La Caransebeş, meciul pentru alegerea viceprimarului, în prelungiri



Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit vineri, 30 octombrie, prima şedinţă extraordinară a noului Consiliu local, rezultat în urma alegerilor din 27 septembrie, convocată de primarul Felix Borcean, cele mai importante puncte fiind alegerea viceprimarului municipiului şi stabilirea comisiilor de specialitate ale acestui for.
Tensiunea din sală s-a simţit încă din start, atunci când preşedintele de şedinţă, decanul de vârstă al consilierilor, Valentin Dascălu, a fost întrerupt imediat după citirea ordinii de zi de către secretarul Primăriei, Ana Bratu, care a ţinut să facă câteva precizări. Aceasta a spus că, legal, primul punct nu ar trebui să fie alegerea preşedintelui de şedinţă pentru următoarele trei luni, ci, din moment ce şase din cei şapte consilieri liberali au fost validaţi de instanţă după ce ceilalţi 13 aleşi au depus jurământul, şedinţa trebuie să înceapă tocmai cu depunerea jurământului celor şase supleanţi aflaţi pe listele PNL la alegerile din 27 septembrie.
La întrebările social-democraţilor referitoare la această modificare, depunerea jurământului figurând abia la punctul 6 al ordinii de zi, Ana Bratu a lămurit situaţia. „A apărut în Monitorul Oficial Nr. 1007 Ordonanţa de Urgenţă 190/2020, care prevede că alegerea viceprimarilor se face după validarea tuturor mandatelor şi depunerea jurământului, în condiţiile legii, de către toţi consilierii locali. În concluzie, punctul 1 este depunerea jurământului de către toţi cei şase consilieri PNL validaţi de instanţă şi apoi dezbaterea celorlalte puncte, în ordine”.
La cererea lui Petru Schinteie, social-democraţii au luat o pauză de 15 minute, pentru a se convinge de adevărul celor spuse de Ana Bratu, care le-a pus la dispoziţie toate documentele pe care le-a citat.
Întorşi în sală, consilierii PSD şi cei ai Pro România s-au declarat de acord cu schimbarea ordinii de zi, conform prevederilor OUG 190/2020.
În aceste condiţii, au depus jurământul de consilier Emanuela Crăciunescu, Cristian Dragomir, Maria Poneţchi, Sebastian Purdescu, Vasile Rafa şi Lazăr Todorescu, cu toţii supleanţi pe listele PNL, întârzierea cu care au fost validaţi de instanţă datorindu-se faptului că toţi ceilalţi candidaţi aflaţi înaintea lor la alegerile locale s-au retras.
Noul preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni a fost ales Ilie Iova, el cerându-le consilierilor să păstreze un moment de reculegere în memoria celui care le-a fost coleg în mandatul trecut, Ion Bădeţ, decedat chiar vineri, 30 octombrie.
S-a trecut apoi la cel mai important punct al ordinii de zi, alegerea viceprimarului, o operaţiune care se anunţa dificilă, deoarece Aurel Păsat, consilier din partea PMP, a lipsit pe motiv de boală, el putând înclina decisiv balanţa în cazul în care Pro România, cu trei consilieri, s-ar fi aliat cu PSD, care are şase consilieri, iar USR, cu doi consilieri, ar fi susţinut candidatul PNL, alături de ceilalţi şapte liberali.
Primarul Felix Borcean l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe Felician Pasere, de la Pro România, iar Vasile Rafa, pe liberala Andra Pleşa. Votul a fost secret, iar rezultatul a fost unul de egalitate, aşa cum anticipa cam toată lumea. La acest „scor”, de 9-9, conform regulamentului, votul a fost reluat peste 10 minute, care au reprezentat pauza cerută din nou de social-democraţi pentru a se consulta, însă şi după această rundă egalitatea a persistat, semn că nimeni nu s-a răzgândit într-un timp atât de scurt.
În aceste condiţii, primarul Felix Borcean a convocat o nouă şedinţă pentru ziua de joi, 5 noiembrie, la ora 16, atunci când votul pentru alegerea viceprimarului municipiului Caransebeş va fi reluat şi, poate, în sală vor fi toţi cei 19 consilieri, înlăturându-se astfel posibilitatea de a se ajunge la executarea loviturilor de departajare.
Sonia BERGER