Complexul turistic de agrement de la Căvăran s-a blocat



Primarul comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeș, s-a arătat mulţumit de stadiul lucrărilor la terenul de sport din satul aparţinător la Prisaca. „E vorba despre un teren pentru echipa de fotbal pe care o avem noi în comună. Există o finanțare în cadrul GAL Țara Gugulanilor, cu fonduri europene, pe AFIR. Valoarea finanțării e de aproximativ 70.000 de euro. Suntem în faza finală de implementare a proiectului, zilele acestea încă se mai lucrează, dar s-au montat tribuna și gardul de împrejmuire”, ne-a spus edilul.
Un alt proiect, care din păcate s-a împotmolit, deși a fost, inițial, aprobat în Consiliul local, se referă la Complexul turistic din Căvăran, unul benefic pentru comună, cu posibilitatea extinderii și care se referă la construirea unui teren de fotbal sintetic și a două bazine de înot pentru care s-ar putea folosi sursa de apă termală din apropiere, unul mare pentru adulți și altul mai mic pentru copii, vestiare pentru terenul de fotbal și o parcare pentru cetățeni. „Investiția e din bugetul local, dar ne-am blocat puțin și constructorul e posibil să ceară rezilierea contractului, pentru că în Consiliul local nu s-a aprobat actualizarea prețurilor la materialele de construcție, deși ministerul a aprobat actualizarea prețurilor la materiale prin OUG 15 adoptată de Guvern. S-a lucrat până acum în proporție de aproape 40 la sută, s-a pregătit terasamentul, amplasamentul pentru mini-terenul de fotbal, care este îngrădit, trebuia să vină constructorul cu mocheta pentru terenul sintetic, dar acesta s-a blocat din cauza măririi prețurilor la materialele de construcție, beton şi fier-beton pentru pregătirea bazinelor de înot. Constructorul a venit cu solicitarea de actualizare a prețurilor, conform OUG. Am propus aprobarea solicitării în Consiliul local, dar opoziția nu a vrut să voteze, la fel ca în cazul rețelei de apă de la Căvăran. Adevărul este că noi trebuie să respectăm inclusiv legislația în vigoare, conformă cu OUG de reactualizare a prețurilor la materialele de construcții. Constructorul a afirmat verbal că va rezilia contractul. Am făcut o solicitare în legătură cu această afirmație”, a mai spus Daniel Boambeş.
Proiectul e mai amplu și mai complex, și a fost gândit de primarul comunei mai demult, pentru a fi făcut împreună cu francezii cu care sunt înfrățiți, numai că francezilor li s-a părut prea costisitor. „Deocamdată, proiectul aprobat prin bugetul local prevede ca totul să fie în aer liber, însă încercăm să găsim o altă finanțare pe fonduri europene să acoperim atât bazinele de înot, cât și terenul sintetic. Am găsit o portiță cu sârbii. Așteptăm vizita unui grup din Serbia, să vedem cum putem dezvolta proiectul în viitor, dar acum e important să terminăm ce-am început. Inițial, am vrut să realizăm proiectul împreună cu o comunitate din Franța cu care suntem înfrățiți, dar valoarea a fost prea mare și am aprobat investiția din bugetul local. Am încercat și pe fonduri europene, dar comuna noastră nu are statut de comună turistică, iar asta era una dintre condiții”, a mai adăugat edilul.
Mădălina DOMAN