Primăria Caransebeș a avut nevoie de aproape doi ani pentru a obţine, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, finanțarea documentațiilor pentru un proiect de mobilitate urbană care, pe lângă realizarea pistelor de biciclete, cuprinde și mijloace de transport electrice. Municipalitatea va primi, astfel, aproape 1 milion de lei din fonduri europene pentru aceste documentații, care, altfel, ar fi trebuit realizate cu bani din bugetul local.
Conform declaraţiilor lui Liviu Jigoria-Oprea, directorul Direcției Strategii, Dezvoltare și Protecția Mediului, administraţia locală a gândit acest proiect pentru patru trasee de bicicletă, pentru achiziția a două microbuze și un autobuz, toate electrice, pentru amenajarea unui traseu nou pe Str. Tudor Vladimirescu, a unui terminal în zona Poliției Locale și a unei stații de încărcare. „În 2019, am depus solicitare pentru finanțarea documentațiilor necesare proiectului, adică studiu de fezabilitate, Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI), proiect tehnic, iar acum am primit aviz favorabil pentru finanțarea acestor documentații. După ce le realizăm, așteptăm să se deschidă axa de finanțare pe Programul Operaţional Regional – Mobilitate Urbană ca să depunem proiectul și să sperăm că vom primi finanțarea de aproximativ 5 milioane de euro”, a mai spus Liviu Jigoria-Oprea.
La Caransebeş, este vorba despre patru trasee de piste de biciclete, cu o lungime totală de 25 de kilometri. Traseul 1 merge de la fosta uzină Caromet până în Teiuș, acolo unde se conectează cu pista existentă de pe Dâlmă. Cel de-al doilea traseu leagă zona Caromet de Balta Sărată, traseul 3 face legătura între Str. Muntele Mic și Centură și apoi spre Parcul Teiuș, iar traseul 4 merge din zona centrală spre traseele 1 şi 2.
Bianca METEŞ