Episcopia Caransebeșului a sărbătorit sâmbătă, 5 octombrie, 30 de ani de la reînființare. Cu acest prilej, au fost dezvelite în fața Catedralei istorice busturile Mitropolitului Nicolae Corneanu și Episcopului Emilian Birdaș.
„Istoria Episcopiei Caransebeșului reprezintă una dintre filele cronicii zbuciumate și dramatice a eparhiilor din țara noastră, toate înnobilate de un trecut ilustru, trecute prin focul războiului și desființate abuziv de către regimul comunist, sub pretextul «reorganizărilor» și «sistematizărilor» impuse de noua ordine socială. În fapt, în 1949, anul desființării Episcopiei istorice a Caransebeșului, se dădea o lovitură puternică întregii vieți religioase din Banat, cunoscută pentru fervoarea sa, dar și pentru extraordinara capacitate de a pune împreună oameni de etnii și credințe diferite. Ca orice construcție lipsită de o temelie umană solidă, comunismul s-a prăbușit în propria-i neputință. Căderea sa a readus însă aerul libertății, a renăscut speranța restaurării și a reluării parcursului firesc al țării. Astfel, decizia reînființării Episcopiei Caransebeșului a venit ca un act firesc și reparatoriu. Vrednicii de pomenire, Mitropolitul Nicolae Corneanu și primul Episcop de după 1990 al Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Emilian Birdaș sunt, fără îndoială, ierarhii care au depus cele mai intense eforturi pentru ca lucrurile să reintre pe vechiul făgaș”, se arată într-un comunicat al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Sâmbătă, în prezenţa unor reprezentanţi ai administraţiei locale, ai celei judeţene şi ai Parlamentului României, dar şi ai clerului şi a numeroşi credincioşi, evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, în Catedrala Istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. După slujbă, ierarhul a oficiat Parastasul pentru Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului şi pentru Emilian Birdaş, episcopul care a reînfiinţat Episcopia Caransebeşului în anul 1994.
Activitatea şi misiunea Episcopiei pe parcursul celor trei decenii de la reînfiinţare au fost prezentate de arh. Casian Ruşeţ, consilier eparhial – Sectorul cultural.
La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, care a primit din partea PS Lucian Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, Clasa I pentru mireni, precum şi două medalii comemorative.
În continuare, în faţa Catedralei istorice au fost binecuvântate o troiţă, precum şi busturile Mitropolitului Nicolae Corneanu şi al Episcopului Emilian Birdaş, realizaze de artistul plastic Linda-Saskia Menczel.
Manifestarea a continuat în Sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului cu o expoziţie foto-documentară, un film de scurt-metraj aniversar şi un concert susţinut de formaţii camerale ale Filarmonii „Banatul” din Timişoara. (Foto: Secretariatul de Stat pentru Culte)
Sonia BERGER