Administraţia locală caransebeşeană a gândit un proiect privind iluminarea ornamentală a unor clădiri reprezentative pentru municipiu, în acest sens fiind făcute o serie de simulări luminotehnice, pe care vi le prezentăm în ediţia de astăzi a ziarului. Modelul este ,,importat” din capitala Austriei, iar legislativul local va sprijini şi societăţile private care deţin imobile monument-istoric să adere la această iniţiativă, permiţându-le să se racordeze la reţeaua de iluminat public. (S. Berger)
Caransebeşul este, fără îndoială, oraşul cu cele mai multe statui şi clădiri catalogate ca monumente istorice, din judeţul Caraş-Severin, fapt ce-i conferă indiscutabil, un farmec aparte, inconfundabil. Ar fi suficient să amintim aici doar statuile generalilor Ioan Drăgălina şi Traian Doda, ,,Pro Patria”, ,,Maternitate”, ori bustul episcopului Ioan Popasu, clădirile Primăriei, ale celor două licee cu tradiţie din municipiu, Palatul Comunităţii de Avere sau Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă. Iar punerea lor în valoare a fost mereu în centrul atenţiei municipalităţii. Acestea, nu numai că au fost întreţinute, iar, acolo unde s-a putut, reabilitate, dar, de anul trecut, administraţia locală a gândit iluminarea ornamentală a unor clădiri catalogate drept monumente istorice, realizând în acest sens o serie de simulări luminotehnice, care pot da o idee despre cum vor arăta, în viitor, aceste imobile.
„Schimbarea în bine a municipiului continuă. Avem un patrimoniu cu o arhitectură aparte, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, iar prin aducerea modelului actual vienez de iluminat şi punerea în valoare a arhitecturii vom realiza un spectacol de lumini şi umbre”, a declarat primarul Marcel Vela.
În cursul acestui an, Consiliul Local Caransebeş va sprijini şi agenţii privaţi care deţin astfel de clădiri, pentru a le ilumina ornamental, permiţându-le să se racordeze la iluminatul public.
Sonia BERGER