Deponeul de la Jupa a ajuns în Consiliul Local Caransebeş



După ce, la jumătatea lunii mai, locuitorii din Jupa au protestat vizavi de amplasarea pe teritoriul satului lor, cartier aparţinător municipiului Caransebeş, a unui deponeu pentru materialele rezultate din construcţii şi pentru resturile de mobilier, reprezentanta cetăţenilor din această localitate, Carmen Gagiu, a redeschis subiectul în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului local.
Luna trecută, la faţa locului s-au deplasat viceprimarul Felician Pasere, Mihai Minea, unul dintre managerii societăţii de salubritate Transal Urbis, şi trei consilieri locali, fără însă a se ajunge la o soluţie în urma discuţiilor purtate cu cetăţenii din Jupa. Pe terenul amplasat în apropierea Staţiei de epurare şi a râului Timiş, destinat acestui scop printr-o recentă hotărâre de Consiliu local, au fost aduse resturi de mobilier, iar saltelelor li s-a dat foc, pentru recuperarea arcurilor şi transportarea lor la depozitele de fier-vechi. În plus, locatarii au mai reclamat şi faptul că terenul respectiv este situat în apropierea caselor, nefiind amenajat şi neexistând în zonă niciun fel de măsuri de siguranţă. În aceste condiţii, chiar a doua zi, salariaţii societăţii Transal Urbis au curăţat deponeul.
„Vă rugăm să reconsideraţi hotărârea dv., pentru că locuitorii din Jupa nu sunt de acord cu acel amplasament. E mult prea aproape de zona rezidenţială, iar felul în care s-a început activitatea acolo nu a fost cel mai fericit mod de a lucra cu oamenii. Eu zic că administraţiile ar trebui să lucreze pentru oameni, nu împotriva lor. Încercaţi, deci, să ne înţelegeţi şi pe noi şi haideţi să discutăm”, a spus Carmen Gagiu în plenul şedinţei de la sfârşitul lunii trecute.
Primarul Felix Borcean a răspuns că municipiul are foarte puţine terenuri care să poată servi drept deponee. „Dacă încercăm în altă parte, de exemplu, în Valea Cenchii, se vor supăra cetăţenii din Valea Cenchii. Cetăţenii din Pipirig au fost supăraţi pentru deponeul acela intermediar de gunoi menajer, dar nu vom repeta experienţa. Acesta nu este un deponeu de gunoi menajer, ci de resturi lemnoase sau de materiale de construcţii. Noi suntem într-o situaţie dificilă: unde ducem aceste resturi de mobilier? Dintre puţinele terenuri pe care noi le deţinem, trebuie să alegem un loc”, a adăugat edilul.
Carmen Gagiu a spus că înţelege situaţia, dar că locuitorii din Jupa vor ca lucrurile să se desfăşoare legal, să existe avizele necesare pentru funcţionarea deponeului, iar dacă cei în drept să hotărască spun că deponeul poate funcţiona, lucrurile sunt în ordine.
„Dacă lucrurile vor fi în regulă şi vom reuşi să amenajăm acel deponeu în condiţii normale, fără să vă deranjeze, cred eu că va fi bine”, a mai spus Felix Borcean.
La rândul său, Mihai Minea a afirmat că Apele Române şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu au ridicat obiecţii cu privire la acest deponeu.
„Avem o hârtie de la Garda de Mediu care ne obliga, în antiteza unor amenzi foarte mari, să mutăm deponeul de la gară. Acel mobilier nu a fost colectat în această perioadă, este de anul trecut, dar, în situaţie de urgenţă, n-am avut ce să facem, n-am fi vrut să-i dăm foc. Avem un aviz parţial de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care ne solicită să asigurăm accesul doar persoanelor care au acest drept, să pietruim şi să introducem iluminatul, deci să tragem curent acolo. Dar, gândiţi-vă, în toată această perioadă, dacă nu am avea nişte soluţii pe care le căutăm toată ziua, am fi puşi în situaţia ori să nu mai luăm acest gunoi, ori să-l ducem din nou în Pipirig, unde s-a dus şi până acum, dar aceea este o haldină aflată în conservare, ecologizată. Mobila pe care o adunăm acum putem să o ducem la Reşiţa, unde se colectează, dar ceea ce s-a adunat într-un an, ne-a fost imposibil, n-aveam cu ce”, a mai spus Mihai Minea.
În ceea ce priveşte materialele rezultate din construcţii, managerul Transal Urbis a precizat că acolo nu se poate construi un concasor care să le proceseze, acest lucru nefiind reglementat prin lege.
„Eu vă spun, locuitorii din Jupa nu-şi vor da acordul pentru acest deponeu. Aveţi totuşi nevoie şi de acordul nostru. Eu v-am spus – administraţie pentru cetăţean, nu împotriva cetăţeanului. Vă rog! Deci eu sper că aţi reţinut atât rugămintea, cât şi poziţia noastră”, a conchis Carmen Gagiu.
Sonia BERGER