunt foarte mari, cred că toată lumea e de acord că medicii trebuie să aibă salarii mari, dar nu mai există situaţia de acum câţiva ani, când toată lumea a trecut cu vederea ce se întâmpla în spitalul din Caransebeş, deşi, şi pe vremea aceea, acesta era un caz destul de izolat”, a mai spus edilul.
Primarul municipiului a mai afirmat că liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Marius Posipal, a făcut unele acuzaţii pentru care va răspunde. „A făcut o acuzaţie foarte gravă la adresa mea, nu ştiu dacă şi managerul spitalului şi managerul medical sunt vizaţi, dar cel puţin la adresa mea a făcut o afirmaţie foarte urâtă, cum că eu sunt părtaş la mişmaşurile pe care le fac managerii. Îi atrag atenţia că această afirmaţie nu va rămâne fără urmări”, a mai spus Felix Borcean.
Edilul a ţinut să precizeze că aprobarea Organigramei este una dintre cerinţele procesului de acreditare a spitalului caransebeşean. „Nu există dedicaţii, am mai spus-o şi o repet, cel puţin eu nu ştiu ca această organigramă să fi fost făcută şmechereşte, pentru a favoriza sau dezavantaja pe cineva, dar probabil că e deranjantă, pentru medicii care ar dori să acceadă în această funcţie, sau pentru cei care sunt deja în această funcţie de şef de secţie, perspectiva unui concurs”, a mai spus Felix Borcean.
Sonia BERGER