Moş Ifrim din Ilova, bănăţeanul care a trăit… 172 de ani!



Izvoarele istorice arată că în zona Banatului au trăit unii dintre cei ma longevivi oameni, nu doar din această parte de ţară, ci chiar din lume. Conform pressalert.ro, Chevereșu Mare a ajuns vestită printr-un neobișnuit episod care, la începutul secolului al XVIII-lea, a fost popularizat chiar la Viena. Aici ar fi trăit cel mai bătrân om despre care există informații. Este menționat cu numele de Petru Țartan (probabil Țăran sau Ciortan) și s-a stins din viață la 5 ianuarie 1724, în vârstă de 185 de ani, amintind de patriarhii Vechiului Testament.
De asemenea, în scrisoarea despre românii care locuiesc în Banat, din lucrarea „Încercare de istorie politică şi naturală a Banatului Timişoarei”, scrisă în urma unei documentări făcute timp de doi ani şi jumătate începând din anul 1774, Francesco Griselini relatează că atât bărbaţii, cât şi femeile ajung la vârste foarte înaintate. „Poţi întâlni familii în care trăiesc moşnegi de peste o sută de ani, înconjuraţi de fiii şi strănepoţii lor. Generalului Mercy i-a fost prezentat un român din Districtul Caransebeşului, pe nume Iancu Cuvin, în vârstă de 172 de ani, şi soţia sa Sara, de 164 de ani. Ei au fost căsătoriţi vreme de 147 de ani şi au murit în anul 1728. Generalul a pus să fie pictaţi şi a trimis apoi tabloul împăratului Carol al VI-lea, care l-a expus în galeria sa de pictură de la Viena”, se arată în respectiva lucrare.
Cei doi bătrâni au trăit în satul Ilova, acum comuna Slatina-Timiş, unde erau cunoscuţi sub numele de Moş Ifrim şi Baba Sara. O gravură cu cei doi bâtrâni, copie a tabloului menţionat de Griselini, care datează din secolul al XIX-lea, se află în colecţia Secţiei de etnografie a Muzeului Satului Bănăţean şi a fost achiziţionată de Muzeul Societăţii de Istorie şi Arheologice Timişoara, în 1913. Bătrânii au fost pictaţi lângă o casă ţărănească de lemn, specifică epocii.
Ştefan ISAC