Recent, la Galeria de artă de la parterul Casei de cultură din Caransebeş a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie aparţinând cunoscutului alpinist Cornel Galescu. Sub titlul ,,Români în Himalaya”, Coco a reunit o serie de imagini surprinse în timpul ascensiunilor sale pe Vârfurile Kathmandu, Pumori şi Ama Dablam. Manifestarea s-a încheiat cu proiectarea altor imagini surprinse de alpinistul caransebeşean în expediţiile efectuate pe munţii din Europa, Asia, America, sau la Polul Nord. (C. Senco, L. Dinu)
Galeria de Artă ,,Corneliu Baba” găzduieşte, în aceste zile, o expoziţie de fotografii realizate de alpinistul caransebeşean Cornel (Coco) Galescu în trei din cele cinci expediţii în Himalaya la care a luat parte, reunite sub titlul ,,Români în Himalaya”. Este vorba de imagini surprinse de alpinistul caransebeşean în timpul ascensiunilor sale de pe Vârfurile Kathmandu, Pumori şi Ama Dablam. Vernisajul a avut loc vineri, 19 februarie. „Am ales acest spaţiu expoziţional pentru că e vorba de artă fotografică, dar şi de arta de a învinge a oamenilor împătimiţi de ascensiuni”, a precizat, în cuvântul de deschidere, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, care a mai vorbit asistenţei numeroase şi de şansa caransebeşenilor de a locui în oraşul în care s-a născut şi trăieşte unul dintre cei mai mari alpinişti ai ţării. La rândul lui, city-managerul Nicolae Borcean a precizat că-l admiră pe Coco Galescu pentru curajul cu care s-a înfruntat cu toţi coloşii lumii, pentru minuţiozitate, pregătire, perseverenţă, stăruinţă, şansa, modestia şi virtuţile morale de care a dat dovadă toată viaţa. Viceprimarul Ilie Iova a rostit o alocuţiune despre prietenia care-l leagă de Coco Galescu şi a precizat că, pentru el, ce face Coco reprezintă culmea curajului. Despre Coco a ţinut să vorbească şi Roma Armaş, fosta lui profesoară de biologie, care l-a însoţit, cu zeci de ani în urmă, în câteva excursii şcolare de-a lungul Timişului şi pe Muntele Mic.
Modest ca întotdeauna, Cornel Galescu a mulţumit celor prezenţi, Administraţiei locale pentru sprijinul financiar oferit în organizarea expediţiilor, dar şi colegilor de la Clubul Montan Caransebeş. El a recunoscut că în cazul fiecărei ascensiuni a fost mânat de orgoliul sportiv, sporit de orgoliul caracteristic gugulanilor, şi a recunoscut că în timpul celor cinci expediţii în Himalaya la care a participat a avut şansa să intre în contact cu smerenia şi cu modestia tibetanilor şi a nepalezilor, pacifismul lor, dar şi cu normalitatea descoperită de el într-o ţară, a patra ca sărăcie în lume. „Am adus aici câteva ochiuri de culoare pentru a vă călăuzi într-un spaţiu în care am avut şansa să mă aflu. Regret, însă, că nu toate momentele unei expediţii pot fi surprinse de aparatul de fotografiat, pentru că în momentele critice nu te gândeşti să faci fotografii”, a precizat alpinistul. Cornel Galescu a mai spus că fiecare fotografie – executată în condiţii deosebite, în format A3 – reprezintă o poveste asiatică, nepaleză. „Expoziţia este un pretext de a trezi partea bună din noi, de a îndemna spre îndrăzneala care să conducă la o societate echilibrată”, a mai precizat Coco. Spaţiul expoziţional a fost completat de un cort folosit de alpinişti, de frânghii, pioleţi, precum şi alte ustensile folosite pentru ascensiune.
Vernisajul s-a încheiat cu proiectarea altor imagini surprinse de Coco, în multe alte expediţii la care a participat în munţii din Europa, Asia, America, dar şi la Polul Nord.
În ultimii 20 de ani, Cornel Galescu s-a făcut remarcat ca unul dintre cei mai mari alpinişti români şi deţine o carte de vizită impresionantă, pe care şi-a găsit locul o serie de expediţii inedite. Astfel, între acestea se numără cele din Munţii Caucaz, respectiv Vârfurile Gumaci, GianTuGan, Ghermoghenov, Cheget, Shelda şi Elbrus, Munţii Himalaya – cu Vârfurile Dhaulagiri şi Sita Chu-Chura, sau Alaska. De asemenea, alpinistul caransebeşean a participat la expediţii de cucerire a Vârfurilor McKinley, Aconcagua, a Piscului Everest, de 8.848 de metri, care este cel mai înalt punct de pe Pământ, precum şi a Vârfurilor Ama Dablam şi Pumori, ambele din Versantul muntos Himalaya. Între alte aventuri inedite la care a luat parte temerarul sportiv, se evidenţiază şi cea către Polul Nord, pe schiuri. Pentru toate acestea, comunitatea din care face parte l-a distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare”.
De menţionat şi faptul că, în anul 1994, Cornel Galescu a fondat, cu sprijinul tinerilor iubitori de munte Florin Grama şi Adrian Prelipceanu, Clubul Montan Caransebeş. Asociaţia în cauză îşi propune să continue tradiţia şi activităţile Clubului Turistic Bănăţean, ce a luat fiinţă în urbea de pe Timiş şi Sebeş în anul 1935, avea în acea perioadă peste 300 de membri şi era cunoscut atât pe plan intern, cât şi internaţional.
Carmen SENCO
Liviu DINU