Incluziune prin inovație. Dezvoltare profesională prin Erasmus+ KA1 – Educație Școlară la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova



Inițiativa lansării unui proiect Erasmus în care școala noastră să fie implicată a fost, de la început, o provocare pe care ne-am dorit-o și la care am vrut să participăm, ca urmare a unei necesități pe care am identificat-o și căreia i-am definit obiective și finalități. Trăim vremuri diferite de cele în care am trecut noi prin școală. Pe de-o parte, societatea s-a schimbat, forța de muncă s-a redefinit și reorientat, Europa este un teritoriu vast și multicultural, în care toți ne mișcăm liberi, dorindu-ne să cunoaștem oameni și locuri noi, să muncim în altă parte pentru a ne fi mai bine, să descoperim noi ocazii de a ne pune în valoare, de a ne educa în spiritul comunitar. Astfel, a luat naștere proiectul Erasmus + „Școala – centru de prevenire a abandonului școlar”, Nr. 2019-RO01-K101-062832. Proiectul a fost finanțat prin Programul european Erasmus+ cu un grant nerambursabil în valoare de 25.550 de euro.
Elevii noștri, confruntați de multe ori cu probleme de adaptare școlară, asaltați de tehnologia care le oferă realități virtuale, alternative înșelătoare și modele îndoielnice, promovate uneori agresiv de mass-media, nu mai văd în școală o cale de realizare personală. O consideră importantă doar pentru că le este necesară o hârtie care atestă că au trecut prin ea, care le netezește calea către un job, speră ei, comod și bine plătit. Și uneori sunt apatici, plictisiți, absenți. Alteori eforturile noastre de a ajunge la mintea și sufletul lor sunt neinspirate sau învechite. Și atunci se impune o nouă abordare, una responsabilă și documentată, una diferită de cele cu care ne-am obișnuit. Proiectele europene oferă această abordare. Așa că… la drum!
Am căutat motivele absenteismului, ale scăderii entuziasmului pentru învățare. Am conceput chestionare pe care le-am aplicat, am discutat cu ei, le-am centralizat, le-am interpretat și apoi am studiat oferta și condițiile înscrierii la un proiect de anvergură. Și efortul s-a concretizat în concluzii. Și proiectul s-a conceput, s-a scris și ne-am înscris în competiție. Am câștigat! Ceea ce a însemnat abia începutul. Pe parcursul a aproape doi ani, două echipe a câte cinci cadre didactice au lucrat în cadrul acestui proiect, și-au împărtășit experiențele, și-au împărțit sarcinile. Am participat la două mobilități, ambele la Bologna, Italia, unde am învățat să colaborăm cu profesorii din alte țări europene. Am aflat că există probleme comune, cu care trebuie să ne confruntăm și pe care trebuie să le gestionăm împreună. Pentru că sunt ale noastre, ale acestei patrii minunate, străvechi și colorate, uneori lovită de crize, de boli și războaie, care este Europa.
Astăzi, mulți elevi decid să abandoneze școala, iar ratele europene de părăsire timpurie a școlii sunt încă ridicate. Din acest motiv, este mai mult decât important să se lucreze asupra factorilor care pot ajuta la prevenirea și gestionarea părăsirii timpurii a școlii și a conflictelor.
Părăsirea timpurie a școlii este direct legată de șomaj, excluziune socială și sărăcie. Problemele personale sau familiale, dificultățile de învățare, dinamica conflictuală, o situație socio-economică dificilă sunt toți factori care îi influențează pe elevi să abandoneze școala prematur împreună cu metodele pedagogice, climatul școlar și relația profesor-elev. Astăzi este mai mult decât important să lucrăm la acești factori pentru a preveni și gestiona părăsirea timpurie a școlii și conflictele.
Deoarece nu există un singur motiv pentru părăsirea timpurie a școlii, nu există răspunsuri simple și este nevoie de o abordare holistică. În timpul cursului, participanții au învățat cum să identifice cauzele părăsirii timpurii a școlii și cele mai bune abordări și strategii pentru prevenirea, abordarea și reducerea acesteia, precum și cheile pentru gestionarea conflictelor.
Cursul „Prevenirea conflictelor și abordarea abandonului școlar timpuriu” a avut ca scop predarea modului de identificare a cauzelor acestui fenomen și a celor mai bune abordări și strategii pentru prevenirea, abordarea și reducerea acestuia, precum și cheile managementului conflictelor. Cursul a avut loc la furnizorul de formare ELA (Erasmus Learning Academy), Bologna, Italia, în două fluxuri. Primul flux a fost în perioada 24-30 noiembrie 2019, cu cinci cadre didactice, Alexa Ionel Petrică, Berzescu Claudia, Marițescu Maria, Lăzărescu Maria, Roman Simion, și în perioada 03/10/2021 – 09/10/2021, al doilea flux, cu cinci cadre didactice, Tudoran Ana, Ienea Daiana-Elisabeta, Moacă Petru, Bica Ioan, Rădoi Giorgiana. Alți participanți la formare au venit din diferite părți ale Europei: Spania, Norvegia, Italia, Slovenia, Islanda, Suedia.
Participanții au explorat subiectul părăsirii timpurii a școlii din diferite perspective naționale, deoarece este o problemă larg răspândită în toată Europa. Au încercat să definească ce înseamnă părăsirea timpurie a școlii și să identifice principalii factori de risc, care pot fi sociali, familiari, individuali și legați de mediul școlar.
Acest lucru a permis participanților să deseneze și să împărtășească cu ceilalți o imagine realistă a experienței lor școlare cu părăsirea timpurie a școlii, pornind de la cauzele care stau la bază și terminând cu potențialele consecințe. Apoi, ne-am concentrat pe managementul conflictelor. Am încercat să avem o perspectivă de schimbare. Cu sprijinul unui TED Talk inspirațional și a multor activități, grupul care a asociat inițial ideea de conflict cu ceva esențial negativ și-a dat seama ulterior că conflictele pot deveni oportunități grozave de a învăța despre noi înșine și ceilalți, de a îmbunătăți relațiile și de a ne exprima nevoile noastre mai bine. Mai mult, am analizat diferite stiluri de management al conflictelor și am discutat despre aplicarea lor concretă în diferite situații.
De asemenea, am încercat să înțelegem cum putem angaja mai mult elevii și să-i facem să fie mai activi și participativi în timpul lecțiilor datorită unor metode de predare inovatoare. Din acest motiv, am analizat câteva instrumente TIC și, prin intermediul unor activități practice, participanții au învățat cum le pot folosi cu subiectele lor.
Apoi, grupul s-a concentrat asupra modului de a lupta împotriva negativității în clasă, prin reflecție în grup și activități practice. Ei au încercat să definească și să caracterizeze principalele tipuri de elevi „negativi” și au dezvoltat sfaturi practice și sugestii despre cum să le trateze în cele mai eficiente moduri. De asemenea, participanții au încercat să-și transforme mentalitatea de la fix la creștere și au învățat cum să promoveze o mentalitate de creștere în rândul elevilor lor. Mai mult, ei s-au uitat la cum să facă față credințelor rele și să îmbunătățească stima de sine a elevilor.
Prin sarcini vizuale și reflecție de grup, am analizat fenomenul de bullying și ne-am concentrat pe caracteristicile unui comportament de bullying, diferitele tipuri de bullying și rolurile care sunt jucate într-o situație de bullying.
În cele din urmă, ne-am concentrat pe învățarea prin cooperare și pe diferite metode de cooperare care pot fi folosite la școală pentru a-i face pe toți să colaboreze și să fie responsabili de ceva. Grupul a practicat și câteva activități non-formale pentru a reflecta importanța apartenenței și a colaborării.
Cuvântul cheie al cursului de formare a fost „transformare”: am învățat cum să schimbăm perspectiva asupra conflictelor, cum să transformăm energia puternică și uneori negativă a unor studenți în ceva pozitiv și productiv, cum să ne schimbăm mentalitatea de la fix la creștere, cum să transformi un grup de oameni într-o echipă.
Toți profesorii și-au adus contribuția pentru a profita la maximum de curs, împărtășind idei și experiențe.
Locuri frumoase, oameni minunați și atmosferă fantastică sunt cuvintele care fac experiența Erasmus să fie una dintre cele mai impresionante!
Proiectul nostru „Școala – centru de prevenire a abandonului școlar”, Nr. 2019-RO01-K101-062832 și-a propus să convingă elevii că școala poate fi atrăgătoare, că profesorii le sunt parteneri, că lecțiile sunt deschise și interactive, că totul se învață prin încercare și eroare, că școala este locul unde nu se greșește, ci unul în care ne pregătim să trăim.
Mai mult decât oricând, într-o lume în care se vorbește foarte mult despre analfabetism funcțional, trebuie să-i determinăm pe elevi să formuleze păreri proprii despre ceea ce văd și ceea ce citesc. Pe care să și le poată susține cu argumente pertinente. Pentru că lumea în care vor trăi va fi una concurențială și neiertătoare. Tot ce faci în interesul elevului este permis. Așa cum tot ce faci în numele iubirii este iertat. Dacă-l înveți să lupte pentru a se susține și a performa, onest și continuu, l-ai învățat să existe. Nu doar să supraviețuiască, ci să exceleze. Va înțelege că și eșecul este un profesor, se va ridica și va reîncepe lupta. O atmosferă caldă, calmă, încurajatoare îi va aduce încredere în dascăl, în el însuși și în actul învățării. Un feedback permanent din partea noastră îl va face să se ierte pentru greșeli, să nu se identifice cu ele, să nu eticheteze oamenii pentru comportamente singulare.
Despre aceste lucruri, și despre încă multe altele, am aflat noi în ultimul an și jumătate, de când am activat în cadrul proiectului Erasmus. Și calea este deschisă pentru a participa la alte proiecte, pe care ni le dorim la fel de plăcute, pe cât ne sunt de utile. Până atunci, să continuăm să gândim critic, să creăm, să colaborăm și, mai ales, să comunicăm!
Prof. Ana TUDORAN