Corul Catedralei istorice din Caransebeș a sărbătorit 100 de ani de activitate



Astăzi, la Caransebeş a fost marcată aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Corului Catedral „Gheorghe Dobreanu” al Parohiei Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înființat în timpul arhipăstoririi episcopului Iosif Traian Badescu, în 1924.
Cu acest prilej, senatorul Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, a scris un mesaj pe pagina sa de socializare.
„În 29 octombrie 1924, formația corală a dat răspunsurile la prima sa Sfântă Liturghie prilejuită de ziua nașterii regelui Carol al II-lea al României.
Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a rugat în duminica a 18-a după Rusalii, împreună cu membri acestui cor care și-a sărbătorit centenarul.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de parastas pentru dirijorii, compozitorii și membrii corului trecuți la Domnul.
Cu această ocazie a fost sfințită și o placă aniversară a corului «Gheorghe Dobreanu», ce este amplasată în pronaosul sfântului lăcaș. De asemenea, ierarhul a oferit diplome de recunoștință corului și celor două dirijoare, la ceas aniversar și comemorativ.
Felicitări colegei noastre, profesor Maria Ponețchi, unul dintre dirjorii care duc povestea corului mai departe.
Corul «Gheorghe Dobreanu» al Catedralei istorice din Caransebeș dă răspunsurile liturgice în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie și numără multe succese în deplasările pe care le-a făcut la nenumărate evenimente culturale.
La pupitrul corului au fost prezenți mai mulți dirijori, ținând seama de lunga perioadă de existență a acestuia. Dintre ei se remarcă personalități culturale bănățene precum prof. Antoniu Secvens, pr. prof. Constantin Vladu, pr. prof. Petru Bancea, prof. Dimitrie Cuzma, prof. Emil Rădescu, prof. Gheorghe Dobreanu, prof. Carmen Cioablă, prof. Dumitru Jompan și prof. Maria Ponețchi
Timp de 21 de ani, din 1975 până în 1996, corul a fost condus de prof. Gheorghe Dobreanu. Datorită acestui fapt și pentru că a lăsat o puternică impresie și moștenire artistică, acest ansamblu de muzică religioasă a luat numele de Corul «Gheorghe Dobreanu» al Catedralei istorice din Caransebeș.
Felicitări și un sincer La Mulți Ani, dirijorului Maria Ponetchi și membrilor Corului «Gheorghe Dobreanu» al Catedralei istorice din Caransebeș!”, a scris Marcel Vela pe pagina sa de socializare.
Bianca METEŞ

Lasă un comentariu