S-a făcut lumină în Piaţa Gugulanilor! 1



În această vară, conducerea Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor” din Caransebeş a fost sesizată în scris de către producătorii din Hala 1, care adăposteşte sectoarele Fructe şi Lactate, în privinţa faptului că sticla de pe luminatorul acoperişului s-a deteriorat, constituind un adevărat pericol pentru vânzătorii şi clienţii Pieţei agroalimentare.
În aceste condiţii, s-a luat decizia înlocuirii luminatorului, hala fiind construită în 1992, iar vechiul luminator era realizat din geam aplicat pe un schelet metalic, el fiind vopsit periodic pe exterior, pentru eliminarea efectului de seră, tocmai ca să protejeze produsele în perioada verii.
„În ultimii ani, mai ales că în ultima perioadă a plouat foarte mult, sticla s-a crăpat, fiind un pericol real pentru cei din hală, şi atunci ne-am gândit să o schimbăm cu un alt material, şi am ales policarbonatul. Şi cum, în viitor, noi vrem să închidem această hală, în ideea că iarna, având mai puţini producători, să-i aducem aici şi pe cei din Hala 2, fostul director Ion Gheorghe Ştefan, care din 2 octombrie a ieşit la pensie, s-a dus la un magazin şi a ales dintr-un catalog al unei firme din Braşov specializată exact pe acest tip de lucrări acest policarbonat prin care nu se pierde căldura şi care elimină efectul de seră, adică îndeplinea exact condiţiile dorite de noi”, ne-a spus Luminiţa Verdeş, şef de birou în cadrul Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”.
Policarbonatul folosit pentru acoperirea luminatoarelor este de tip LEXAN PLUS, de culoare opal, fabricat în Austria. Acesta are proprietatea de autocurăţare, datorită procesului de fabricaţie, deoarece pe suprafaţa acestuia este aplicată o peliculă foarte subţire de film, cu o rigurozitate foarte scăzută, ceea ce împiedică aderarea particulelor de praf la suprafaţă. Culoarea opal asigură un grad de umbră adecvat, împiedicând apariţia fenomenului de „efect de seră” dar şi a aceluia de „fulger”, datorită unei bune dispersări a luminii. Coeficientul de transmitere a luminii este de 87%, iar cel de izolare termică apropiat de cel al geamului termopan. Garanţia acestui produs este de 10 ani pentru ingălbenire şi rezistenţă la intemperii. Greutatea policarbonatului este pe jumătate din greutatea sticlei, pentru aceeaşi grosime, ceea ce nu încarcă suplimentar structura acoperişului pieţei.
Firma respectivă a tăiat şi vechea structură metalică de pe acoperişul halei, care a fost înălţat puţin, pentru a da o formă semirotundă policarbonatului. Aceeaşi societate comercială, a mai spus Luminiţa Verdeş, a executat şi lucrarea, costul întregii reparaţii fiind asigurat din bugetul propriu al Pieţei Gugulanilor. O parte din bani s-au recuperat din valorificarea celor 1.550 kg de fier-vechi şi 155 kg de tablă îndepărtate de pe acoperiş cu ocazia acestei reparaţii.
Plăcile de policarbonat au o grosime de 16 mm, lăţimea de 2,10 m, cele trei luminatoare, de 32 de metri fiecare, însemnând o suprafaţă totală de 201,6 mp.
„Lucrarea, executată într-o săptămână, între 22 şi 27 septembrie, a fost foarte bine făcută şi am încredere că va ţine cel puţin cât a rezistat vechea sticlă, montată în 1992. E însă normal că şi acoperişul va trebui schimbat, iar noi ne-am gândit ca, pe viitor, să realizăm unul tot din policarbonat, aşa cum avem la bazarul care ţine tot de serviciul nostru. Noi aşa facem la piaţă – strângem lună de lună şi, când se adună o sumă mai importantă, facem o reparaţie sau o investiţie. Acum e cu atât mai greu cu pandemia de Covid-19, piaţa a şi fost închisă o perioadă, şi drămuim fiecare ban cu mare atenţie”, a mai spus Luminiţa Verdeş.


Un gând despre “S-a făcut lumină în Piaţa Gugulanilor!

Comentariile sunt închise.