La sfârşitul şedinţei de marţi, 29 noiembrie, a Consiliului Local Caransebeş, Lazăr Todorescu a ridicat o problemă apărută de ceva vreme în municipiu, şi anume plăcuţele cu inscripţia „Apă nepotabilă” montate pe majoritatea fântânilor din oraş.
Viceprimarul Felician Pasere a precizat că administraţia locală a fost înştiinţată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin în acest sens. „Noi le-am curăţat, am făcut tot ceea ce ţinea de noi, dar nu reuşim să facem astfel încât apa să fie potabilă. Noi avem obligaţia să informăm cetăţenii că apa nu este potabilă. Nu noi facem testele. Nu noi contaminăm apa. Este o pânză freatică contaminată, nu ne dăm seama de ce acum un an a fost bine, iar acum nu mai e. Am înţeles că se poartă discuţii cu cei de la Formin, sau cu alte firme specializate, ca să se ajungă în izvor”.
Analizele, a mai spus Felician Pasere, se fac o dată pe an, şi procedura este destul de costisitoare, un singur test costând aproximativ 1.500 de lei.
Şeful Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare, Daniel Isac, a explicat că, înainte de luna iunie, când fântânile au fost deznisipate şi clorinate, analizele au fost mult mai proaste. „În momentul de faţă, doar fântânile de pe Aleea Sportivilor şi din Valea Cenchii au apă potabilă. În ultimele luni, am dus cinci probe la Direcţia de Sănătate Publică, şi rezultatele au fost tot rele. Măsura luată de DSP a fost aceea ca noi să înştiinţăm populaţia că apa nu este potabilă şi să încercăm să remediem situaţia. Astfel, am postat pe site-ul Primăriei rezultatul analizelor şi am montat pe fiecare fântână o plăcuţă prin care avertizăm că apa nu este potabilă. Noi trăim cu speranţa că lucrurile au să revină la normal. Le clorinăm, le curăţăm şi vom lua din nou probe. Este vorba despre concentraţia de amoniu, care depăşeşte limita, şi de fier, care nu este dăunător. Referitor la amoniu, am făcut o solicitare să facem analizele şi la Aquacaraş, să vedem cum ies acolo”, a mai spus Daniel Isac. (S. Berger)