Sărbătoare la Buchin, cu Petrică Miulescu Irimică şi Adriana Antoni



Timp de două zile, în 9 şi 10 august, la Buchin s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului muzical „Cooperare transnațională pentru incluziune socială, demografie şi migraţie”, acţiune care şi-a propus să aducă la un loc muzica folclorică, dar și producătorii locali din zona Caraşului.
Vineri, 9 august, pe terenul amenajat în apropierea stadionului din Buchin a avut loc un atelier de promovare a minorităţilor naţionale, la care au luat parte reprezentanţi ai maghiarilor şi ucrainenilor şi în cadrul căruia au fost prezentate referate şi au fost interpretate piese tradiţionale.
În acelaşi spaţiu, producătorii locali şi-au prezentat marfa cu care au venit de acasă – legume, fructe, produse din lavandă, costume tradiţionale şi alte obiecte confecţionate de meşteri populari, ne-a informat Raluca Gherman, preşedintele GAL Ţara Gugulanilor.
În cadrul spectacolului care a urmat, prezentat de Maria Hurduzeu şi la care au fost de faţă peste 1.000 de persoane, printre care şi reprezentanţii administraţiei locale, în frunte cu primarul Gheorghe Coilă, au evoluat îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Petrică Miulescu Irimică şi Adriana Antoni, cărora li s-au alăturat Maria Clara Trandafir din Caransebeş, precum şi Ansamblul „Armenişana”, coregraf Mitru Dragomir, şi copiii de la Teregova, care au recitat poezie în grai popular.
Sâmbă, 10 august, de la ora 20, au urcat pe scenă Maria Hurduzeu, Dana Gruescu, Toni Bagiu, precum şi Formaţia Titel Brestovicean, spectacolul încheindu-se cu evoluţia îndrăgitei interprete bănăţene Stana Izbaşa.
Proiectul „Cooperare transnaţională între GAL Banatul de Nord, GAL Ţara Gugulanilor şi GDR Adelquivir” este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, Măsura 19 – „Sprijin pentru dezvoltarea locală LEADER”, Sub-Măsura 19.3 – „Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale Grupurilor de Acţiune Locală”, Componenta B – „Implementarea activităţilor de cooperare ale Grupurilor de Acţiune Locală selectate”.
Foto: GAL Ţara Gugulanilor, Doriana Toi
Sonia BERGER