Românii de pretutindeni… la Teregova!



În ultima săptămână a lunii aprilie au fost în plină desfăşurare acţiunile online, iniţiate de doamna Mihaela Popescu, preşedintele organizaţiei Agora for Life, cu sediul în Belgia, în vederea marcării, luna aceasta, a Zilei Naţionale a Portului Tradiţional. Spre deosebire de anii trecuţi, în situaţia pandemică actuală, manifestările dedicate omagierii costumului popular şi a creatorilor acestuia nu pot avea loc decât în condiţiile distanţării sociale. Astfel, se explică provocarea venită din partea doamnei Mihaela Popescu, care a propus „să transformam izolarea într-o ocazie de a ne întâlni, virtual, iubitori ai costumului tradiţional de peste tot, chiar dacă locuim în oraşe şi ţări diferite!”. Ideea a ajuns şi la noi, aşa că ne-am îmbrăcat în „poale” şi „şiupag cu pui”, cu „laibăr” şi „chimeşă cu mustră”, în frumoasele noastre costume, care sunt expresia de netăgăduit a istoriei şi spiritualităţii Banatului de Munte. Cel mai spectaculos moment al pregătirilor de până acum a fost întâlnirea din 28 aprilie, prin internet, a unui număr de peste patruzeci de români, de diverse vârste, profesii, ocupaţii, din România şi din afara ei (Spania, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Italia etc.), dar pe care îi uneşte dragostea de autenticul românesc, ei înşişi fiind purtători şi preţuitori ai costumelor populare din zonele ţării de origine. Această „adunare” a avut ca scop înregistrarea mesajului comun, care va însoţi montajul alcătuit din secvenţele fimate, în particular, de cei care s-au implicat anul acesta în sărbătorirea costumului tradiţional românesc, sub auspiciile Asociaţiei Agora for Life. Mai mult, am fost martorii unei parade sui-generis a portului popular, la care s-au remarcat cu fală şi două cărăşence dragi: Angelica Herac de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi redactor-şef al revistei de cutură tradiţională Nedeea, şi Mihaela Martin, lector la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
Costumele populare şi tradiţia teregoveană, emblematică pentru zona Banatului de Munte, au fost prezente în „Galeria Zoom” a sesiunii video, din dorinţa şi bucuria tinerilor satului nostru de a contribui la realizarea unor asemenea evenimente. Astfel, „chiciţî” în hainele străbunilor, unele chiar moştenire directă de la aceştia, vlăstarele teregovene precum Mihaela Ghimboaşă, Maria Dumitra Stoichescu, Ioneta Drăgulescu, Patricia Belciu, Dana Paulescu şi Cojocariu Alex au arătat tuturor că sunt şi ei păstrători ai tezaurului de lumină şi candoare al neamului românesc.
Noi, cei din Teregova, care am avut ocazia de a fi parte a pregătirii pentru Ziua Portului Naţional Tradiţional Românesc, suntem în asentimentul tinerei noastre Dana Paulescu, atunci când spune: „A fost o experiență și o întâlnire specială pentru mine! Să văd atâtea chipuri frumoase, să văd atâtea costume diferite, interesante, speciale și frumoase! Sigur această întâlnire o voi adaugă la cufărul meu cu amintiri, pe care le voi păstra pentru totdeauna. Le voi povesti și copiilor mei despre asemenea experienţe, dar, mai ales, îmi voi purta în continuare costumul popular cu demnitate și mândrie. Vă mulțumesc pentru că am putu fi alături de dumneavoastră!”.
Aşadar, în data de 10 mai , în cea de-a doua duminică a lunii, teregovenii îşi vor aduce omagiul lor portului tradiţional românesc şi făuritorilor costumelor populare, alături de reprezentanţi ai românilor de pretutindeni. Prin intermediul videoclipului realizat în această perioadă de iniţiatori, cu efortul şi contribuţia comună a colaboratorilor, se va aduce recunoştinţă artiştilor şi meşterilor populari care prin munca, creativitatea şi credinţa lor au dat şi încă mai dau expresie identităţii noastre naţionale. După cum au anunţat reprezentanţii Agora for Life, materialul video va fi publicat pe pagina de Facebook, ca şi pe canalul de youtube al organizaţiei, dar va fi difuzat şi pe unele posturi tv.
Gabriela-Violeta BICA