Romeo Dunca, vicepreşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest



Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest s-a întrunit săptămâna trecută, la sediul Consiliului Județean Arad, în ședința de constituire, prima de după alegerile locale, desfășurată în condiții speciale pe fondul Covid-19.
Astfel, a fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, din Caraş-Severin în această structură făcând parte Romeo Dunca – preşedintele Consiliului Județean, Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane, şi Brian Filimon, primarul comunei Măureni.
Consiliul are 16 membri, fiind alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene din regiune şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de unităţi administrativ-teritoriale – municipiu, oraş şi comună din fiecare judeţ, am fost informaţi de Biroul de presă al ADR Vest.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea acestei instituţii.
În cadrul ședinței de săptămâna trecută au fost aleși totodată noul președinte al CDR Vest, în persoana lui Iustin Cionca, președintele Consiliului Judeţean Arad, vicepreședinte fiind Romeo Dunca, președintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii celor patru consilii judeţene.
Membrii CDR Vest au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management.
La ședință a participat, la invitația ADR Vest, și Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene naționale disponibile în viitoarea perioadă de programare şi oportunităţile de finanţare care vor exista.
În cadrul Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost contractate până în prezent 750 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,3 miliarde de euro, valoarea finanțării nerambursabile depășind deja 1 miliard de euro, față de o alocare inițială de 634 de milioane de euro.
Alte 247 de proiecte se află în evaluare sau precontractare, având o valoare totală de 392,71 milioane de euro și 198,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.
În total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totală depășind 2,2 miliarde de euro.
În ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisă şi se află în curs de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene.
Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor. Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane de lei pentru pregătirea de proiecte.
În aceeaşi şedinţă, CDR Vest a aprobat şi cuantumul contribuțiilor consiliilor județene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea Birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia, din Timișoara, și România-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum și bugetul și organigrama ADR Vest, se mai arată în comunicatul de presă.
Toate documentele strategice și prima versiune a POR Vest 2021-2027 pot fi consultate pe site-ul ADR Vest: www.adrvest.ro.
Bianca METEŞ