Marți, 22 septembrie, Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Caransebeș, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiu, de Garnizoana Caransebeș și Cercul Militar, precum și de Casa de Cultură „George Suru”, a organizat o amplă acțiune cu titlul „Generalul Ioan Dragalina, omul și eroul”, dedicată marelui de om de arme bănăţean, moment ce a coincis şi cu împlinirea, în viitorul apropiat, a 160 de ani de la naşterea sa.
În cursul dimineţii, delegația Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, din care au făcut parte col. (r) Natalia Doina Damian, preşedintele acesteia, col. (r) Lucia Chiș, lt.-col. (r) Floarea Stoian, şi mr. (r) Maria Petre, membre ale Asociaţiei, precum și nepoata Generalului-erou Ioan Dragalina, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, stabilită în Suedia, strănepotul generalului, Vlad Voiculescu, și strănepotul eroului din Primul Război Mondial, cdor. conf. univ. dr. ing. Alexandru Dragalina, au vizitat Casa memorială „Ioan Dragalina”, de pe Strada Ardealului, nr. 6, unde există o placă comemorativă dedicată Eroului de la Cerna şi Jiu, unde au depus o coroană de flori.
Seria de acţiuni a continuat la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, unde oaspeții au putut vizita o expoziţie cu o parte din colecția instituției, dedicată generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. Liviu Groza, îngrijită de Maria Gherguța, moştenitoarea de drept a bunurilor reputatului istoric caransebeşean col. Liviu Groza.
Cu acest prilej, Marius Damian, administratorul public al judeţului, a transmis salutul şi cuvintele de apreciere ale preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, care nu a putut fi prezent la această manifestare.
Rodica Voiculescu nu a ascuns că a fost foarte emoţionată, afirmând că a venit la Caransebeş şi în onoarea bunicului ei, Generalul Ioan Dragalina, dar şi în semn de preţuire pentru eforturile depuse pentru organizarea evenimentului de către col. (r) Natalia Damian. „Casa la care am fost dimineaţă am văzut-o pentru prima dată în 1960, când strada se numea Emil Bodnăraş, apoi am revenit cu copiii când erau mici, iar acum trei ani am fost la un eveniment în Pasul Vulcan, tot în legătură cu bunicul meu, şi am vizitat din nou Caransebeşul, dar nu mai ţineam minte cum se numea strada. După ce am fost însă în Parc, la statuie, am întrebat un grup de persoane mai în vârstă dacă ştiu unde e casa Generalului Dragalina, iar ei cunoşteau, cu toţii, locul. A fost norocul nostru, fiindcă, cred eu, tinerii de azi nu mai ştiu”, a spus nepoata Generalului-erou.
„La împlinirea a 100 de ani de la naşterea Generalului Ioan Dragalina, ne-am gândit să contactăm în primul rând familia. De ce să nu recunosc, mi-au trebuit cam două luni, dar am reuşit, pornind şi de la sprijinul acordat de Asociaţia Cadrelor Militare «Regina Maria». În felul acesta am ajuns, acum, la Caransebeş, împreună cu urmaşii Generalului Dragalina, la acest moment, zic eu, deosebit de onorant pentru caransebeşeni şi pentru noi, toţi cetăţenii României”, a spus şi col. (r) Natalia Damian, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”.
În expoziţia organizată cu acest prilej, vizitatorii au putut vedea „urme ale trecerii prin viaţă ale Generalului Dragalina”, după cum s-a exprimat Laurenţiu-Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale. Expoziţia foto-documentară intitulată „Generalul Ioan Dragalina, omul şi eroul” cuprinde foarte multe fotografii, dar şi însemnări, extrase din ziare şi scrisori de familie.
Despre Generalul Ioan Dragalina au vorbit Dacian Rancu, managerul muzeului, Constantin Brătescu, fost director al Filialei Judeţene a Arhivelor Naţionale, şi Generalul Ioan Ion.
De la muzeu, delegaţia s-a deplasat la Primăria municipiului Caransebeş, unde, la sfârşitul şedinţei Consiliului Local, viceprimarul Marius Isac i-a înmânat Rodicăi Voiculescu, în cadru festiv, în Aula „1 Decembrie 1918”, diploma care conferă titlul de „Cetăţean de Onoare Post-Mortem” Generalului Ioan Dragalina.
În încheiere, oaspeţii, precum şi oficialităţile locale şi judeţene au depus coroane de flori la statuia Generalului Ioan Dragalina, din parcul care poartă numele Eroului de la Cerna şi Jiu.
De la Caransebeş, delegaţia a plecat spre Lugoj, municipiu în care există două statui ridicate în onoarea Generalului-erou.
Sonia BERGER
Pingback: Caransebeşul, onor la Generalul Dragalina! | Caransebeș