Anul acesta am primit o invitație de colaborare de la o revistă de cultură, literatură, artă, religie și tradiții din nordul țării, din Maramureș, de la directorul general al revistei, Radu Botiș, o colaborare ce mă bucură, dat fiind faptul că publicația este extrem de necesară, promovând valorile culturale românești.
Revista „Izvoare codrene și chiorene“, apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a fost fondată în mai 2010 de preotul Vasile Dan Marchiș și a biruit timpul datorită unor oameni de cultură mereu în slujba condeiului, literaturii și artei: Radu Botiș, director general, Gelu Dragoș, director executiv, Olimpia Mureșan, director cultural-artistic, Mihai Zimcală, redactor-șef, Mircea Botiș, Vasile Bele, șefi Departament publicații, Maxim (Iulian-Maxim) Morariu, editorialist, și fondatorul pr. Vasile Dan Marchiș.
Colegiul de coordonare al revistei, alcătuit din preoți, profesori, iubitori ai cuvântului, au dat glas publicisticii literare, istoriei, tradițiilor și obiceiurilor din Țara Codrului și Țara Chioarului și nu numai, făcând înconjurul țării și adunând în paginile ei nestemate culturale, literare și artistice ale oamenilor de litere, științe și arte.
Numărul 16-17 din 2019 al revistei a adunat în paginile lui autori de renume și publicații valoroase, menite să străbată veacurile prin informațiile oferite, prin talentul artistic ce a stat la baza apariției lor pe hârtie, prin îmbinări de sunete și litere în cuvinte cu suflet, în cuvinte potrivite să atingă și să miște inima și mintea cititorului.
Despre Simpozionul „Centenarul Marii Uniri“ din cadrul Festivalului „Toamnă someșeană“ de la Ulmeni – Maramureș a vorbit în paginile revistei Olimpia Mureșan, promovând viața culturală și tradițiile zonei. Totodată, apar informații și despre premiile Uniunii Ziariștilor Profesioniști pentru Anul Centenar 2018, dar și despre Centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România 1919-2019.
Revista, ce însumează 242 de pagini, are un conținut istoric și etnografic bogat. Astfel, cititorul se bucură să obțină informații despre viața socială, economică și culturală a oamenilor din diferite regiuni, într-o anumită perioadă de timp, ca de exemplu mărturiile despre Țara Năsăudului în perioada Primului Război Mondial, sau despre localități din nordul țării, localități bogate în istorie și tradiții precum Lucăcești, situată în nord-vestul Țării Chioarului, sau Pribilești, comuna Satulung, unde se află și Castelul Teleki, despre satul Tohast, localitatea natală a scriitorului Petru Dulfu, despre satul Țiclău, despre frumoasa Țară a Codrului există mai multe materiale, printre care se numără și frumoasele rânduri dedicate orașului Ulmeni de Andreea-Roxana Botiș, despre bogatele tradiții din Chiuzbaia, într-un alt material despre bogatele tradiții din Vișinelu, Maramureș, dar și o călătorie pe urmele lui Dumitru Fărcaș în localitatea Groși, Baia Mare.
Cititorul se mai poate documenta din rândurile revistei și în legătură cu alte zone din țară, zone bogate în tradiții, istorie și cultură, datorită reportajelor, datorită recenziilor făcute unor lucrări științifice de către autorii ce au pus umărul prin slove aurite la apariția revistei.
Tot în acest număr întâlnim materiale despre dezvoltarea personală prin prezentarea volumului „Arta de a învinge“, autor Minodora Ion, teologice și filosofice – „Mi-ka-El (Cine e ca Dumnezeu)“, Angela-Monica Juncan, didactica, „Școala între motivație și motivare“, prof. Mircea Botiș și pr. Radu Botiș, editoriale, poezie, proză.
Este lăudabilă munca depusă în sprijinul apariției revistei menite să poarte prin slove aurite istoria, tradițiile românești, valorile literare, culturale și artistice, după cum frumos spune Marian Malaciu în rândurile publicației prin „Sonetul cuvântului“: „Cuvântul e deasupra mea și-n mine,/ În toate cele pe pământ lăsate/ Și-n lucrurile nevăzute, toate,/ În râuri, mări, oceane cristaline“. Prin cuvânt iau ființă toate și el poartă cu sine bucuriile, durerile, toată învățătura, arta și știința lumii. Prin cuvintele revistei vor gusta eternitatea obiceiuri, tradiții, istorii și mărturii ce se vor bucura de aprecierea multor generații.
Ana-Cristina POPESCU